Annonce

Annonce

Køkkenmedarbejder skærer løg

Det er ikke kun de offentlige køkkener, som efterspørger økologiske råvarer. En tredjedel af maden i de personalekantiner, som ISS driver i Danmark, er økologisk. Arkivfoto: Moment Studio

Næsten hver tredje måltid i ISS-kantinerne er økologisk

Økologiske fødevarer udgør næsten en tredjedel af råvarerne i de 190 kantiner, som ISS driver i Danmark, og væksten fortsætter, oplyser kantineoperatøren.

Med en gennemsnitlig økologiprocent på over 30 pct. er kantinegiganten ISS et bevis på, at økologien har fået solidt fodfæste i flere private kantiner.

Efter et par udfordrende år med Covid-19 og stigende priser på fødevarer viser nye tal, som Danmarks Statistik offentliggjorde i denne uge, at de økologiske fødevarer igen i voksende omfang finder vej til de professionelle køkkener.

I 2022 lå den gennemsnitlige økologiprocent på 13 pct., men tallene viser, at det stadig primært er de offentlige køkkener, som driver det økologiske foodserviceforbrug, men også flere kantiner på private arbejdspladser har taget økologien til sig.

Det fremgår af en opgørelse fra kantineoperatøren ISS, som driver 190 kantiner på landsplan, hvoraf de fleste tilhører private virksomheder. ISS oplyser, at selskabet i løbet af de senere år har øget andelen af økologiske fødevarer i kantinedriften, så den gennemsnitlige andel af økologi i alle måltider ligger på lige knap 30 pct.

Det svarer til, at knap hvert tredje måltid ud af 40.000 måltider, som ISS dagligt serverer, er lavet af økologiske fødevarer, og andelen vokser, oplyser Morten Hassing, udviklingschef i den danske del af ISS i en pressemeddelelse.

”Vi har arbejdet kontinuerligt med at øge andelen af økologi i vores menuer, og det er tilfredsstillende, at vi nu har en fornuftig og balanceret andel af økologiske fødevarer i vores madkoncepter,” siger han.

Væksten fortsætter

I de første otte måneder af 2023 har ISS øget andelen af økologiske fødevarer til 31,7 pct. og servicekoncernen forventer, at andelen vil stige yderligere i resten af året og i løbet af 2024.

Det er Dansk Cater A/S, som forsyner ISS-kantinerne med økologiske råvarer, og forretningsudvikler Jan Kristensen oplyser, at en del af væksten i 2022 skyldes at de ansatte igen begyndte at møde ind på arbejde og benytte personalekantinerne.

”Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med vores food-leverandør, Dansk Cater, om leverance af lokale danske grøntsager, herunder økologiske fødevarer, som er vigtige i vores bestræbelser på at skabe nye og flere, inspirerende grønne madoplevelser på tværs af alle vores kantiner til gavn for vores gæster og klimaet,” siger Morten Hassing.

Et stærkt signal

I foodserviceafdelingen hos Økologisk Landsforening glæder man sig over det høje økologiforbrug i ISS-kantinerne.

”Det er meget positivt, at en virksomhed som ISS, der er en af landets største kantineleverandører, har en samlet økologiprocent på knap 30 på tværs af alle deres kantiner. Det er et stærkt signal til markedet at kunne tilbyde kantineløsninger, hvor knapt hvert tredje måltid er lavet af økologiske råvarer,” siger Torben Blok, markedschef for foodservice, i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning