Annonce

Annonce

Mennesketomt hotel Guldsmeden

Guldsmeden Hotels råder over i alt 750 værelser i København. Billedet her er fra det nyåbnede hotel på Bryggen, som kun holdt åbent i få uger, inden corona lagde et midlertidigt låg på hoteldriften, og nu er det nødvendigt, at hotellerne igen begynder at tjene penge, mener ejerne af hotelkæden. PR-foto: Guldsmeden Hotels

Landets nødlidende hoteller er ikke kun udfordret af corona

Guldsmeden Hotels er landets grønneste hotelkæde, men uden mere hjælp fra staten ser det sort ud for hotelbranchen, mener parret bag det bæredygtige hotelkoncept.

Mens mange økologiske fødevareproducenter er kommet nogenlunde helskindet gennem coronakrisen, er hotelbranchen stadig mere eller mindre lammet, og der lyder hård kritik af regeringen fra ejerne af Guldsmeden Hotels, som er en af landets mest bæredygtige hotelkæder.

"Det er ikke os, der har valgt at lukke ned for Danmark. Det har kostet os en formue, og mest frustrerende har det været, at vi aldrig vidste, hvad der skulle ske mere end højest en måned frem," siger Sandra Weinert, som i ti år har serveret økologisk mad for gæsterne på Guldsmedens danske hoteller.

Dem driver hun sammen med sin mand, Marc Weinert, via selskabet Weinert Holding, som de to seneste år har præsteret overskud på ca. 30 mio. kr. Bundlinjen for 2020-regnskabet bliver anderledes.

Vi var i chok og tænkte, at der er ingen, som holder hånden under os.

— Sandra Weinert

"Vi har altid haft en solid økonomi, men hvis vi regner alt med, koster det os 200.000 kr. om dagen at holde hotellerne lukket under coronakrisen. Det har vi kun råd til frem til næste forår. Jeg tror nok, at vi skal klare os, men jeg synes ikke, at det er fair, at vi skal sætte hele vores økonomi over styr," siger Sandra Weinert, som mener, at det vil få en alt for høj pris, hvis ikke staten er klar med mere hjælp, og her tænker hun ikke kun på egne hoteller.

"Gennem de seneste år er København kommet op på et højt internationalt niveau rent gastronomisk, men nu er det synd at se, hvordan restauranterne går konkurs. Vi risikerer at sætte vores position over styr, hvis ikke regeringen lytter mere til branchen," siger hun.

Hun havde frygtet at regeringen ville holde fast i en tidligere beslutning om at holde turisterne ude af landet helt frem til udgangen af august, så humøret steg et par grader, da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag under Folketingets spørgetime proklamerede, at regeringen er parat til at sætte mere fut i grænseåbningen til Danmark for borgere fra lande med lavt smittetryk.

Sommerpakke skal hjælpe turistbranchen

Tirsdag forhandler partierne på Christiansborg desuden de sidste detaljer på plads om en såkaldt sommerpakke, som bl.a. skal hjælpe landets nødlidende turistbranche helskindet gennem coronakrisen, når de nuværende hjælpepakker bliver udfaset.

Ifølge ejerne af Danmarks grønneste hotelkæde, Guldsmeden Hotels, haster det i den grad med at komme tilbage til normale tilstande for ikke mindst de københavnske hoteller, som har været særligt hårdt ramt af grænselukningerne og en lufthavn uden trafik.

Sandra Weinert og hendes mand Marc Weinert danner par både privat og professionelt, og sammen står de bag Guldsmeden Hotels, der som landets første hotelkæden fik det økologiske spisemærke i guld tilbage i 2010. Foto: Thomas Nielsen

Set i det lys roser brancheorganisationen Horesta den begyndende grænseåbning og flere af de initiativer, som regeringen og en række af Folketingets partier blev enige om natten til tirsdag med henblik på at sætte gang i dansk økonomi, men foreningen fastslår samtidig, at det langt fra er nok til at holde hånden under en yderst udfordret branche.
Men frigivelse af feriepenge, flere midler til international markedsføring og en sommerpakke målrettet turisterhvervet er vigtige skridt i den rigtige retning.

”Der er flere initiativer i aftalen, som vil understøtte omsætningen i vores erhverv. Det gælder særligt frigivelsen af feriepenge, som dog kræver, at danskerne viser samfundssind og rent faktisk bruger pengene på ferie og oplevelser i Danmark”, siger Horestas adm. direktør, Katia K. Østergaard.

Hun glæder sig også over, at kompensationspakken for faste omkostninger for dele af erhvervet bliver forlænget til 31. august og nu er ændret til at understøtte genopbygning af omsætning frem for nedlukning.

”Den nye kompensationsordning vil hjælpe de virksomheder, som fortsat kæmper for overlevelse som følge af forbud mod at holde åbent, forsamlingsforbuddet samt lukkede grænser," siger Katia K. Østergaard.

