Annonce

Annonce

Malene Jensen (t.v.) og Marie Boudigaard Granlie taler ved møde om Økodag på Horisontr

Du behøver ikke at have plads til flere end 250 gæster for at blive vært til Økodag, lød et af budskaberne fra Malene Jensen (t.v.) og Marie Boudigaard Granlie på det sidste af to evalueringsmøder, hvor Økologisk Landsforening præciserede, at det næste år er vigtigere at øge antallet at af værtsgårde end at slå nye besøgsrekorder. Foto: Jakob Brandt

Økodagsværter gør en stor indsats for alle økologer

Selv om det kræver en del forberedelser af være vært for Økodag, viser evalueringen af årets udgave af det landsdækkende event, at dagen typisk er en god oplevelse for både gæsterne og økologerne, og næste år satser Økologisk Landsforening på at øge antallet af værtsgårde til 55.

Økodag er ikke kun en festdag for de økologiske køer, som kommer på græs. Det er også lidt af en festdag for værterne, som ved det populære forbrugerevent får besøg af glade forbrugere, som værdsætter deres arbejde for en mere bæredygtig fødevareproduktion med høj dyrevelfærd.

En del mennesker forbinder sikkert Økodag med overfyldte gårde med lidt for mange gæster, men sådan behøver det ikke at være, viser erfaringerne fra Økodag 2022.

”Tidligere havde vi hvert år en ambition om at få flere gæster end året før. Nu går vi efter at få flere gårde med, og vi vil gerne op på 55 værtsgårde til næste år,” sagde projektleder Malene Jensen fra Økologisk Landsforening, ved to evalueringsmøder af Økodag 2022.

Det første møde blev holdt på Rabarbergården på Sjælland hos økodagsvært Louise Køster, som er forperson for Økologisk Landsforening, mens en blanding af garvede og nye værterne fra Vestdanmark dagen efter mødtes på Horisont Hotel & Konferencecenter i Aarhus. Samlet tiltrak de to møder ca. 25 tidligere og potentielle økodagsværter, som alle var enige om at opfordre flere kolleger til at melde sig som værter, da Økodag er et fantastisk udstillingsvindue for de økologiske værdier.

I år deltog 42 værtsgårde, som tilsammen fik besøg af godt 136 000 gæster. Det svarer til at gårdene i gennemsnit havde ca. 3.200 besøgende, men ifølge Malene Jensen behøver man ikke at have plads til en større invasion af gæster for at blive vært for Økodag.

”Det vigtigste er, at vi får værter i hele landet, så alle danskere får mulighed for at besøge en økologisk gård i lokalområdet, og det er helt ok at blive vært, selv om man kun har plads til 250 gæster,” sagde Malene Jensen, ved evalueringsmødet i Aarhus.

På mødet blev der brugt en del krudt på at diskutere, hvordan man opnår den størst mulige sikkerhed for både gæster og køer, da Økodag tiltrækker mange mennesker, som ikke er vant til at færdes blandt store maskiner og dyr.

Inspiration til nye værter

Efterfølgende blev der stillet skarpt på, hvilke aktiviteter, der fungerer bedst ude på gårdene, og selv om man ikke deltog på møderne, skal man ikke være bange for at melde sig som vært for Økodag – også kaldet ”De økologiske køers forårsfest.”

Økologisk Landsforening har mange års erfaring med at afholde eventet sammen med de økologiske mejerier, og ifølge Malene Jensen, er foreningen klar med masser af inspiration til nye værter.

”Vi har både en folder om sikkerheden på gården i forbindelse med Økodag og et katalog over de mange forskellige aktiviteter, som værterne kan lave på gården.”

Samtidig får de også hjælp til at lave gårdbeskrivelser i forbindelse med markedsføringen af Økodag.

Både Mathias Øgaard (t.v.) og Lars Jørgensen tilmeldte sig til Økodag 2023 efter mødet i Aarhus
Både Mathias Øgaard (t.v.) og Lars Jørgensen tilmeldte sig til Økodag 2023 efter mødet i Aarhus. Foto: Jakob Brandt

Nyt og bedre bookingsystem

I år indførte Økologisk Landsforening et bookingsystem. Det gjorde det for første gang muligt for de enkelte værtsgårde at sætte et maksimumantal på, hvor mange gæster de ønskede, og det sætter værterne pris på.

”Generelt var der tilfredshed med billetsystemet, men næste år bliver det endnu mere smidigt, så gæsterne selv kan framelde moster Oda, hvis hun bliver syg på Økodag, og det bliver også nemmere for værterne løbende at følge med i antallet af tilmeldte gæster,” sagde Malene Jensen på evalueringsmødet i Aarhus, som havde trukket økologer helt fra Røde Kro, Randers, Ribe og Thy til Agro Food Park. 

Fleste tilfredse gæster

”Tilbagemeldingerne fra gæsterne viser, at 89 pct. af dem var enten ”meget godt” eller ”godt” tilfredse med deres besøg ude på gårdene, mens nogle oplevede, at der var lidt for mange gæster på gårdene,” forklarede Malene Jensen.

Nu intensiverer vi dialogen med de økologiske mælkeproducenter, så vi kan opspore gårde i alle dele af landet i god tid, inden Økodag, som næste år bliver holdt 16. april.

— Malene Jensen, projektleder i Økologisk Landsforening

Evalueringerne fra værterne var også positive:

”En af de fede ting ved at holde Økodag er, at du aldrig møder en negativ mine hos gæsterne. Det er belønning nok i sig selv,” sagde Lars Jørgensen fra Krogsagergård ved Randers, som er en af de garvede Økodagsværter.

”Man skal samtidig huske, at vi gør det for alles bedste, når vi holder Økodag. Det er et event, som alle økologer har gavn af,” sagde han. 

Indleder jagten på flere værter

På mødet var der derfor bred enighed om at forsøge at få flere kolleger til at melde sig som Økodagsværter til det landsdækkende event, som giver en unik mulighed for at møde forbrugerne og bidrage til at skabe en større forståelse for økologernes arbejde med bæredygtighed og dyrevelfærd.

”Til Økodag har vi forbrugerne én til en, og jeg tror, at det, vi fortæller dem til Økodag, er noget, de nemmere vil huske. Så det er vigtigt, at vi får flere med,” sagde økologen Mathias Øgaard fra Thy, som ser frem til for første gang at blive vært for Økodag i 2023.

Malene Jensen håber at flere følger hans eksempel.

”Som i år planlægger vi igen næste år at holde Økodag Classic uden andre støjende budskaber, end at vi fejrer, at køerne kommer på græs. Nu intensiverer vi dialogen med de økologiske mælkeproducenter, så vi kan opspore gårde i alle dele af landet i god tid, inden Økodag, som næste år bliver holdt 16. april,” siger projektlederen.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise