Annonce
Annonce
Problempesticid findes fortsat i citrusfrugter på de danske hylder
De seneste tal viser, at sprøjtegiften imazalil stadig findes i næsten alle citrusfrugter, selv om de danske myndigheder vil have pesticidet ud af vores fødevarer. Imazalil mistænkes for at øge risikoen for hormonforstyrrelser og kræft.

De konventionelle citrusfrugter er blandt de mest sprøjtede fødevarer. Blandt de mere end 25 forskellige pesticider, der bruges i den konventionelle citrusproduktion for at øge udbytterne, er svampegiften imazalil langt mest hyppigt blandt fundene i de danske stikprøver. Foto: Marendine Krainert Ladegaard
Du kan være næsten sikker på at få nærkontakt med aktivstoffet imazalil, når du piller en appelsin fra en konventionel produktion. Du indtager måske rester af det, når imazalil har forurenet dine fingre, hvorefter du spiser frugtkødet. Bruger du revet citrusskal i en kage, eller smider du en skive citron i dit drikkevand, er der naturligvis en endnu større risiko for at indtage imazalil.
Det dokumenterede rapporten fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen 'Pesticidrester i fødevarer 2023', der udkom lige før nytår sidste år.
Her blev der taget i alt 2.135 stikprøver af fødevarer, som blev undersøgt for indhold af pesticidrester. Igen viste rapporten, at man får rester af imazalil og/eller flere hundrede andre pesticider med hjem fra dagligvarebutikken, når man køber konventionelle varianter af frugt, grønt og andre fødevarer.
De konventionelle citrusfrugter er blandt de mest sprøjtede fødevarer. Blandt de mere end 25 forskellige pesticider, der bruges i den konventionelle citrusproduktion for at øge udbytterne, er svampegiften imazalil langt mest hyppigt blandt fundene i de danske stikprøver.
Børn og gravide bør undgå imazalil
Ifølge DTU Fødevareinstituttet virker imazalil hormonforstyrrende i forsøgsdyr og er mistænkt for at være hormonforstyrrende hos mennesker. Samtidig er der en øget risiko for at udvikle kræft.
Helle Raun Andersen, lektor i miljømedicin hos Syddansk Universitet, har tidligere været mere kontant i sin faglige vurdering af imazalil.
Hun har tidligere udtalt til Danwatch, at imazalil i for store mængder kan forstyrre børn og fostres kønsudvikling, og derfor skal børn og gravide helst ikke udsættes for disse stoffer. Det kan også have konsekvenser for mænds frugtbarhed, der kan blive nedsat.
DTU Fødevareinstituttet har siden konkluderet, at der ikke er en nedre grænse for de negative effekter, og at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes. Med andre ord: Selv små mængder er mistænkt for at være skadelige.
EU spænder ben for udfasning
I en artikel fra 2023, som Økologisk bragte i sit magasin Økologisk, oplyste Henrik Dammand Nielsen, chef for kemi og fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, at usikkerheden om de negative effekter gør, at Danmark i praksis vil have pesticidet ud af vores citrusfrugter og andre fødevarer.
Men det spænder EU ben for. Det er nemlig et såkaldt harmoniseret område, og derfor kan Danmark ikke kan lave nationale særregler på området.
Til Økologisk sagde Henrik Dammand Nielsen:
”Vi har prøvet at påvirke til så lav en grænseværdi som muligt. Det er baseret på den uklarhed, der er om, hvorvidt rester af imazalil kan være skadelige. Danmark er på den restriktive side, når det kommer til restindholdet af imazalil.”
Det er også tilgangen under genforhandlingen i EU af den nuværende godkendelse af imazalil, der udløb i 2024.
FVST: Køb citrusfrugter økologisk
Indtil en ny EU-aftale er på plads, er Fødevarestyrelsen usædvanligt klar i spyttet: Køb citrusfrugter økologiske, hvis du vil bruge skrællen. Og når du har skrællet dine citrusfrugter, er det generelt en god ide at vaske hænder.
”Er der tale om økologiske citrusfrugter, så bør du ikke være bekymret. Det er ikke tilladt at bruge imazalil og andre syntetiske pesticider i økologiske citrusproduktioner – og vores kontrol viser, at der ikke bliver fundet imazalil på de økologiske citrusfrugter,” udtalte Henrik Dammand Nielsen i sin tid til Økologisk.
Imazalil er som nævnt kun ét ud af mere end 25 pesticider, der bruges hos de konventionelle producenter af citrusfrugter i og uden for EU.
Blandt de 181 fund af pesticidrester i de 50 stikprøver af konventionelle appelsiner i pesticidrapporten for 2023, var der et andet opsigtsvækkende fund: I et parti appelsiner fra Egypten fandt DTU Fødevareinstituttet insektgiften chlorpyrifos over grænseværdien.
Danske forskere har tidligere advaret mod netop denne insektgift, fordi chlorpyrifos kan skade den tidlige udvikling af hjernen i vores fostertilstand – og siden er det blevet forbudt at bruge i EU.
Flere artikler fra samme sektion
Aarstidernes resultat blev halveret efter et turbulent 2024
Driftsresultatet i måltidskasseselskabet blev barberet ned fra 9,9 mio. kr. til 0,5 mio. kr. i 2024 efter et år, som endte med, at selskabet blev overtaget af Dagrofa-koncernen.
Midt i maj sætter Madens Folkemøde sundhed og bæredygtighed på menuen, og det er gratis at deltage
Madens Folkemøde er i år flyttet til nye rammer i Nykøbing Falster, men som altid handler det folkelige madmøde om det, der ligger på vores tallerkener, og måden, vi producerer det på.
Tre nominerede dyster om Kantineprisen 2025
To jyske og en københavnsk kantine er nomineret til Kantineprisen 2025, og du kan møde dem på Madens Folkemøde, hvor de deltager i en 'Cook Off'.