Hotelerhvervets omsætning ligger i øjeblikket på mellem 10 og 30 pct. af det normale, mens restauranterhvervets omsætning ligger på ca. 50 procent. Det kan ingen overleve på, mener Horesta.

Den vurdering er Sandra og Marc Weinert enige i. De har gennem mere end 20 år været vant til at drive en forretning, som holder åbent 24 timer i døgnet 365 dage om året, og coronanedlukningen har på alle områder været en kæmpe udfordring for hotellerne under Guldsmeden-konceptet, hvoraf flere bliver drevet på franchise-basis.

Badeværelset på alle værelserne på Guldsmeden Hotels nyetablerede hotel på Bryggen er udstyret med NASA-teknologi i form af det vandbesparende Orbital-brusesystem, som reducerer vandforbruget med 50-90 pct. ved at recirkulere vandet

Meget afhængige af udenlandske gæster

I højsæsonen kommer op mod 90 pct. af gæsterne fra udlandet, og hotelkædens danske hoteller blev sendt på en ufrivillig, økonomisk katastrofekurs, da regeringens nedlukning af landet midt i marts fik strømmen af turister til København til at tørre ind til ingenting.

"Vi driver et bæredygtigt luksusbrand, hvor vi i forvejen skal løbe stærkt for at få økonomien til at hænge sammen. Vi er meget afhængige af udenlandske gæster, og vi kan ikke drive vores hoteller med en belægning, som ligger under 80 pct.," siger Sandra Weinert.

Hun kan ikke frigøre sig fra en oplevelse af, at regeringen aldrig for alvor har forstået, hvor alvorlig coronakrisen er for hotel- og turistbranchen, som fra dag til dag måtte se hele deres forretningsgrundlag forsvinde.

"Vi var i chok og tænkte, at der er ingen, som holder hånden under os. Vi kiggede ind ad, for at se hvad, hvad vi selv kunne gøre," siger hotelejeren om de første dage efter nedlukningen, hvor regeringen kun havde en løsning for de offentlige ansatte.

Vi blev allerede ramt af corona i slutningen af januar, da folk holdt op med at rejse, men vi har forsøgt at holde hånden over så mange ansatte som muligt.

— Sandra Weinert

Uden turister og konferencer kom der ingen hotelgæster. Den situation tvang i marts Guldsmeden til at lukke fem af kædens seks danske hoteller og fyre ca. 100 korttidsansatte medarbejdere, og det er først nu, at hotellerne gradvist genåbner efter fem måneder i coronaens skygge.

"Vi blev allerede ramt af corona i slutningen af januar, da folk holdt op med at rejse, men vi har forsøgt at holde hånden over så mange ansatte som muligt," siger Sandra Weinert, som oplyser, at hotellerne i første omgang genåbner med særlige 'corona-budgetter', hvor de typisk kun holder åbent i hverdagene indtil situationen bliver normaliseret.

"Jeg synes, at Mette Frederiksen burde have åbnet for længe siden, så kunne vi altid lukke igen, hvis smittetrykket blev for højt," siger Sandra Weinert, og minder om, at coronasmitten i øjeblikket kun er en af flere store udfordringer for den danske hotelbranche.

Hun betegner konkurrence fra det private udlejningsmarked i form af Airbnb, der tilbyder dobbelt så mange senge som de københavnske hoteller, som udtryk for unfair konkurrence, der kan sidestilles med sort rengøring. Hotellerne er desuden belastet af den dansk momsprocent på 25, som ifølge Horesta er den højeste i et europæisk marked, hvor hotelmomsen i de fleste lande i øjeblikket er barberet ned til 5-8 pct.

Men der lyder ikke kun beklagelser fra hoteldirektøren.

"Vi er meget taknemmelige for statens hjælpepakker, men taknemligheden dalede i takt med, at regeringen ikke ville acceptere, at turismen bidrager med mange mia. kr. til landet," siger Sandra Weinert, mens hun cykler gennem de københavnske gader med kurs mod Bryggen, hvor hotelkæden i januar åbnede et helt nyt hotel, der nu forhåbentlig snart igen kan åbne for gæster, som hun lige nu har vanskeligt ved at få øje på.

"Lige nu er der ikke et øje i København, og sammen med flyselskaberne er vi nogle af de største tabere."

Sandra Weinert mener dog ikke, at hotellerne på nogen måde kan lastes for krisens forløb.

"Hvis vi kan tjene nogle penge, skal vi selvfølgelig gøre det," siger Sandra Weinert, som af samme grund valgte at holde hotellet Axel åbent på 20 pct. under hele coronakrisen for i det mindste at servicere de få strejfkunder, som ønskede at overnatte på et grønt hotel, hvor hygge og bæredygtighed er i højsædet.

Flere artikler fra samme sektion

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise

De professionelle køkkener tankede grøn inspiration på Foodexpo

Jagten på grønne proteiner var et vigtigt tema i ’Naturens Spisekammer’ på Foodexpo.

19-03-2024 7 minutter Messer,   Plantebaserede fødevarer