Annonce

Annonce

Et barn er ved at skrælle en klementin

97 pct. af de testede konventionelle klementiner indeholdt rester af pesticider, viser den seneste pesticidrapport. Foto: Marendine Krainert Ladegaard

Rapport: Stor risiko for, at der følger pesticidrester med i julemenuen

Næsten alle konventionelle klementiner samt halvdelen af appelsiner og rødvin indeholdt pesticidrester, da DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen tog prøver til den nyeste pesticidrapport. Økologien viser sig igen som det sikreste valg, hvis man vil undgå pesticidrester.

De konventionelle citrusfrugter, der er særligt populære i juletiden, er fortsat fyldt med pesticidrester. Det viser årets pesticidrapport udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

100 pct. af de 50 ikke-økologiske appelsiner, som blev undersøgt i årets pesticidrapport, indeholdt rester af i alt 26 forskellige pesticider. I klementinerne blev der fundet pesticider i over 97 pct. af de ikke-økologiske. Og siger de voksne skål i konventionel rødvin, er der en risiko for, at der følger pesticidrester med, idet syv af 13 rødvinsprøver indeholdt pesticidrester. Samlet set blev der fundet otte forskellige pesticider i de syv prøver.

”Julestemningen daler en smule hvert år, når pesticidrapporten udkommer. Alle mennesker burde kunne nyde at skrælle en klementin eller drikke et glas rødvin med en god fornemmelse i maven. Hvert år bliver jeg bare bekræftet i, at økologi er det sikreste valg, hvis man vil undgå at få syntetiske sprøjtegifte indenbords,” siger Michael Kjerkegaard, forperson for Økologisk Landsforening.

Alt for mange sprøjtegifte

Kigger man ud over julens typiske produkter, er der fundet pesticidrester i 80 pct. af alle de undersøgte ikke-økologiske frugter. Ser man kun på de danske frugter er samme tal 68 pct.

For samtlige ikke-økologiske grøntsager var der pesticidrester i 42 pct., mens de danske grøntsager specifikt indeholdt 19 pct. pesticidrester.

”I Økologisk Landsforening stiller vi os uforstående overfor, hvorfor det fortsat er tilladt at anvende syntetiske sprøjtegifte. Forekomsten af syntetiske sprøjtegifte er ganske enkelt alt for høj. De skal hverken forekomme i vores mad, i vores natur eller i vores drikkevand. Et af midlerne til at stoppe brugen af syntetiske sprøjtegifte er at sikre, at vi skaber gode markedsvilkår, så flere lægger om til økologi,” siger Michael Kjerkegaard.

Halvér pesticidindtaget med fem valg

Hvis man vil spare sig selv og sin familie for pesticidrester, kan man gøre en stor forskel med en lille indsats. Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man næsten halvere sit indtag af pesticider.

Det viser en tidligere undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, hvor man blandt andet ser på det gennemsnitlige pesticidindhold i de råvarer, danskerne hyppigst indtager.

Michael Kjerkegaard understreger, at økologer arbejder efter et forsigtighedsprincip:

”Vi ved meget lidt om, hvordan et væld af forskellige pesticidrester påvirker vores kroppe, og om der kan være en cocktaileffekt. Det gælder hele vejen fra vores fertilitet, påvirkning af mødrenes fostre, vores små børn og til udvikling af Parkinsons sygdom. Hvis du vil skåne dig selv og andre for pesticidrester, så grib ud efter det røde Ø, når du handler.”

DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen vurderer, at de pesticidrester, der forekommer på det danske marked, "generelt" udgør en ubetydelig sundhedsmæssig risiko. De tilføjer dog i rapporten, at hvis man vil minimere sit indtag af pesticidrester via fødevarer, kan man vælge danske eller økologiske fødevarer.

I rapporten er der udtaget 220 prøver af økologiske fødevarer. Fem af dem (2,3 pct.) indeholdt pesticidrester i små koncentrationer, og kun én af de fem - jordbær fra Tyrkiet - var ikke i overensstemmelse med varestandarden. De er derfor efterfølgende blevet nedklassificeret.

Flere artikler fra samme sektion

Aarstidernes økologiske produkter flytter fra måltidskasserne til butikshylderne i Meny

Overtagelsen af Aarstiderne betyder, at Dagrofa-koncernen kan styrke det økologiske sortiment i flagskibskæden Meny.

24-01-2025 4 minutter Dagligvarehandel

EU-projekt viser, at det er muligt at øge økologisalget markant via nudging

Et finsk forsøg med nudging fik salget af økologiske gulerødder til at vokse med 253 pct. blot ved at give dem en bedre placering i butikken og skilte med de mange fordele ved økologiske fødevarer.

22-01-2025 3 minutter Dagligvarehandel,   Nudging

Det gik over al forventning, da Aarhus for første gang lagde grund til plantebaseret madmesse

Flere end 3.000 gæster mødte op, da Dansk Vegetarisk Forening afholdt sin plantebaserede fødevaremesse med fokus på økologi, Plant Food Festival, uden for København for første gang.

20-01-2025 3 minutter Plantebaserede fødevarer,   Events