Annonce

Annonce

Nærbillede af en plantebaseret burger

Beyond Meat, der her udgør bøffen i burgeren, er blandt de plantebaserede køderstatninger, hvis ernæringsindhold er blevet undersøgt i en ny rapport. Beyond Meat har for nyligt lanceret en ny og sundere plantebøf med mindre salt og mættet fedt. Foto: Beyond Meat

Rapport: Plantebaserede alternativer er bedre for kloden og ofte sundere end kød

Plantebaserede alternativer til kød er bedre for kloden og på flere parametre sundere end kød, viser en ny rapport. Nogle af køderstatningerne har dog et for højt saltindhold og mangler næringsstoffer, som findes i kødet. Rapporten bør tages med et gran salt, mener ekspert.

Det er bedre for kloden og typisk sundere at vælge plantebaserede alternativer frem for kød, viser en ny undersøgelse, som dog også peger på nogle undtagelser.

Undersøgelsen er foretaget af velgørenhedsorganisationen Food Foundation, som har sammenlignet 68 plantebaserede produkter, der anses som erstatninger for kød, med 36 typer kød fra både gris, kylling og okse.

Overordnet set er kødalternativerne det bedste valg for kloden; deres vandforbrug og klimaaftryk er i alle tilfælde lavere.

De mindst forarbejdede plantebaserede produkter - korn og bælgfrugter - er de sundeste målt på parametrene valgt af Food Foundation; de indeholder færrest kalorier, meget mindre mættet fedt, flere fibre og mindre salt end nogen af de andre fødevaregrupper. Deres proteinindhold er dog det laveste i undersøgelsen, indholdet af sukker er højere end i kød, og de mangler B12-vitamin.

"Mens plantebaserede alternativer, der efterligner smagen af kød, kan spille en virkelig nyttig rolle i at hjælpe folk med at skifte til mere plantebaserede kostvaner og medføre betydelige miljømæssige fordele, klarer alternative proteinkilder som bønner sig godt i sammenligning med både kød og andre plantebaserede kødalternativer," siger Rebecca Tobi, Food Foundations senior manager for forretnings- og investorengagement, i en pressemeddelelse og tilføjer, at bønner og bælgfrugter også er de billigste muligheder i undersøgelsen.

Sådan gjorde de

De plantebaserede produkter blev opdelt i tre kategorier og deres ernæringsværdi samt vandforbrug og klimaftryk er målt i forhold til kødets:

1) De højt forarbejdede produkter ('new generation'), der imiterer kød, og er kendt under mærker som Beyond Meat, Quorn, La Vie og Linda McCartney.

2) De lettere forarbejdede produkter ('processed traditional') som tofu, tempeh og seitan - i denne kategori var der to økologiske produkter i form af tofu og tempeh.

3) De mindre forarbejdede produkter ('grains and beans') som bælgfrugter og korn.

De er herefter blev sammenlignet på antal kalorier, mættet fedt, salt, sukker, fibre og proteinindhold.

Grafen sammenligner de tre plantebaserede varekategorier med kødet, og særligt bælgfrugter og korn klarer sig godt rent sundhedsmæssigt: Rød er kød, orange er de højt forarbejdede produkter, lilla er de lettere forarbejdede, og grøn er bælgfrugter og korn
Grafen sammenligner de tre plantebaserede varekategorier med kødet, og særligt bælgfrugter og korn klarer sig godt rent sundhedsmæssigt: Rød er kød, orange er de højt forarbejdede produkter, lilla er de lettere forarbejdede, og grøn er bælgfrugter og korn. Kilde: Rethinking Plant-Based Meat Alternativets, Food Foundation 2024

De højt forarbejdede produkter er også på en række parametre et sundere valg end kød, da de indeholder færre kalorier, mindre mættet fedt og flere fibre end kød. En tredjedel af dem, der var med i undersøgelsen, var også beriget med B12 og jern.

De kan derfor være et godt skridt på vejen mod at skære ned på kødet uden at gå på kompromis med ernæringen, vurderer Food Foundation.

