Den københavnske madscene fejrer biodiversiteten med ny festival
Mød flere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads, når arrangørerne af Grønt Marked inviterer til Biodiversitetsfestival på Skjolds Plads.
Siden 2019 har Grønt Marked forkortet afstanden fra jord til bord på søndagsmarkeder i København, hvor de lokale er kommet tættere på maden, råvarerne og de landmænd og producenter, der dyrker, avler og laver den.
På søndag er arrangørerne af de populære søndagsmarkeder klar med et nyt initiativ i form af Biodiversitetsfestivalen, som forvandler det velkendte marked på Skjolds Plads til en sprudlende plads med smagninger, workshops, musik, mad, meninger og sjove, lærerige aktiviteter for både børn og voksne.
Her kan man gå på opdagelse i, hvordan biodiversitet ikke kun er afgørende for miljøet, folkesundheden og klimaet – men også for den vibrerende madkultur, som former den måde, vi dyrker, spiser og mødes omkring mad i København, skriver arrangørerne i en omtale af weekendens festival.
”Festivalen fejrer den kulturelle mangfoldighed, der er en hjørnesten i fællesskab og modstandskraft. Den københavnske madscene er skabt og udviklet af mennesker fra mange forskellige kulturer, hvis baggrunde og traditioner giver liv til det, vi dyrker, tilbereder, bager og deler. Deres bidrag er uundværlige for lokal madkultur – og derfor samles vi for at anerkende og fejre dem”, siger Viola Capriola, medstifter og forperson hos Grønt Marked.
Startede som bondemarked
Grønt Marked fik sin begyndelse i 2019 på Refshaleøen, hvor bageriet Lille Bakery samlede en gruppe venner og samarbejdspartnere for at skabe et bondemarked i byen, der kunne forkorte afstanden fra jord til bord.
Det blev starten på en non-profit bondemarked-organisation Grøn Market som siden har skabt et netværk med flere end 50 små økologiske og biodynamiske producenter som leverer fødevarer til københavnerne. I dag holder driver Grønt Marked lokale markeder på fire lokationer i København, hvor de lokale kan komme tæt på maden og tale med de mennesker, der producerer den.
“På festivalen hylder vi de landmænd, der med stor omsorg værner om både den spiselige og vilde biodiversitet. De viser os, at naturens mangfoldighed ikke kun bevares gennem rewilding, men også gennem ansvarligt og bæredygtigt landbrug. Ved at støtte dem, vælger vi en mere 'bio'-divers kost, der gavner miljøet, de lokale landbrugssystemer og i sidste ende vores sundhed,” siger Viola Capriola.
Se hele programmet for biodiversitetsfestivalen her
Dem kan du møde på festivalen
Producenter: Hyldemarken, Fanefjord Frugt, Klarskov Frugt, Æbib, KysØko, Funga Farm, Copenhagen Goat Milk, Langebjerggård, Birthesminde, Søågergård Regenerativt Jordbrug, Bruuns Baghaver, Dansk Camelina, Meta Fermentation, Kalas Kimchi, Laminata, Honningperler, Naturlig Blomst, Det Vilde Spinderi, Rocky Hill Forge, Table Ferments, Pilegård Cideri og Bageriet B.