Annonce
Annonce
I en ny undersøgelse svarer 49 pct., at de forventer, at deres kantine bruger frugt og grønt for at levere mere bæredygtig mad, og 20 pct. kunne godt tænke sig, at deres kantine brugte flere grøntsager. Foto: Jakob Brandt
Hver tredje dansker ønsker mindst én ugentlig vegetardag i kantinen
Flere end hver tredje dansker med daglig adgang til en kantine, ønsker mindst én ugentlig vegetardag og vægter økologi højt. 9 ud af 10 forventer, at deres kantine gør en indsats for at levere bæredygtig mad.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har netop lanceret en række vegetariske kostråd, som skal hjælpe personalet i professionelle køkkener til at lave sundere og mere klimavenlige retter.
Og det lader til at være noget, som danskerne efterspørger. I en ny Epinion-undersøgelse fra Arla Pro, som leverer mejeriprodukter til storkøkkener landet over, svarer 87 pct. af de adspurgte, at de forventer, at deres kantine gør en indsats for at levere bæredygtig mad.
37 pct. - eller knap 4 ud af 10 - ønsker mindst én vegetardag om ugen, og næsten lige så mange (36 pct.) finder det vigtigt eller meget vigtigt, at deres kantine serverer økologisk mad.
15 pct. svarer, at deres kantine allerede har en ugentlig vegetardag.
Jesper Vanghøj, marketingansvarlig i Arla Pro, mener, at svarene viser en grøn bølge i de danske køkkener.
”Flere og flere danskere laver grønne retter i hjemmet, så det er helt naturligt, at de også forventer, at kantinerne følger med udviklingen. Det er der heldigvis mange professionelle storkøkkener, der allerede gør,” siger han i en pressemeddelelse fra Arla Pro og roser samtidig de nye klimavenlige kostråd:
Vegetariske kostråd
Fødevareministeriets vegetariske kostråd til landets kantiner lyder blandt andet:
- Lad grøntsager og frygter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
- Husk mørkegrønne grøntsager
- Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
- Husk æg
- Brug oftest planteolier
- Inddrag nødder og frø
- Vælg primært fuldkorn
”Jeg er sikker på, at de kan inspirere til endnu flere grønne retter ude i landets kantiner.”
Fødevareministeriets råd lyder blandt andet, at grøntsager og frugt skal udgøre mindst en tredjedel af alle måltider, at bælgfrugter skal tilbydes i de fleste måltider, og at æg, planteolier, nødder, frø og fuldkorn gerne skal indgå.
I den nye undersøgelse svarer 49 pct. da også, at de forventer, at deres kantine bruger frugt og grønt for at levere mere bæredygtig mad, og 20 pct. kunne godt tænke sig, at deres kantine brugte endnu mere frugt og grønt end nu. 4 ud af 10 forventer desuden, at køkkenpersonalet genbruger madrester i nye retter.
Undersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-65-årige danskere indsamlet via Epinion i perioden 4. februar – 17. februar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.
Data fra pressemeddelelsen fra Arla Pro tager udgangspunkt i ca. 800 adspurgte danskere, som har svaret, at de har adgang til en kantine via arbejde eller studie.
Nøgletal fra undersøgelsen
Kun besvarelser fra respondenter, der har adgang til kantine:
- 37 procent synes, at kantineordningen på deres arbejdsplads eller studie bør have minimum 1 vegetardag om ugen
- 87 procent forventer, at kantinen gør en indsats for at levere bæredygtig mad
- 49 procent forventer, at kantinen bruger frugt og grønt for at levere mere bæredygtig mad
- 68 procent svarer, at det er vigtigt eller meget vigtigt for dem, at kantinemaden på arbejdspladsen eller studiet er sund
- 73 procent svarer, at det er vigtigt eller meget vigtigt for dem, at den mad, der serveres i kantinen, varierer fra dag til dag
- 36 procent svarer, at det er vigtigt for dem, at der er mulighed for at vælge retter uden kød i kantinen
- 20 procent kunne godt tænke sig, at kantinen brugte flere grøntsager
Flere artikler fra samme sektion
Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik
Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.