'Selvom forskningen i sundhed forbundet med plantebaserede kødalternativer stadig er begrænset, finder denne analyse ikke evidens for, at den ernæringsmæssige profil af plantebaserede kødalternativer i gennemsnit er væsentligt dårligere end for kødprodukter. Mere forarbejdede plantebaserede kødalternativer kan derfor være et nyttigt skridt på vejen til at opmuntre folk til at ændre deres kostvaner, selvom mindre forarbejdede alternativer (bønner og korn) tilbyder det største antal samfundsmæssige fordele,' står der i rapporten.

Til gengæld har de højt forarbejdede alternativer ofte et højere indhold af salt og sukker og et lidt lavere indhold af protein - sidstnævnte anses ikke for et ernæringsmæssigt problem, da vi i Vesten i forvejen indtager mere protein end nødvendigt.

Lektor er skeptisk

Karin Østergaard, der er lektor på ernæring og sundhedsuddannelsen på VIA University College, mener dog, at man skal tage rapportens konklusioner med et gran salt.

"Man kan ikke bruge rapporten til særlig meget, for det er svært at se, hvordan de forskellige produkter er blevet udvalgt - ud over at de minder om kød. Der findes jo et hav af forarbejdede produkter med vidt forskelligt næringsindhold - nogle er fine, og andre er dårlige - og man kan ikke ud fra rapporten se, hvad de enkelte produkter indeholder, eller om produkterne er repræsentativt udvalgt," siger hun til økonu.dk.

"Det viser selvfølgelig, at man sagtens kan få proteiner fra andre kilder end kød, og det ultraforarbejdede behøver ikke være helt skidt, men jeg kunne godt tænke mig en mere grundig metodebeskrivelse. Der er jo også forskel på proteinkvalitet," tilføjer hun og påpeger, at man også kunne have valgt at sammenligne mange andre næringsstoffer i fødevarerne.

Ry for at være usundt

At selv de højt forarbejdede erstatninger - i hvert fald ifølge rapportens metode - klarer sig så godt i forhold til kød, kan måske komme som en overraskelse for nogen, da de har oparbejdet sig noget af et ry for at være særligt usunde.

Bl.a. bragte CNN i juni en artikel med overskriften: 'Plantebaserede ultraforarbejdede fødevarer kobles til hjertesygdomme, for tidlig død, lyder det i studie'.

Ifølge Peter Scarborough, professor i befolkningssundhed ved University of Oxford, som ikke bidrog til studiet, kunne man dog ikke ud fra det konkludere, hvor meget eller lidt skadelige køderstatningerne er. De udgjorde nemlig under én procent af alle ultraforarbejdede plantebaserede fødevarer undersøgt i studiet; over halvdelen af produkterne var derimod brød, kager, boller, lagkager og småkager, der alle kan anses som plantebaserede. Også alkohol var med i den plantebaserede kategori.

"Derfor er det meget svært at konkludere ud fra dette studie, at plantebaserede alternativer er usunde," sagde Peter Scarborough til CNN.

Bekymringen for produkternes dårlige ry har dog fået Beyond Meat til at lancere en ny version af sin plantefars, som indeholder 60 pct. mindre mættet fedt og 20 pct. mindre salt end forgængeren.

Ifølge Food Foundation viser rapporten da også, at der er plads til forbedringer for de højt forarbejdede fødevarer, ved at man tilsætter mindre salt og beriger dem alle med jern og B12.

Flere artikler fra samme sektion

Forbrugerne er vendt hjem til økologien

En ny repræsentativ undersøgelse fra Voxmeter fastslår, at forbrugerne igen griber ud efter det røde økologimærke, når de lægger dagligvarerne i kurven i supermarkedet.

12-09-2024 4 minutter Detailhandel

Gå amok i økologiske oste ved Torvehallerne

Ostefestivalen Cheese Copnehagen frister med 75 forskellige økologiske oste fra danske mejerier, når Mejeriforeningen 21. september inviterer danskerne til at besøge det store ostebord ved Torvehallerne.

10-09-2024 2 minutter Mejeri

Friland har ikke nok økologisk kød til at forsyne alle kunder

Efter et noget turbulent 2023 med voksende produktionsudgifter og faldende salg af økologisk kød, kigger DC-datterselskabet ind i en periode, hvor selskabet stort set kan melde udsolgt på alle hylder med økologisk kød.

09-09-2024 5 minutter Kødproduktion