Annonce
Annonce
Glæden var ikke til at tage fejl af, da personalet i Rambølls kantine i Ørestaden forleden kunne fejre, at den sammen med koncernens to andre største kantiner i Danmark nu kan skilte med Det Økologiske Spisemærke i guld. Foto: ISS
Rambøll og ISS opnår økologisk guld for Rambølls tre største kantiner i Danmark
Rådgivningsvirksomheden Rambøll og kantineoperatøren ISS har efter en målrettet indsats netop fået certificeret Rambølls tre største kantiner i Danmark med Det Økologiske Spisemærke i guld.
Rådgivningsvirksomheden Rambøll og kantineoperatøren ISS har efter en målrettet indsats fået certificeret Rambølls tre største kantiner i Danmark med Det Økologiske Spisemærke i guld.
Over 90 pct. af alle de råvarer, der bliver anvendt i Rambølls tre største kantiner i Danmark, er nu økologiske. Det er resultatet af en målrettet og dedikeret indsats for at hæve økologiprocenten i kantinerne, der ligger i henholdsvis i Aarhus, Esbjerg og Ørestaden i København.
De kan nu alle skilte med Det Økologiske Spisemærke i guld.
Dermed er antallet af kantiner med et guldmærke vokset fra 17 til 25 i løbet af det seneste år, oplyser Rita Ramona Høgh fra foodserviceteamet i Økologisk Landsforening.
Hun øjner gode muligheder for, at flere guldmærker kan være på vej, da der er ikke færre end 200 danske kantiner, som allerede har fået et spisemærke i sølv.
Rambøll-kantinerne har opnået Det Økologiske Spisemærke i guld ved bl.a., at:
-
introducere nye og andre måltider baseret på økologiske råvarer
-
investere i mere uddannelse til ISS’ kokke
-
prioritere at lave tingene selv fra bunden
Kilde: ISS
»Spisemærket er en god måde at profilere kantinens grønne profil på, og vores erfaringer viser, at når et professionelt køkken først har fået bronze, arbejder mange videre med økologien og går efter sølv, og så er springet til guldmærket ikke så stort,« siger Rita Ramona Høgh.
Mere import og mindre kød
Køkkenchef Brian Sylvest Pedersen og hans stab af medarbejdere i Rambølls kantine på Oluf Palmes Allé i Aarhus kender turen.
De har ført an i arbejdet med at udvikle Rambølls økologiske madkoncept, da Aarhus-kantinen allerede fik guldmærket i sommeren 2023.
»Til frokost har vi altid en salatbar og en brødbuffet som tilbehør til tre portionsanrettede retter,« siger køkkenchefen.
I forbindelse med omlægning har kantinerne fået opjusteret budgettet, og for at blive mere klimavenlig er det gennemsnitlige kødforbrug reduceret fra 100 g til 73 g pr. kuvert, uden at det er gået ud over brugertilfredsheden.
»Vores største udfordring er, at vi ikke hele året kan få det samme udvalg af friske grøntsager fra Danmark, som da vi brugte konventionelle råvarer. Det betyder, at vi er nødt til at bruge flere importerede varer for at holde os over 90 pct.,« siger Brian Sylvest Pedersen, som også oplever, at kvaliteten af de økologiske råvarer kan være mere svingende.
Inspiration for andre
Alligevel har kantineteamet på syv personer fastholdt positionen som den Rambøll-kantine med den største kundetilfredshed, og i forbindelse med omlægningen har kantinerne i Esbjerg og København i høj grad trukket på erfaringerne fra frontløberkollegerne i Aarhus, som har sluppet fagligheden og kreativiteten løs i køkkenet.
»Jeg har heldigvis en meget selvkørende medarbejdertrup, som har frie hænder til at gøre, hvad de vil, og det er en af grundene til, at vi ligger øverst på ranglisten over kundetilfredshed,« siger Brian Sylvest Pedersen.
Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, glæder sig over de nye guldmærker.
»Vi er glade for, at store virksomheder som Rambøll og ISS arbejder for bedre biodiversitet ved at indføre mere økologi i deres menuer. Det er Det Økologiske Spisemærke i guld et synligt bevis på. Vi håber, det kan inspirere andre virksomheder til at følge trop og fremme økologiske råvarer endnu mere,« siger Torben Blok.
Som Danmarks største servicekoncern mener Morten Hassing, head of food i den danske del af servicekoncernen, at ISS har et stort ansvar for at inspirere og understøtte kunderne i at fremme den grønne omstilling i samfundet.
»Det er fantastisk at opleve, at vi sammen med Rambøll nu har fået det Økologiske Spisemærke i guld, som er et synligt bevis på, at vores mål om at arbejde for mere kvalitet, bedre biodiversitet og fremme mere bæredygtig fødevareproduktion, har båret frugt,« siger Morten Hassing.
Flere artikler fra samme sektion
Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener uden at hæve budgettet
På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet.
Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik
Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.