Annonce
Annonce
Kommuners madaffald bliver økologisk gødning
Ni sjællandske kommuner vil fra 2021 indsamle og forarbejde kildesorteret husholdningsaffald, så det kan anvendes som gødning på økologisk jord.

I 2025 skal 55 pct. af husholdningsaffaldet genanvendes. Økologisk Landsforening arbejder for at motivere kommunerne til at vælge løsninger, så næringsstofferne fra velsorteret affald kan genanvendes af økologer. Foto: Colourbox
En ny aftale mellem ni
sjællandske kommuners affaldsselskab, Argo, og firmaet Gemidan A/S indebærer, at den
såkaldte kildesorterede organiske dagrenovation (KOD) fra 2021 bliver indsamlet og pulpet og efterfølgende afgasset på Nature
Energys biogasanlæg på Midtfyn. Afgasset biomasse herfra kan anvendes som
gødning på økologisk jord.
Initiativet hilses varmt velkommen af konsulent og projektleder Anton Rasmussen i Økologisk Landsforening.
"Argo viser vejen med denne aftale. Vi har brug for, at næringsstofferne i husholdningsaffaldet bevares og recirkuleres til det økologiske landbrug. På Sjælland, Fyn og i Østjylland er der kun halvt så meget økologisk landbrug som i resten af landet, fordi der mangler husdyrgødning. Det er helt centralt for økologisk vækst i Østdanmark, at vi kan recirkulere næringsstofferne fra husholdningsaffaldet," konstaterer Anton Rasmussen.
Afgasset KOD er rigtig god gødning til planteavl, men det er ingen selvfølge, at næringsstofferne i madaffaldet kommer økologerne til gode.
"Det afhænger af kommunernes valg. Hvis KOD bliver forarbejdet i rensningsanlæg eller i biogasanlæg, hvor der anvendes restprodukter med f.eks. GMO, er det 'no go' for økologer," siger Anton Rasmussen.
Aktuelt arbejder Økologisk Landsforening med at animere østjyske borgere og kommuner til at vælge løsninger i tråd med Argos. Potentialet er stort, omkring 75.000 ton KOD på årsbasis.
"Det kan give økologien i Østjylland et kæmpe boost, hvis det lykkes. Helt aktuelt arbejder vi med at beskrive en forretningsmodel, der kan være interessant for alle aktører i kæden," siger Anton Rasmussen, der leder projektet Recirkulering af næringsstoffer gennem biogas.
En væsentlig effekt ved afgasning af KOD i biogasanlæg er produktionen af grøn energi. KOD er en god energikilde. Argo oplyser, at de 20.000 ton KOD, som forventes afgasset årligt, vil kunne give en besparelse på 2.200 ton CO2, hvis gassen fx erstatter diesel til tung transport.
De ni kommuner bag Argo er Odsherred, Kalundborg, Holbæk, Roskilde, Lejre, Køge, Stevns, Solrød og Greve.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.