Annonce

Annonce

En kvinde handler i frugt- og grøntafdelingen

Flere undersøgelser og videnskabelige studier har vist, at indholdet af pesticidrester i urinen falder, når man skifter til en økologisk kost. Foto: Økologisk Landsforening

Økologi kan forklare en god nyhed i urinen

Der findes færre pesticidrester i unge mænds urin, viser en ny undersøgelse. Økologi og en restriktiv lovgivning kan være årsagen.

Unge mænd har et lavere indhold af fem pesticider og fungicider i urinen end tidligere, viser en ny undersøgelse fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Forskerne har undersøgt 300 mænds urin i perioden 2009 til 2017 og kunne se, at restindholdet af fem pesticider og fungicider, som typisk fås gennem kosten, var faldet signifikant. Også indholdet af hormonforstyrrende stoffer, der forekommer i både madvarer, tøj, legetøj, emballage og byggematerialer, var faldet i forsøgsperioden, skriver Ritzau.

Forskerne har ikke undersøgt årsagen bag faldet, men Hanne Frederiksen, seniorforsker ved Klinik for Vækst og Reproduktion, vurderer, at årsagen kan være en mere restriktiv lovgivning og et stigende forbrug af økologiske fødevarer.

"Mit private bud er, at det er tendensen til at spise mere økologisk, der afspejler sig," siger hun ifølge Ritzau.

Andelen af økologiske føde- og drikkevarer udgjorde ca. 7 pct. i 2009, hvorefter andelen steg til godt 13 pct. i 2017.

Flere undersøgelser og videnskabelige studier har da også vist, at indholdet af pesticidrester i urinen falder, når man skifter til en økologisk kost. 

Et amerikansk studie fra i år konkluderede, at indholdet af pesticidrester i urinen falder markant, når man skifter den konventionelle mad ud med økologiske varianter. 

"På baggrund af dette studie og andre er jeg ikke i tvivl om, at vi kan forvente at se en lignende reduktion i indholdet af pesticidrester i andre befolkningsgrupper," sagde Bruce Lanphear, professor ved Faculty Health Science, Simon Fraser University, dengang om studiet, som han dog ikke selv medvirkede i.

Et lignende studie fra 2005 viste samme resultat, mens et mindre forsøg fra Sverige og et lignende i Danmark udført for Danmarks Naturfredningsforening nåede frem til samme konklusion. 

Et studie som det amerikanske har dog mødt kritik for ikke at undersøge de midler, der må bruges i den økologiske produktion. Der er dog i økologien langt skrappere restriktioner for, hvad der må bruges - der er primært tale om naturligt forekommende midler - og det er kun tilladt at bruge dem som sidste udvej, hvis afgrøden er i fare.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over

Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.

30-04-2024 5 minutter Biodiversitet

Nyt ejerskab skal stoppe slingrekurs, så Coop kan fokusere mere på kerneværdierne

Efter præsentationen af endnu et katastroferegnskab og med energiselskabet OK som ny medejer, har Coop lagt sig fast på en ny kædestruktur, som skal være med til at gøre Danmarks største salgskanal for økologiske fødevarer til en god forretning.

30-04-2024 6 minutter Detailhandel

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel