Økologisk grossist skaber overskud i kompliceret marked
Hos Lystrup-grossisten Biogan er fokus på økologi og øget specialisering – sammen med hårdt arbejde – nøglen til sorte tal.

”Vi har haft et godt år, men vi har arbejdet hårdt for det, for der er ikke noget, som kommer af sig selv,” lyder den umiddelbare kommentar fra grossist Anders Kok, som netop har offentliggjort Biogans årsregnskab.
Det viser, at den økologiske tørvaregrossist i 2024 fik et resultat efter skat på 7,9 mio. kr. Det er 1,5 mio. kr. mere end året før, og ifølge Anders Kok er der flere årsager til det gode resultat, som ligger over forventning:
”Det virker som om, at folk har genfundet optimismen, og jeg oplever, at kunderne igen er blevet mere åbne for at købe økologiske kvalitetsprodukter,” siger den 62-årige grossist, som driver virksomhed fra Lystrup nord for Aarhus.
Biogan står på flere ben
Den jyske grossist tilbyder over 600 varer i en række kategorier inden for kolonialvarer, drikkevarer og nonfood.
Omsætning kommer fra salg til:
- Online og specialhandlen: 45 pct.
- Foodservice: 35 pct.
- Dagligvarehandel: 10 pct.
- Fødevareindustri: 10 pct.
Gennem mange år har butikker, der satser på helsekost og økologiske fødevarer, været hans kernekunder, og i takt med at antallet af rene økologiske grossister er faldet, vurderer han, at Biogan står stærkere i kampen om de økologiske kunder.
”Der er en tendens til, at de grossister, der har taget konventionelle varer ind, er begyndt at koncentrere sig mere om det konventionelle sortiment. Samtidig bliver vi hjulpet af debatten om de ultraforarbejdede fødevarer, som i øjeblikket bliver lanceret i en lind strøm.”
Det får en del forbrugere til at rette blikket mod de rene råvarer på et marked, som ifølge Anders Kok er blevet mere polariseret.
”På den ene side er der en gruppe, som gerne vil lave maden fra bunden og leve sundere, og på den anden side er der en større gruppe, som gerne vil have, at madlavningen bliver så let som muligt.”
Den familieejede grossistvirksomhed satser på den første gruppe og i 2024 øgede selskabet især salget af mindre forarbejdede råvarer til webbutikker og fysiske specialbutikker. Derimod har salget til dagligvarekæderne gennem de seneste år været vigende.
”Nogle butikker forventer, at vi kommer ud og sætter varerne på hylden, men den service kan vi ikke tilbyde, og det har fået nogle kunder til at sige nej til os.”
I dag leverer Biogan derfor kun varer til udvalgte butikker i supermarkedskæderne Meny, Superbrugsen og Kvickly. Det er butikker, som ønsker at supplere kædernes eget økologiske sortiment med nogle ekstra varer fra decentrale leverandører.
Nye udgifter øger prisen
Anders Kok forventer, at resultatet i indeværende år lander på et lidt lavere niveau end i 2024. Det skyldes ikke mindst, at grossistbranchen siden årsskiftet har været udfordret af nye omkostninger, som er nødt til at ende hos kunderne. De omfatter bl.a. en CO2-differentieret og kilometerbaseret vejafgift for lastbiler, som trådte i kraft 1. januar 2025.
Dertil kommer det udvidede producentansvar for emballage, som ifølge Anders Kok er en god ide, selv om den øger Biogans omkostninger med et femcifret beløb.
”Det vil medføre prisstigninger på 0,5-0,8 procent, så vi oplever ikke, at omkostningerne er blevet tæmmet,” siger Anders Kok.
Han arbejder derfor løbende med at fokusere Biogans strategi og effektivisere flere processer i virksomheden.
Behov for øget fokusering
Gennem årene har Biogan fravalgt både frost- og kølevarer samt frugt og grønt for at fokusere på tørvarer.
”Jeg tror, at det i fremtiden handler om at stå stærkere inden for færre varekategorier. Det er ikke gratis at have varer stående på hylden, så vi skal helt klart specialisere os endnu mere, så vi kommer først med de nye trends og nye spændende varer,” siger Anders Kok, som også er begyndt at tænke i generationsskifte.
”Jeg elsker mit arbejde, og har ingen aktuelle planer om at stoppe, men jeg er også nødt til at kigge på tallet på dåbsattesten.”