Annonce
Annonce
Dyrevenner tropper op med kaffe på OK's hovedkvarter for at få turbokyllingen ud af Coop
Coop har længe vaklet med at udfase turbokyllingen fra sit sortiment, og Anima har derfor sat sig med informationsmateriale og kaffe foran OK's hovedkontor for at komme i dialog med koncernens direktør, som også er næstformand i Coop Danmarks bestyrelse.

OK’s medarbejdere vil torsdag og fredag blive mødt med foldere og kyllingekager. Der er pyntet op med bannere og figurer af OK’s direktør Michael Løve i naturlig størrelse med spørgsmålet ”Er turbokylling helt OK?”. Da han også er blevet næstformand i Coop Danmarks bestyrelse har han dermed indflydelse til at kunne ændre Coops sociale ansvarlighedsprofil. Foto: Anima
Dyreværnsorganisationen Anima vil i to dage sidde foran OK's hovedkvarter og gøre medarbejderne opmærksomme på forholdene for turbokyllinger.
Og det er ikke tilfældigt valgt, at det lige sker ved OK.
Energikoncernen har nemlig opkøbt 50 pct. af Coop og dermed har den også købt sig et dyrevelfærdsproblem, mener Anima, som derfor - ud over at have placeret sig foran hovedkvarteret - har indrykket annoncer i Jyllands-Postens lokalaviser.
Kampagnens formål er at få Coop til helt at droppe turbokyllinger fra sortimentet. En turbokylling (Ross 308) vokser på kun 35 dage fra 45 gram til 2.200 gram. Mange turbokyllinger kan ikke gå normalt, som følge af den hurtige vækst, og dertil kommer problemer med åndedrætsbesvær, hjertestop og ætsninger på benene.
Produktionen af turbokyllinger kræver desuden et led af forældredyr, som producerer de befrugtede æg, og eftersom forældredyrene lider af samme turbovækst som deres kyllinger, men skal leve markant længere (ca. 60 uger), sultes de systematisk i størstedelen af deres liv for at holde væksten nede, så dyrene nemmere kan parre sig og undgå at blive syge.
"OK har ikke bare købt en dagligvarekæde, det har købt sig et kæmpestort dyrevelfærdsproblem. Ikke nok med at turbokyllingerne lider under en lang række velfærdsproblemer i produktionen, så er de her dyr skamavlet, i en sådan grad at man systematisk sulter forældredyrene, for at de ikke bliver for store til at kunne parre sig," siger Lina Lind Christensen, kampagnechef i Anima.
"Vores budskab i dag er klart: Turbokylling er ikke OK".
Kyllingekager og foldere
OK’s medarbejdere vil torsdag og fredag blive mødt med foldere og kyllingekager. Der er pyntet op med bannere og figurer af OK’s direktør Michael Løve i naturlig størrelse med spørgsmålet ”Er turbokylling helt OK?”. Da han også er blevet næstformand i Coop Danmarks bestyrelse har han dermed indflydelse til at kunne ændre Coops sociale ansvarlighedsprofil.
Derudover har Anima hyret det lokale bureau Detours til at lave et stort kunstværk af træ, som forestiller en turbokylling. Dette vil blive konstrueret lige foran hovedindgangen og doneret til OK.
Nær indgangen har Anima opstillet et mobilt kontor, hvor medarbejdere og ledelsen hos OK inviteres på dialogkaffe.
”Det er vigtigt at understrege, at selvom budskabet er meget alvorligt, så kommer vi med et smil på læben. OK har igennem mange måneder ikke ønsket at tage dialogen med Anima, og derfor rykker vi ud med budskabet lige til hoveddøren. OK får ikke lov at løbe fra sit ansvar,” siger Lina Lind Christensen.
Hos Salling Group har alle ferske kyllinger i det faste sortiment været langsommere voksende racer, og inden udgangen af 2025 vil hele det ferske sortiment inkl. spot og kampagnevarer være langsommere voksende racer.
Har kørt kampagne mod Coop før
Coop har en delvis politik om udfasning af turbokyllinger i løbet af 2025. Den dækker den faste del af det ferske sortiment, hvilket betyder, at alle Coops spotvarer samt frostkylling og forarbejdede produkter fortsat udgøres af turbokylling. Dermed har Coop den mindst ambitiøse politik i detailhandlen, vurderer Anima, som har kørt kampagner mod Coop tidligere.
I den forbindelse udtalte Thomas Roland, chef for vareansvarlighed og kvalitet, bl.a., at man måtte erkende, at forbrugerne ikke i tilstrækkelig grad var villige til at betale merprisen for langsommere voksende kyllinger. Han mente desuden, at forskellen på turbokyllingen og de lidt langsommere voksende kyllinger efterhånden er svær at få øje på.
"Virkeligheden ude hos kyllingeproducenterne er jo, at de langsomtvoksende kyllinger er blevet avlet til at vokse hurtigere og hurtigere, mens de hurtigtvoksende bliver avlet mere robuste, så de får færre af de velfærdsproblemer, som vi så for fem-ti år siden. Så i virkeligheden møder de to produktioner snart hinanden, men de kommer fra hver sit udgangspunkt, så forskellen er mindre end nogensinde,” sagde Thomas Roland.
Flere artikler fra samme sektion
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.
Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger
Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.