Annonce

Annonce

Projektleder i Økologisk Landsforening Julie C. Henriksen taler med klimachef i SEGES Hans R. Thysen

Det skal være et værktøj for hele landbruget, understregede projektleder i Økologisk Landsforening, Julie C. Henriksen, og klimachef i SEGES, Hans R. Thysen, da de præsenterede Landbrugets Klimaværktøj ved et seminar i Aarhus i sidste uge. Foto: Sigrid Vestergaard

Landbrugets klimaværktøj er nu klar til test

I løbet af efteråret skal nyt klimaværktøj afprøves på forskellige bedriftstyper. Værktøjet, der kan regne klimabelastning ud for plante-, kvæg-, svine- og fjerkræbedrifter, blev præsenteret for 70 landmænd, rådgivere og embedsmænd i sidste uge.

Alle landmænd skal kunne beregne klimabelastningen fra deres produktion. Det bliver muligt, når Landbrugets Klimaværktøj (LKV) sættes endeligt i drift i begyndelsen af 2022. Værktøjet er tæt på at være klar og skal nu gennem de sidste test inden lanceringen.

Ambitionerne er og har i udviklingsfasen været store. Det skal være et værktøj for hele landbruget, understregede projektleder i Økologisk Landsforening Julie C. Henriksen og klimachef i SEGES Hans R. Thysen, da de præsenterede værktøjet ved et nyligt seminar i Aarhus.

"Det er vigtigt, at alle regner på samme måde, hvis vi skal opnå en reel fremgang og sænke landbrugets klimabelastning. Derfor har vi også helt fra begyndelsen været i dialog med foderstof- og mejerivirksomheder, som selv arbejder med klimaberegninger, så vi arbejder frem mod fælles standarder i beregningerne. Det er vigtigt for at kunne benchmarke sig, når forhåbentlig mange landmænd får lavet klimaberegninger," forklarer Julie Henriksen.

Landbrugets Klimaværktøj

  • Udviklingen af en grundversion er støttet af Fødevareministeriet via Promilleafgiftsfonden
  • Versionen dækker markdrift og husdyrproduktion.
  • Data hentes dels fra gødningsregnskabet, dels fra landmanden. Hvor der ikke er bedriftsspecifikke data, anvendes normtal.
  • Landmænd og rådgivere har været inddraget i udvikling og test af klimaværktøjet
  • Landbrugets klimaværktøj er i grundversionen færdigt i slutningen af 2021 og frigives til brug i begyndelsen af 2022.

Landbrugets Klimaværktøj kan regne på nudrift og på scenarier, og dermed kan det bruges til at tage beslutninger om klimaoptimering på bedriften. Det kan nemlig være svært at vurdere, om den samlede effekt af et tiltag er positivt eller negativt, fordi ændringer ét sted påvirker driften mange andre steder.

I sin første version henter LKV automatisk data fra gødningsregnskabet, mens andre data skal indtastes manuelt. Det har ikke været muligt at automatisere dataoverførsel fra fx Mark Online, som ellers blev efterspurgt på seminaret. Det er der flere grunde til.

"Landmænd bruger forskellige programmer, og vi kan og må ikke favorisere det ene frem for det andet i et projekt, der er offentligt støttet," forklarer Hans Thysen.

Ud over at beregne klimabelastningen på bedriften bliver det muligt at fordele den på de produkter, der går ud af bedriften, dvs., hvor meget et kg kød, mælk eller æg 'koster' klimaet. Hvor bedriftens klimaregnskab er vigtigt for landmanden, er disse tal interessante i forhold til omverdenen.  

Indtil videre er produktregnskaberne ikke integreret i det digitale værktøj men foregår i separate regneark.

"Det vil kunne gøres mere sofistikeret med tiden, men vi har lagt vægt på at vi kan aflevere et værktøj, der virker, når projektet udløber," siger Hans Thysen, der over for forsamlingen lovede, at værktøjet ikke bliver lagt i mølposen, selv om det endnu står klart, hvordan den videre udvikling og drift skal finansieres.

"Klimaregnskabet er blot første skridt i en større digitalisering af landbrugets bæredygtighed. Det skal være nemt for landmanden at dokumentere, afrapportere bæredygtighed og få fordele af det," lyder Hans Thysens vision for fremtiden.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg