Annonce

Annonce

Traktor dækket med sne fjerner halm o sne over gulerødder

For grøntsagsproducenterne fortsætter høsten vinteren over - men det ekstreme vejr i 2023 og ind i det nye år giver store milliontab. Her fjerner traktoren sne og halm over gulerødder. Foto: DanRoots

Ekstremt vejr presser grøntsagsproducent til at investere i bæltekøretøjer

Store marker med økologiske højværdiafgrøder som porrer rådner op, fordi de står under vand. Det ekstreme vejr har medført milliontab og tvinger nu Dangrow til at investere i bæltekøretøjer, så de bedre kan sikre høsten i fremtiden.

Friske danske gulerødder, pastinak, blomkål og porrer bliver hver dag trukket op af jorden og leveret til butikshylderne. Men grøntsagernes og rodfrugternes vej fra jord til bord har i 2023 været ekstremt krævende – og er det stadig.

Efter 40 år i branchen har jeg aldrig oplevet et år med så mange udfordringer

— Klaus Vestergaard, indehaver af DanRoots

”Efter 40 år i branchen har jeg aldrig oplevet et år med så mange udfordringer,” siger Klaus Vestergaard, der er tredje generation som indehaver af DanRoots ved Tange Sø, en af Danmarks største producenter af økologiske rodfrugter – især gulerødder, men også pastinakker, persillerødder og rødbeder.

Det ekstreme vejr har generelt ramt grøntsagsbranchen hårdt – især i Jylland, hvor de fleste store producenter har base. Og i den branche er katastrofehøsten stadig ikke slut.

En traktor er kørt fast i en oversvømmet porremark hos Dangrow - næste år har de sandsynligvis bæltekøretøjer parate, hvis markerne kommer under vand
En traktor er kørt fast i en oversvømmet porremark hos Dangrow - næste år har de sandsynligvis bæltekøretøjer parate, hvis markerne kommer under vand. Foto: Mantas Krüminas, Dangrow

Dangrow investerer i bæltekøretøjer

Grøntsagsproducenten Dangrow i Bjerringbro, der blandt andet producerer broccoli, blomkål og porrer, har lidt store milliontab på grund af katastrofeåret 2023, der altså nu trækker tråde ind i det nye år.

”Vi regner med at miste mellem 10 og 15 ha. alene med porrer. De syv ha. er allerede rådnet op, og dem har vi afskrevet. Samlet betyder det et tab på tre til fire mio. kr. alene på porrerne. Det har været et katastrofeår for os,” siger Uffe Krogh Jepsen, adm. direktør i DanGrow.

På grund af de ekstreme vejrudsving har virksomheden nu besluttet sig for at investere i bæltekøretøjer efter inspiration fra hollandske og belgiske grøntsagsproducenter.

”Vi tør simpelthen ikke risikere, at vi ikke kan få afgrøderne op af jorden, så vi igen står med så store tab,” siger han.

Lige som hos mange andre grøntsagsproducenter er Dangrows afgrøder blevet ramt af det ekstreme vejr, der startede i foråret med tørke - efterfulgt af en lang periode med meget regn. I efteråret kom der så allerede i november tidlig og hård frost efterfulgt af en periode med meget regn.

”På grund af tørken fik vores broccoli og blomkål en meget skidt sommer. Om efteråret regnede det så meget, at vi ikke kunne komme i marken og få efterårsporrerne op, og de stod så i vand og blev frostsprængt, da den hårde frost kom tidligt,” forklarer han, og tilføjer at porrerne, der nu står tilbage, er en vintersort, der bedre kan klare kulden.

”Men det er samtidig dobbelt så dyrt at få porrerne bjærget, fordi det er så besværligt at køre i markerne. Desuden er det dobbelt så dyrt at få dem sorteret, og mere end halvdelen må kasseres,” siger Uffe Krogh Jepsen.

