Annonce
Annonce
Økologisk kornpioner fejer 50-års jubilæum
Det økologiske mølleri Aurion fejrer 50 år med korn og kerner i Kornets Hus.

Gennem de seneste fem årtier har Aurion lanceret flere gamle kornsorter, som i dag danner en væsentlig del af forretningen bag den nordjyske møllerivirksomhed.
Da en lille gruppe forbrugere i Hjørring tilbage i 1974 åbnede brødbutikken Aurion, skete det med et ønske om at sælge biodynamisk bagværk til borgerne, men mange af de lokale borgere tvivlede på projektet.
Senere kom økologien til og efterspørgslen efter Aurions surdejsbrød og fuldkornsmel steg. Det blev startskuddet til møllerivirksomheden Aurion, som under mottoet: ’Altid i bevægelse, altid på vej’, den 24. oktober kan fejre 50-års jubilæum.
Som Danmarks ældste økologiske mølleri er Aurion i dag kendt for et bredt sortiment af korn, kerner, bælgfrugter samt grød- og melblandinger. Senest er bælgfrugterne kommet til som et nyt ben under forretningen.
”Vi vil rigtig gerne give forbrugerne nye smagsoplevelser,” siger Brian Tholstrup Nybo, som i 2013 afløste Aurion-stifter Jørn Ussing Larsen, som adm. direktør for den nordjyske million-virksomhed, som kom ud af regnskabsåret 2022/2023 med et plus på 118.000 kr.
Selv om der er sat punktum for det seneste regnskabsår, tør han endnu ikke spå om, resultatet, men han oplyser, at selskabet i fremtiden vil forsøge at sprede salget, som i øjeblikket er centreret mest omkring foodservicemarkedet.
"Vi vil gerne satse mere på vores egen webshop og udbygge nogle af de partnerskaber, som har vi har med forskellige alternative salgskanaler," siger Brian Tholstrup Nybo.
Aurion har slukket ovnen
Aurion har i år stoppet sin brødproduktion, men selskabet fortsætter med at lancere ’nye gamle’ kornsorter med danske rødder. I år har Hjørring-virksomheden introduceret en dansk spelt på markedet. Det er første gang siden 1928, at der dyrkes en dansk speltsort i landet, oplyser Aurion, som desuden har sendt Borrisrugen i handlen. Den er det tætteste, man kommer på en dansk rug, oplyser selskabet.
På spørgsmålet om, hvordan Aurion skal klare sig igennem de næste 50 år, svarer direktøren:
"Det skal vi gøre ved at blive ved at fortsætte med at lancere nye produkter og sætte retning for den økologiske og biodynamiske mølleribranche."
I forbindelse med jubilæet udgiver Turbine Forlaget bogen ”Aurion – kraften fra Guldager”, hvor Egon Kjøller Nielsen tegner et portræt af den virksomhed og de pionerer, der gik forrest i genopdagelsen af gamle kornsorter som spelt, emmer, svedjerug og ølandshvede.
Jubilæet bliver holdt i Kornets Hus, som meget passende er opført i kanten af en kornmark ved siden af Aurion.
Flere artikler fra samme sektion
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.
Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger
Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.