Annonce

Annonce

10.000 hektar mere mangfoldig natur i det danske landskab

Naturforvaltere har i stor stil søgt en naturordning, der har til formål at bevare naturområder og værne om biodiversitet.

15. februar 2024
Læsetid: 2 minutter
På billedet ses et snedækket landskab ved Birkesø vest for Viborg, der bliver afgræsset af galloway-kvæg

Området her ved Birkesø i Viborg kommune bliver i dag afgræsset, og er et eksempel på sted, hvor kommunen nu samarbejder med lodsejerne om at rydde og udvide arealerne. Foto: Uffe Bregendahl

Det danske landskab består i dag af mange forskellige typer arealer, og man finder let både gule og grønne marker samt bøge- og nåleskov. De lysåbne arealer med farverige blomster og summende insekter, som man også forbinder med dansk natur, har dog sværere kår og fortrænges let, hvis ikke lodsejerne gør en indsats.

Derfor er det positivt, at interessen for at søge naturordningen ”Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning” har været overvældende stor. Det betyder, at der i fremtiden skabes mere mangfoldig natur på mere end 10.000 hektar landbrugsjord rundt om i landet, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemdedelelse.

Læs mere rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning her.

”Det er vigtigt, at vi passer på vores fælles natur. Derfor er det rigtig positivt at se, at så mange har haft lyst til at søge en af vores ordninger, hvor der ydes støtte til, at man kan bidrage til biodiversiteten”, siger vicedirektør i Landbrugsstyrelsen, Anna de Klauman.

Når et naturområde afgræsses året rundt, bliver der plads til større mangfoldighed af planter, som medfører flere insekter og derfor flere fugle - det giver altså biodiversiteten et boost
Når et naturområde afgræsses året rundt, bliver der plads til større mangfoldighed af planter, som medfører flere insekter og derfor flere fugle - det giver altså biodiversiteten et boost. Foto: Uffe Bregendahl

I alt har 900 personer og organisationer søgt om tilskud for 81 millioner kroner, hvilket er mere end dobbelt så meget, som puljen oprindeligt var på. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har besluttet at imødekomme ansøgningerne.

Imødekommelsen af overansøgningen bidrager til en bedre udnyttelse af midlerne i Landdistriktsprogrammet. Indtil videre er næsten 6 milliarder kroner blevet hjemtaget fra EU, og inklusiv de nationale midler er der samlet blevet udbetalt 7,6 milliarder kroner til rigtig mange gode projekter rundt om i landet. 

Mere natur på bedrifterne

”Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning” er en af de ordninger, som lodsejere og forpagtere kan søge, hvis de ønsker at skabe mere natur på deres jord.

Ordningen er med til at beskytte og skabe forskellige typer af naturarealer til gavn for dyreliv og biodiversitet og udspringer af et ønske om at bevare de mange forskellige naturtyper i Danmark.

”Vi bruger ordningerne til at sikre, at dét at gøre en forskel for naturen ikke sker på bekostning af ansøgernes drift”, siger Anna de Klauman.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise