Annonce

Annonce

Portrætfoto af Victoria Klougart Wildt (t.v.) og Rikke Lentz, der står ved siden af hinanden

Victoria Klougart Wildt (t.v.) og Rikke Lentz står bag det nye øko-koncept Buketkort, hvor man i stedet for at give en blomsterbuket (som oftest er konventionelt dyrket), giver et kort med en illustreret blomsterbuket med vedlagte blomsterfrø, så man selv dyrker buketten. Foto: Buketblomster

Svigerinder vil udfordre den pesticidforbrugende blomsterindustri

Blomsterbuketter kan indeholde adskillige pesticider, bl.a. pesticider som er forbudt i EU. Et nyt økologisk koncept vil nu udfordre den klassiske måde at give blomster på.

Man kan sige det med blomster, men fremover kan man også vælge at sige det med blomsterfrø. Økologiske vel at mærke.

Et nyt dansk brand vil nemlig udfordre den eksisterende blomsterindustri, der domineres af konventionelt dyrkede blomster, hvoraf en del typisk er importeret fra Holland, Tyskland, Afrika og Latinamerika og kan indeholde adskillige pesticidrester - i flere tilfælde ulovlige pesticider som påvist af Miljøstyrelsen forrige år. En belgisk undersøgelse har desuden vist, at en typisk blomsterbuket indeholder 10 forskellige pesticidrester.

Det skal der ændres på, mener den økologiske blomsterbonde Rikke Lentz og hendes svigerinde, kommunikationsrådgiver Victoria Klougart Wildt, der står bag det nye koncept Buketkort, som er en helt ny måde at give blomster på: I stedet for den traditionelle buket fra supermarkedet eller blomsterhandleren kan private og virksomheder give et buketkort, som viser et motiv af en dansk sommerbuket med vedlagte økologiske blomsterfrø, så man selv kan dyrke den illustrerede buket.

”Du giver mere end en buket. Først giver du et lille kunstværk, en personlig hilsen og en spirende forventning. Når frosten slipper jorden, begynder eventyret. For det er virkelig et eventyr at dyrke sin egen buket fra frø til blomst,” siger Rikke Lentz, der også ejer Brede Havekiosk, som dyrker økologiske frø og buketter samt afholder workshops.

Grønne fingre er ikke nødvendige

Frømikset er nøje udvalgt, så man kan give i alt tre sammensatte sommerbuketter, der kan dyrkes i Danmark og høstes i hhv. juli, august og september. Med de danske blomsterfrø er der også en klimagevinst, da man undgår blomster, som er dyrket i energikrævende væksthuse eller importeret langvejs fra.

Modtageren af buketkortet behøver ikke at have grønne fingre, da der på buketkort.dk ligger vejledninger, der trin for trin viser, hvordan man sår og passer sine blomster
Modtageren af buketkortet behøver ikke at have grønne fingre, da der på buketkort.dk ligger vejledninger, der trin for trin viser, hvordan man sår og passer sine blomster. Foto: Buketkort

Buketterne er til både private og virksomheder. De er et 100 pct. giftfrit alternativ til importerede roser, liljer og andre afskårne blomster, der hver dag gives til nyansatte, jubilarer, fødselarer, værtinder og kærester.

”Buketkort er en mulighed for at vise omsorg og opmærksomhed over for både modtager og Moder Jord på samme tid,” siger Victoria Klougart Wildt, der ved siden af sit nye virke som blomsterkortsælger ejer virksomheden Ordmor, som hjælper virksomheder med kommunikation og konceptudvikling.

Modtageren af blomsterkortet behøver ikke at have grønne fingre, da der på buketkort.dk ligger vejledninger, der trin for trin viser, hvordan man sår og passer sine blomster, og det er ligegyldigt, om man har en have eller bare et par krukker på altanen at dyrke i.

Frøene er dyrket økologisk og på dansk jord. De er håndhøstet, håndsorteret og håndpakket. Papiret, som er brugt til kort og brevark, er overskud fra produktionen på Munkedals papirfabrik i Sverige. Det er det aarhusianske trykkeri, Plotteriet, der har stået for trykningen.

Der importeres årligt 160.000 tons blomster til Danmark. Over halvdelen kommer fra Holland og Tyskland, som dog ofte videredistribuerer blomster fra andre lande, herunder fra ikke EU-lande.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage