Annonce

Annonce

Tørrede hestebønner, linser og ærter fra Pure Dansk

Flere økologiske producenter er parate til at hjælpe danskerne med en større mangfoldighed af økologiske bælgfrugter, som gør det nemmere at være grøn kok. Hestebønnerne, linserne og ærterne på billedet er fra Pure Dansk. Foto: Pure Dansk

Undersøgelse: Vi danskere vil gerne spise mere grønt, men vi ved ikke hvordan

Danskerne vil gerne spise mere grønt, men de savner inspiration til at bruge flere grøntsager og bælgfrugter i madlavningen, viser undersøgelse fra Karolines Køkken.

Hver tredje dansker overvejer at spise endnu mere grønt, end de gør nu, for eksempel ved at blive flexitar. Det viser en befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken.

Det er en tendens, der falder helt i tråd med de nye kostråd, og rådgivningen til de køkkener, som ønsker at omlægge til økologi, hvor særligt grøntsager og bælgfrugter er i fokus.

Spis masser af grøntsager og frugt. Spis mindre kød og vælg fisk og bælgfrugter i stedet. Sådan lyder to af Danmarks nye officielle kostråd. Og noget tyder på, at kostrådene passer godt ind i danskernes madvaner, oplyser Karolines Køkken, som drives af Arla.

Det er utrolig positivt, at danskerne er åbne for at spise mere grønt - både i forhold til klimadagsordenen og vores ambitioner om at flere professionelle og private køkkener vælger at gå den økologiske vej, hvor netop lokale grøntsager og bælgfrugter spiller en hovedrolle.

— Henrik Hindborg, markedschef detail, Økologisk Landsforening

Undersøgelsen af danskernes kostvaner viser, at godt halvdelen af danskerne allerede har øjnene rettet mod det grønne køkken. De har nemlig alle lavet en eller flere af deres yndlings-hverdagsretter i en grøn udgave. Samtidig viser forbrugernes svar, at hver femte mangler inspiration til at skrue op for grøntsagerne i kosten.

”Det er glædeligt at se, at danskerne allerede er gode til at tænke i grønne retter, og at flere gerne vil spise grønnere. Det vil vi gerne støtte op om, og derfor udvikler vi også hele tiden nye retter, hvor grøntsagerne og bælgfrugterne kommer i fokus og spiller den største rolle,” siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.

Kun hver tiende har lavet grøn kødsovs

Men det er ikke alle retter, vi er lige gode til at få flere grøntsager ind i. For eksempel har færre end hver tiende dansker prøvet at lave en grøn udgave af pasta med kødsovs, burgere eller frikadeller. Retter som ellers ligger i toppen af listen over retter, som vi ofte spiser til aftensmad.

”Når danskerne fortæller, at de gerne vil spise mere grønt, men endnu ikke er lykkedes med at bringe grøntsagerne i fokus i hverdagsretterne, tror jeg i høj grad det handler om manglende inspiration til at bryde med hverdagens rutiner. For alle vaneændringer kan virke besværlige i starten,” siger Tove Færch og fortsætter:

”Men der findes heldigvis mange smagfulde – og nemme – grønnere versioner af eksempelvis en ’kødsovs’ eller en ’burgerbøf’. Opskrifter, hvor grøntsager og bælgfrugter får hovedrollen i retten, som de nye kostråd anbefaler. Fx kan man skrue op for løg, gulerødder og linser i en kødsauce. Løg sikrer den velkendte smag af umami, mens linser mætter godt og giver en dejlig konsistens.”

Flere danske råvarer er på vej

Økologisk Landsforening driver to større projekter, som er støttet af Promilleafgiftsfonden. De skal bidrage til at øge udbuddet af lokalt producerede og klimavenlige økologiske proteinafgrøder til konsum. Det skal både ske ved at teste nye sorter ude hos de danske økologer og ved at styrke afsætningen af linser, hestebønner og ærter for på den måde at kickstarte hele forsyningskæden fra mark til middagsbord. Projektleder og markedschef for detail, Henrik Hindborg, glæder sig i den forbindelse over resultaterne af undersøgelsen fra Karolines Køkken:

"Det er utrolig positivt, at danskerne er åbne for at spise mere grønt - både i forhold til klimadagsordenen og vores ambitioner om at flere professionelle og private køkkener vælger at gå den økologiske vej, hvor netop lokale grøntsager og bælgfrugter spiller en hovedrolle. Og i takt med at vi sammen med avlerne finder frem til en større mangfoldighed af velsmagende sorter af bælgfrugter, bliver det år for år nemmere og mere spændende at være grøn kok," siger Henrik Hindborg.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion