Annonce

Annonce

Victor Leth står i marken med en traktor bag sig

Victor Leth 19 år øko-elev Årets Øko-elev. Foto: Privat

19-årig Instagram-landmand vinder øko-pris

Victor Leth fra Randers-egnen vinder prisen som Årets Øko-elev for bl.a. at have fungeret som hjælpelærer på sin uddannelse.

Det blev den 19-årige Victor Leth fra Randers-egnen, som torsdag blev kåret til Årets Øko-elev på årsmødet for Landbrug & Fødevarers økologisektion.

Titlen, der blev uddelt for femte gang, går til den landbrugselev, som uanset uddannelsestrin udviser "stor faglighed og engagement i den økologiske produktionsform, nysgerrighed på det økologiske håndværk, initiativ og tør udfordre vanetænkning samt bidrager til et godt, socialt arbejdsmiljø".

Victor Leth er færdiguddannet EUX-landmand i år med speciale i planteavl og har været en del af Instagram-profilen @derforlandmand, hvor han har delt sin oplevelse som ung økologisk landmand.

Victor Leth var indstillet af Asmildkloster Landbrugsskole og Harridslevgård ved Randers, hvor han har været i praktik.

Faglig sult

"Victor har hele tiden haft en stor sult på den faglige viden. Det har betydet gode diskussioner og har betydet, at ”læremesteren” – med rette – har korrigeret nogle af dispositionerne i driften. Og så har Victor været i praktik et sted, hvor fokus på økonomi og brug af regneark nok er lidt større end gennemsnitligt. Den udfordring er i den grad taget op med Victors egne regneark indeholdende budgetter, likviditet, investering mm. for bedriften," lyder begrundelsen fra Harridslevgård ved Randers.

Også Asmildkloster Landbrugsskole er imponeret:

"Ud over den kemiske del af planteværnskurset formåede Victor at fungere som hjælpelærer i forhold til planteværn på den økologiske måde. Dette arbejde gjorde han så godt, at klassekammeraterne kom igennem faget med en hidtil uset viden i forhold til sortsvalg, mekanisk ukrudtsbekæmpelse, sædskifte-styring og andre særdeles brugbare værktøjer – også i den konventionelle planteproduktion," lyder det i begrundelsen fra skolen.

Kirsten Holst, der er direktør i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, har siddet med i dommerkomiteen. Hun hæfter sig ved Victor Leths store lyst til og viden om landbrug og hans lyst til at dele sin fascination.

"Vi er vildt imponerede over den energi og drivkraft, der er i Victor og de andre unge økologiske landmænd, som står og har stået bag Instagram-profilen @derforlandmand. Landbruget har i den grad brug for unge mennesker, der ligesom Victor har stor lyst til og viden om at drive landbrug på en måde, der både er bæredygtig for fremtiden og for landmandens økonomi. Victor har bidraget til at vise sin dagligdag i landbruget frem på en personlig måde og i øjenhøjde med andre unge, der ikke selv nødvendigvis er en del af erhvervet, men som kan få lyst til at blive det," siger Kirsten Holst.

 Med titlen som Årets Øko-elev følger en præmie på 5.000 kr. 2. pladsen modtager 2.500 kr., og endelig kåres ’Årets bobler’. Til alle tre priser følger desuden et abonnement på magasinet ’Økologi – Inspiration til jordbruget’.'

Nummer to i kåringen blev Thue Holst, mens Celine Boysen blev årets bobler.

Kåringen er sponseret af Nykredit og Rema 1000.

Flere artikler fra samme sektion

Kvæg overgræsser naturarealer til skade for biodiversiteten

Nye resultater viser, at at landbrugsdyrene græsser nogle naturområder for hårdt, hvilket går ud over dyre- og plantelivet. En ny beregningsmodel skal forbedre planlægningen for afgræsning på de enkelte arealer.

24-11-2023 5 minutter Biodiversitet,   Afgræsning,   Forskning

De storindustrielle landbrug bærer en del af skylden for, at folk flytter væk, mener sociolog

Vil vi skabe liv på landet igen, skal landbruget væk fra et ensidigt økonomifokus og i højere grad pleje det sociale samvær og naturen, mener sociolog: "Hvis der ingen livskvalitet er på landet, hvorfor skal man så være der?"

23-11-2023 5 minutter Økologikongres 2023,   Bæredygtighed

10 års klimakamp i Mammen

Solceller, lavbundsjord og færre malkekvæg i besætningen er hovedingredienserne i den opskrift, der skal nedbringe klimaaftrykket hos økolog Jørgen Sønderby i Mammen. Men selv om han de seneste 10 år har arbejdet målrettet mod at begrænse CO2-udslip, bliver kampen kun hårdere og hårdere.

17-11-2023 9 minutter Klima