Annonce
Annonce
Regeringen har afsat 70 mio. kr. til økologiforskningen gennem Organic RDD-programmet. To af projekterne vil tackle nogle af de udfordringer, som økologiske griseproducenter står med. Foto: AG Kongsted
Hvepse, der bekæmper skadedyr, og plantebaseret gødning: Her er 10 øko-projekter, som starter i 2025
Efter nytår går 10 økologiske forskningsprojekter i gang. For eksempel vil et af dem undersøge hvepsens rolle som skadedyrsbekæmper, et andet vil forbedre foderet til grise, mens et tredje vil udvikle nye kornsorter med høj bagekvalitet. Se mere om de 10 projekter her.
Tidligere på året afsatte regeringen 70 mio. kr. til økologiforskning gennem Organic RDD-programmet, som koordineres af Icrofs. Pengene finansierer 10 forskningsprojekter, som igangsættes næste år. De skal bl.a. sikre en mere klimaskånsom produktion, højere dyrevelfærd, nye sorter, øgede udbytter og flere næringsstoffer til økologien.
Icrofs lagde vægt på, at projektansøgere skulle ramme bredt ind i de seks fokusområder: cirkulær økonomi, klima og miljø, biodiversitet, sundhed og velfærd, fremtidens økologiske forbruger samt økologien som levevej.
Se herunder de 10 projekter, som igangsættes efter nytår:
The Wasp Alliance
"The Wasp Alliance"
I projektet vil man måle hvepsenes effektivitet som skadedyrsbekæmpere i grønkål og sammenligne den med eksisterende beskyttelse for at se, om hvepse kan erstatte plastiknet. Samtidig vil man udvikle metoder, så der kommer hvepse nok på markerne, og at de kan håndteres uden at være til fare for mennesker. Forventningen er, at hvepsene kan beskytte mange andre afgrøder imod mange forskellige skadedyr.
Projektdeltagere: Aarhus Universitet - FOOD, Aarhus Universitet - Ecoscience
RUPIN
"Development of organic high-quality rye and lupin for human consumption"
Projektet har til formål at udvikle nye højtydende, kvalitetsstabile sorter af rug og lupin, som er nødvendige for, at økologiske landbrugere kan producere afgrøder af høj kvalitet til fødevareindustrien og samtidig sikre pålidelig og sikker forsyning til aftagerne. Projektet vil udforske og analysere et bredere udvalg af kvalitetsegenskaber i rug i tillæg til faldtal, der traditionelt bruges som den primære kvalitetsindikator.
Projektdeltagere: Nordic Seed, Teknologisk institut, Aarhus Universitet - Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, Københavns Universitet - Institut for Plante- og Miljøvidenskab
GLORY
"Grain Legume and Oilseed Rape integration in robust organic cropping sYstems"
Projektet har fokus på, hvorledes vinterraps kombineret med enten konsumærter eller kløvergræs indgår bedst i sædskifter, samtidigt med at nitratudvaskning og dermed også drivhusgasemissioner holdes på et lavt niveau. Herunder er der fokus på at sikre et tilfredsstillende lavt ukrudtstryk før og efter dyrkning af afgrøderne, samtidig med at sygdomsniveauet reduceres.
Projektdeltagere: Aarhus Universitet - AGRO, Aarhus Universitet - Institut for Elektro- og Computerteknologi, Økologi Rådgivning Danmark, Phidan Engineering
GRAINGOOD
"Quality assurance and diversity in organic grain product"
Projektet vil udvikle nye spændende kornsorter til human konsum, som vil forbedre kvaliteten af danske kornprodukter. Fokus i forædlingen er at sikre bagekvalitet under økologiske betingelser med lavt gødningsniveau og mangfoldighed i udbuddet. For at det kan lade sig gøre, vil projektet udvikle nye genetiske metoder til at identificere resistente sorter med høj bagekvalitet.
Projektdeltagere: Landsorten, Agrologica
QUALIPORK
"Adding value in the organic pig production by improving quality of pig life, pork, and environment"
QUALIPORKs mål er at forbedre konkurrenceevnen for dansk økologisk grisekød på nationale og globale højkvalitetsmarkeder ved at fremme flerdimensionel kvalitet fra 'jord til bord'. Det skal ske ved at udforske, udvikle og demonstrere et alternativ til den nuværende økologiske slagtegriseproduktion. Et centralt element er at tilbyde slagtegrise varierede og stimuli-rige frilandsmiljøer suppleret med sæsondifferentierede fourageringsafgrøder.
