Annonce
Annonce
Per Bek har lagt Heegaard om til økologi to gange og søndag dannede gården for anden gang rammen om Økodag, hvor fire generationer var med til at sikre, at det blev en festdag for både køer og de mange gæster. Foto: Jakob Brandt
Økodag på Heegaard er meget mere end en fest for køerne
Økodag forløb ikke helt som værtsparret på østjyske Heegaard havde forventet, men da Per Bek gjorde tavlen op ved 16.30-tiden kunne han alligevel se tilbage på en vellykket dag med ca. 3.500 glade gæster på gården.
Ifølge Økologisk Landsforening havde godt 136.000 mennesker booket billet til Økodag, som søndag blev fejret på 42 økologiske landbrug rundt om i hele landet. En af værtsgårdene var Heegaard, som ligger mellem Silkeborg og Aarhus, hvor ca. 3.500 østjyder mødte op for at se køerne springe på græs.
Forud var gået flere ugers forberedelser og planlægning hos familien Bek, som har drevet Heegaard siden 1941. Det er nødvendigt for at sikre, at alt klapper, når de får besøg af flere tusinde gæster, hvoraf mange er små børn. Og opgaven bliver ikke mindre af, at Økodag i år blev gennemført på en usædvanligt blæsende og kold forårsdag.
Men heldigvis har alle gæsterne medbragt det gode humør, varmt tøj og en pæn portion nysgerrighed, da fire generationer af familien Bek, anført af ægteparret Per og Bitten Bek og deres 88 sortbrogede køer for anden gang holder forårsfest for køerne og en masse dyreglade børnefamilier.
”Wow, den er stor!”
En lille pige med et solidt tag i mors hånd har fået øje på en af gårdens 88 sortbrogede køer i stalden på Heegaard, hvor mange af gæsterne inspicerer køernes boligforhold, inden de skal ud under åben himmel for første gang efter en lang vinter. Der er stadig fem kvarter til, at staldporten åbner til forårets første tur på græs, men køerne kan godt fornemme, at det er noget i gære, og de har alle forladt sengebåsene.
”Aadd, nu tisser den,” siger den lille pige og træder et skridt tilbage, mens hun kigger op på sin mor med spørgende øjne, som forventer hun en moderlig reprimande over koens manglende manérer.
Moderen når dog ikke at forklare, at køer har andre toiletvaner end vi mennesker, før børnelogikken finder svar på tisseriet.
”Det er nok, så koen er klar til at komme på græs, for dér kan den jo ikke tisse,” fastslår pigen, som kort efter lidt modvilligt bliver nødt til at følge med mors arm og en insisterende lillebror. Han vil ind midt i stalden, hvor muligheden for en tur i førersædet på en parkeret fodervogn virker som en magnet på især mange af de yngste drenge.
Flere af dem er tilsyneladende mere til store maskiner end til store malkekøer, og helt frem til en regnbyge ved 13.30-tiden sender de sidste gæster mod bilerne, er der kø foran en traktor og en rendegraver, hvor børnene har fri adgang til førerhuset og en masse spændende knapper og et rat.
Dagen samler hele familien
Også stalden med kalve er populær, men selv om bygningerne giver behageligt læ for den stride og temmelig kolde blæst, er der også masser af liv rundt om bygningerne og foran boden med smagsprøver på ost og yoghurt fra Arla. Det kræver også lidt tålmodighed at besøge gårdens egne boder med kage/kaffe og grillpølser, hvor der hurtigt bliver kø. Bag disken står Per og Bittens fire voksne børn og svigerbørn, som betragter det som en helt naturlig ting at komme hjem og hjælpe med at afvikle Økodag.
”Jeg ville føle mig snydt, hvis ikke jeg var med til at fejre Økodag. Gården har jo også været mit hjem, og alle gæsterne er så glade, så det er en god dag,” siger værtsparrets yngste datter, Ida Bek, mens hun langer kage og kaffe over disken i kaffeboden.
Hun har tidligere været praktikant i Økologisk Landsforening, hvor hun i 2019 var med til at forberede Økodag, så hun ved, hvad det handler om, og det er tydeligt, at Økodag ikke kun er køernes fest. Det er også en samlingsdag for familien Bek, og alle hjælper til, med det de kan, så det er en tilfreds Per Bek som efter nogle hektiske timer, siger farvel til de sidste gæster.
”Selv om jeg blev syg, er det hele forløbet godt, og jeg synes, det har været en god dag, og gæsterne var glade,” siger Per Bek, da Økologisk Nu kontakter ham sidst på eftermiddagen for at gøre status på hans andet år som Økodagsvært, som dog ikke begyndte helt, som han havde håbet.
Ikke alle gæster dukkede op
Hans vækkeur ringede som sædvanligt kl. 04.00, hvor han stod op for at være klar til morgenmalkningen af gårdens 88 køer, men da han kom ud i stalden, fik han ondt i maven og kvalme, og efter endt malkning og et morgenmøde med rundstykker kl. 08, hvor holdet på 20-30 hjælpere var samlet til den sidste briefing, måtte han krybe en tur under dynen, mens familie og venner gør boderne klar.
Men Økodag er et event, som kan få de østjyske børnefamilier tidligt op på en søndag, og de første biler ankommer allerede en halv time inden den officielle åbning kl. 10.00, så det er ikke længe, at den østjyske økolog får lov til at hvile sig, før der er bud efter ham.
Da klokken nærmer sig 12, holder der ca. 1000 biler på græsmarken foran gården, som summer af liv, men det er faktisk lidt færre end forventet:
”Der er 5.000, som har booket billet, men jeg tror kun, at her har været 3.500. Det kolde vejr har nok fået nogen til at blive hjemme,” siger Per Bek, som selv sørger for sikkerheden ved at tjekke, at alle gæster er på den rigtige side af hegnet, inden han gør klar til dagens højdepunkt, når han åbner staldporten.
Enkelte kobrøl inde fra stalden indikerer, at køerne ved, hvad der skal ske, og kort efter vælter de ud af porten med kurs mod den nærmeste græsmark.
”Køer er nogle kloge dyr, og jeg tror, at de udmærket er klar over, at der skal ske et eller andet,” siger den 55-årige landmand, hvis landbrug gennem flere år har fungeret som besøgsgård for lokale skoleklasser, så han er vant til at have gæster på bedriften og fortælle om arbejdet med de sortbrogede køer.
Lidt for mange med samme ide
Det er over 20 år siden, at familien Bek første gang omlagde gården til økologi. Men på det tidspunkt var der lidt for mange andre, som fik samme ide, og det gik ud over afregningspriserne, så ifølge Per Bek kunne økonomien ikke hænge sammen. Derfor måtte gården gennem en ny periode med konventionelt landbrug, inden han i 2016 igen lagde den om til økologi, og begyndte at levere økologisk mælk til Arla.
”Det gik bedre anden gang, og afregningen på mælk har været rimelig det seneste år,” siger den jyske Arla-leverandør, som derimod ærgrer sig lidt over, at Økodag i år bliver afholdt så tidligt.
”På grund af de seneste uger med nattefrost har der ikke været ret meget vækst i græsset, så det ville have været bedre at holde det på den anden side af påske,” siger Per Bek, som lige har brug for et par dage til at fordøje indtrykkene, inden han er klar til at tage stilling til, om Heegaard også skal være vært for Økodag i 2023, hvor den bliver afholdt d. 16. april.
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.