Afgrøderne dækkes typisk med halm og plastik for at beskytte dem mod regn og frost, men det har i år været svært skaffe halmen på grund af den dårlige kornhøst
Afgrøderne dækkes typisk med halm og plastik for at beskytte dem mod regn og frost, men det har i år været svært skaffe halmen på grund af den dårlige kornhøst. Foto: DanRoots

Svært at skaffe halm

Hos DanRoots i Tange og hos andre rodfrugtproducenter bliver afgrøderne typisk stående i marken gennem vinteren til de skal i butikkerne. Planterne overdækkes med plastik og halm, så de bedre kan tåle sne, frost og meget vand. Men i år har vejret også gjort det svært at skaffe halm, fordi høsten også har været dårlig hos de landmænd, der normalt leverer halm.

Når de andre producenter dagligt kontakter mig for at købe gulerødder, ved jeg jo godt, at der er store problemer

— Klaus Vestergaard, indehaver af DanRoots

”Derfor har vi sparet på halmen, og det ramte os så, da det satte tidligt ind med hård frost. Frosten blev så fulgt op med store mængder af regn, som nu betyder, at det er svært at komme i marken og få gulerødder op af jorden,” siger Klaus Vestergaard.

Den lange række af udfordringer betyder nu også, at gulerøddernes kvalitet bliver dårligere, og at der skal bruges meget mere arbejdskraft.

”Forbrugerne får stadig gode gulerødder, men vi er nødt til at sortere mange flere fra og kassere dem, og vi bruger derfor også meget mere arbejdskraft på at få dem op af jorden og på at sortere dem,” siger Klaus Vestergaard.

I sidste weekend fik markerne omkring DanRoots base ved Tange Sø omkring 50 mm. regn, og mange af markerne med afgrøder står nu under vand – som det altså også er tilfældet for mange kolleger i branchen.

Det er svært for almindelige traktorer at manøvrere mellem porrerne, der skal op af jorden og videre til butikkerne hver dag - uanset vejret
Det er svært for almindelige traktorer at manøvrere mellem porrerne, der skal op af jorden og videre til butikkerne hver dag - uanset vejret. Foto: Dangrow

”Det er ikke som sådan noget vi har snakket om i branchen, men når de andre producenter dagligt kontakter mig for at købe gulerødder, ved jeg jo godt, at der er store problemer,” siger Klaus Vestergaard.

Bedre pris ved eksport

Problemerne skyldes altså det vejrmæssigt ekstreme år i hele Europa. Det har betydet, at der er efterspørgsel på grøntsager fra hele Europa, og DanRoots leverer nu til en række andre lande – især Tyskland, men også Norge og Irland.

”Jeg får flere henvendelser hver dag fra det meste af Europa, ” siger Klaus Vestergaard.

Dangrow eksporter også økologiske grøntsager – især i Skandinavien, og de mærker også en stigende interesse fra udlandet.

”Vi overvejer også at forsøge os med vores sydlige naboer som Tyskland og Polen. Det er som om, detailhandelen i udlandet bedre forstår, hvad det er for en situation vi står i, og derfor også er mere villige til at betale, hvad det koster at fremstille varerne,” siger Uffe Krogh Jepsen.

Flere artikler fra samme sektion

Bionedbrydelig plastikpose er stadig i jorden efter to år

I et forsøg blev to plastikposer for to år siden gravet ned i jorden. Den ene pose er bionedbrydelig, men var stadig at finde i jorden, da poserne blev gravet op på årets Øko-Markdag.

18-06-2024 4 minutter Øko-markdag,   Events,   Miljø

Økologer blev stillet over for et dilemma på Øko-markdag: Skal byernes affald spredes på marken?

Skal økologien udfase konventionel gylle og samtidig vokse, bliver der behov for flere næringsstoffer - men ønsker branchen overhovedet at tage imod næringsrigt affald fra byerne, som samtidig kan indeholde rester af miljøskadelige partikler?

14-06-2024 7 minutter Recirkulering,   Øko-markdag,   Næringsstoffer

Magten over kvægets køn hjælper dyr, økonomien og klimaet

Brugen af kønssorteret sæd er nærmest eksploderet i kvægbesætningerne, og hos VikingGenetics sorterer 25 maskiner nu tyresæd i døgndrift. Sortering efter køn skulle oprindeligt redde især jersey-tyrekalve fra at blive aflivet ved kælvning, men med teknologien er der også fulgt andre fordele for bl.a. bundlinje, biodiversitet og klima.

07-06-2024 8 minutter Kvæg