Annonce

Annonce

Gennem de seneste fem årtier har Aurion lanceret flere gamle kornsorter, som i dag danner en væsentlig del af forretningen bag den nordjyske møllerivirksomhed.

Økologisk kornpioner fejer 50-års jubilæum

Det økologiske mølleri Aurion fejrer 50 år med korn og kerner i Kornets Hus.

Da en lille gruppe forbrugere i Hjørring tilbage i 1974 åbnede brødbutikken Aurion, skete det med et ønske om at sælge biodynamisk bagværk til borgerne, men mange af de lokale borgere tvivlede på projektet.

Senere kom økologien til og efterspørgslen efter Aurions surdejsbrød og fuldkornsmel steg. Det blev startskuddet til møllerivirksomheden Aurion, som under mottoet: ’Altid i bevægelse, altid på vej’, den 24. oktober kan fejre 50-års jubilæum.

Som Danmarks ældste økologiske mølleri er Aurion i dag kendt for et bredt sortiment af korn, kerner, bælgfrugter samt grød- og melblandinger. Senest er bælgfrugterne kommet til som et nyt ben under forretningen.

”Vi vil rigtig gerne give forbrugerne nye smagsoplevelser,” siger Brian Tholstrup Nybo, som i 2013 afløste Aurion-stifter Jørn Ussing Larsen, som adm. direktør for den nordjyske million-virksomhed, som kom ud af regnskabsåret 2022/2023 med et plus på 118.000 kr.

Selv om der er sat punktum for det seneste regnskabsår, tør han endnu ikke spå om, resultatet, men han oplyser, at selskabet i fremtiden vil forsøge at sprede salget, som i øjeblikket er centreret mest omkring foodservicemarkedet.

"Vi vil gerne satse mere på vores egen webshop og udbygge nogle af de partnerskaber, som har vi har med forskellige alternative salgskanaler," siger Brian Tholstrup Nybo.

Aurion har slukket ovnen

Aurion har i år stoppet sin brødproduktion, men selskabet fortsætter med at lancere ’nye gamle’ kornsorter med danske rødder. I år har Hjørring-virksomheden introduceret en dansk spelt på markedet. Det er første gang siden 1928, at der dyrkes en dansk speltsort i landet, oplyser Aurion, som desuden har sendt Borrisrugen i handlen. Den er det tætteste, man kommer på en dansk rug, oplyser selskabet.

På spørgsmålet om, hvordan Aurion skal klare sig igennem de næste 50 år, svarer direktøren:

"Det skal vi gøre ved at blive ved at fortsætte med at lancere nye produkter og sætte retning for den økologiske og biodynamiske mølleribranche."

I forbindelse med jubilæet udgiver Turbine Forlaget bogen ”Aurion – kraften fra Guldager”, hvor Egon Kjøller Nielsen tegner et portræt af den virksomhed og de pionerer, der gik forrest i genopdagelsen af gamle kornsorter som spelt, emmer, svedjerug og ølandshvede.

Jubilæet bliver holdt i Kornets Hus, som meget passende er opført i kanten af en kornmark ved siden af Aurion.

Flere artikler fra samme sektion

’Smag på Overskuddet' skal lære flere børn, hvordan de undgår madspild

Sidste år deltog 10.345 skoleelever i det gratis undervisningsinitiativ, som er udviklet af Madkulturen, Too Good To Go og Lidl, og i år er det ambitionen at nå endnu flere børn og skoler.

22-10-2024 3 minutter Madspild

Nordjysk forlystelsespark etablerer eget økologisk ismejeri

Fårup Sommerland sender i løbet af de kommende måneder seks medarbejdere på ismejerikursus i Italien, så parken næste år kan fejre sit 50 års jubilæum ved at servere is fra parkens eget økologiske ismejeri.

14-10-2024 4 minutter Mejeri,   Foodservice

Danish Crown fyrer 500 ansatte

Datterselskabet Friland ved endnu ikke, hvordan det bliver ramt af moderkoncernens spareplan, som samlet skal reducere omkostningerne med en halv mia. kr.

11-10-2024 3 minutter Kødproduktion