Annonce

Annonce

Endnu en dansk fjerkræbesætning er blevet ramt af fugleinfluenza. Det er det fjerde udbrud i Danmark siden oktober, som denne gang har ramt en konventionel besætning, som er ejet af Danhatch.

Jysk besætning med 50.000 høns er ramt af smitsom og dødelig fugleinfluenza

For at begrænse både fuglenes lidelser og smitterisikoen bliver hele besætningen i Ørum ved Hedensted aflivet i løbet af de kommende dage.

I en stor hønsebesætning i Ørum i Hedensted kommune opstod der nytårsaftensdag mistanke om fugleinfluenza, da flere høns blev fundet døde. Fødevarestyrelsen har taget prøver, og sent nytårsdag kom resultaterne fra Statens Serum Institut. Fjerkræet er ramt af fugleinfluenza.

”Besætningen har den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza. Derfor vil vi de kommende dage aflive hele besætningen med 50.000 høns. Det er mange fugle, men det er desværre nødvendigt, både for at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning,” siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Lotte Brink i en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen.

Udbruddet er det fjerde siden oktober. I slutningen af oktober ramte sygdommen en mindre hobbybesætning på Als i Sønderjylland, én måned senere var det en kalkunbesætning ved Slagelse med 34.000 kalkuner, og kort før jul endnu en kalkunbesætning, denne gang på Lolland med 36.000 kalkuner.

Fugleejere i området må hverken flytte fugle eller æg

Fødevarestyrelsen har fra natten til den 2. januar oprettet en restriktionszone ved den ramte hønsebesætning ved Ørum. I en radius på 10 km er det nu forbudt at flytte æg eller fjerkræ uden særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen, og alle fjerkræejere skal registrere deres fuglehold på landbrugsindberetning.dk. Restriktionerne kommer til at gælde fjerkræproducenter og hobbyavlere i området, som tilsammen ejer mere end 450.000 fugle.

”Vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne og holder dem inde eller overdækket, så fuglene ikke kan blive ramt af smitte fra de vilde fugle,” siger Lotte Brink.

Hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, eller hvis man har færre end 100 fugle, som ikke er fjerkræ, så har man ikke pligt til at overdække dem. Af hensyn til fuglenes sundhed anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at man holder dem indhegnet og overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd.

De mange tusinde smittede høns ved Ørum bliver aflivet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når fuglene er kørt væk, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med fugle. 

Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Flere artikler fra samme sektion

Naturkrav rammer også økologer med naturpleje

Naturplejere, der kun har græsarealer, skal også lægge fire pct. af disse arealer ud til natur, fordi de betragtes som omdriftsarealer. Økologisk Landsforening kalder det »absurd«.

25-01-2023 7 minutter Natur,   Naturpleje,   Politik

Sofari søger nye værtsgårde

Efter et år med høje foderpriser og en vigende afregning ser de økologiske griseproducenter frem til at få besøg, når de 21. maj inviterer forbrugerne til den populære forbrugereventet, som sidste år havde tæt på 9.000 gæster.

25-01-2023 2 minutter Events

Ægproducent om PFAS-fund: »Det er en forfærdelig situation«

DTU Fødevareinstituttet har udgivet et notat, der viser, at økologiske æg indeholder store mængder PFAS pga. fodring med fiskemel. Ægproducent ser nu på at ændre foderet, men det er ikke ligetil.

23-01-2023 3 minutter Æg og fjerkræ,   Miljø