Projektdeltagere: Aarhus Universitet - AGRO, Aarhus Universitet - ANIVET, Aarhus Universitet - FOOD, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Risbjerg, Hallundbjerg, Spis min gris, Funager Frilandsdyr
NextOrganic
"Next Generation Organic Feed for Pigs and Poultry Enriched in Essential Amino Acids"
En stor udfordring for den danske og europæiske økologiske svine- og fjerkræproduktion er, at økologisk foder ikke kan levere tilstrækkelige mængder essentielle aminosyrer og derfor tildeles protein i overskud for at opfylde dyrenes aminosyrebehov. Det fører til lavere foderudnyttelse og produktion, dårlig sundhed, aggression, øgede foderomkostninger og N-udledning. I NextOrganic adresseres disse problemer ved at udvikle nye økologiske løsninger til berigelse af økologisk foder med de mest begrænsende aminosyrer.
Projektdeltagere: Aarhus Universitet - ANIVET, DTU, Vestjyllands Andel, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Risbjerg Landbrug, Gothenborg, Landbrug & Fødevarer, Danish Agro
SoilHeal
"Tailored management of organic dairy crop rotations to reduce carbon footprint and improve soil health"
Øget kulstoflagring afbøder klimaforandringer, og samtidig fremmes jordens sundhed og funktionalitet. Formålet med SoilHeal-projektet er at udpege og kvantificere effekter af dyrkningstiltag i økologiske kvægsædskifter, der øger kulstoflagringen maksimalt, samtidig med at jordens sundhed forbedres og kvælstoftab minimeres.
Projektdeltagere: Aarhus Universitet - AGRO, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Thise Mejeri
CloseFerVeg
"Closed cycles and fertile soils by undersown catch crops in vegetable production"
Projektet har til formål at reducere tab af nitrat og lattergas fra intensiv grøntsagsproduktion, opretholde jordens frugtbarhed og kulstofbinding i grøntsagsproduktion med høje udbytter, dokumentere ved hjælp af livscyklusanalyser klimaaftrykket fra dyrkning af grønsager og undersåede efterafgrøder på friland samt udbrede kendskabet til klima- og miljøvenlig produktion af økologiske grøntsager ved hjælp af efterafgrøder.
Projektdeltagere: Aarhus Universitet - FOOD, Aarhus Universitet - AGRO, HortiAdvice A/S
ØKO-HOLDBAR
"Optimal longevity in organic dairy cows"
Holdbarhed hos malkekøer spiller en stor rolle for produktionsøkonomien, dyrevelfærden og klima-/miljøbelastningen. Projektet vil udvikle en model, som kan forudsige den optimale holdbarhed i individuelle malkekvægsbesætninger. Modellen vil tage højde for en række besætningsspecifikke forhold og vil optimere både produktionsøkonomi, klimaaftryk og dyrevelfærd.
Derudover vil projektet undersøge holdninger og præferencer hos forbrugere med hensyn til holdbarhedens betydning for dyrevelfærd og klimabelastning.
Projektdeltagere: Aarhus Universitet - ANIVET, SimHerd, Københavns Universitet - Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Velas
CloverValue
"Increased organic plant and biogas production based on expansion of grassglover on stockless farms"
Økologisk afgrødeproduktion har utilstrækkelig adgang til næringsstoffer, er afhængig af konventionel gødning og har typisk højere klimapåvirkning pr. produktenhed end konventionelle alternativer. Projektets mål er at øge udbyttet og reducere klimapåvirkningen ved at forbedre næringsstofforsyningen baseret på kvælstof fra kvælstoffikserende planter. Kløver gør kvælstof tilgængeligt for afgrøder og værdiforøges ved bioforgasning.
Målet er at skabe plantebaserede gødninger, undersøge værdikædens barrierer og motivationer og evaluere den biogene kulstofstrøm.
Projektdeltagere: Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Københavns Universitet - Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Nature Energy, Danish biocommodities, Aarhus Universitet - Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet - Agroøkologi
Organic RDD står for "Økologisk Forsknings-, Udviklings- og Demonstrationsprogram", og er et dansk forskningsprogram, som koordineres af ICROFS i samarbejde med GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram), der finansierer programmet.
Flere artikler fra samme sektion
Det er klokkeklart bedre for kyllingers velfærd at vokse langsommere, fastslår forskning
De industrielle turbokyllinger har typisk svært ved at gå, de er mere inaktive, flere dør pludseligt, de får hyppigere svidningsskader, og avlsdyrene sultes i højere grad, viser en ny litteraturgennemgang af forskere ved Aarhus Universitet.
Vejen til højere udbytter: Mindre jordbehandling, flere afgrøder og flere blandingsafgrøder
FAGLIGT TALT: En strategi med fokus på jordbehandling, efterafgrøder og blandingsafgrøder give en bedre økonomi, bedre jordfrugtbarhed og imødekomme de stigende forventninger og krav fra omgivelserne om økologisk, bæredygtig og klimavenlig drift.
Økologisk opdræt af pighvar: En bæredygtig fremtid for opdræt af saltvandsfisk
NYT FRA ICROFS: Forsøg viser, at pighvar kan opdrættes efter økologiske principper uden at gå på kompromis med kvaliteten af fisken. Hvis man lykkes med pighvar, kan man med stor sandsynlighed også lykkes med de fleste andre saltvandsfisk.