Annonce

Annonce

Hver tredje dansker ønsker mindst én ugentlig vegetardag i kantinen

Flere end hver tredje dansker med daglig adgang til en kantine, ønsker mindst én ugentlig vegetardag og vægter økologi højt. 9 ud af 10 forventer, at deres kantine gør en indsats for at levere bæredygtig mad.

26. september 2022
Læsetid: 3 minutter
Højskoleelever øser suppe op ved frokostbuffeten på Vallekilde Højskole.

I en ny undersøgelse svarer 49 pct., at de forventer, at deres kantine bruger frugt og grønt for at levere mere bæredygtig mad, og 20 pct. kunne godt tænke sig, at deres kantine brugte flere grøntsager. Foto: Jakob Brandt

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har netop lanceret en række vegetariske kostråd, som skal hjælpe personalet i professionelle køkkener til at lave sundere og mere klimavenlige retter.

Og det lader til at være noget, som danskerne efterspørger. I en ny Epinion-undersøgelse fra Arla Pro, som leverer mejeriprodukter til storkøkkener landet over, svarer 87 pct. af de adspurgte, at de forventer, at deres kantine gør en indsats for at levere bæredygtig mad.

37 pct. - eller knap 4 ud af 10 - ønsker mindst én vegetardag om ugen, og næsten lige så mange (36 pct.) finder det vigtigt eller meget vigtigt, at deres kantine serverer økologisk mad.

15 pct. svarer, at deres kantine allerede har en ugentlig vegetardag.

Jesper Vanghøj, marketingansvarlig i Arla Pro, mener, at svarene viser en grøn bølge i de danske køkkener.

”Flere og flere danskere laver grønne retter i hjemmet, så det er helt naturligt, at de også forventer, at kantinerne følger med udviklingen. Det er der heldigvis mange professionelle storkøkkener, der allerede gør,” siger han i en pressemeddelelse fra Arla Pro og roser samtidig de nye klimavenlige kostråd:

Vegetariske kostråd

Fødevareministeriets vegetariske kostråd til landets kantiner lyder blandt andet:

  • Lad grøntsager og frygter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
  • Husk mørkegrønne grøntsager
  • Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
  • Husk æg
  • Brug oftest planteolier
  • Inddrag nødder og frø
  • Vælg primært fuldkorn

”Jeg er sikker på, at de kan inspirere til endnu flere grønne retter ude i landets kantiner.”

Fødevareministeriets råd lyder blandt andet, at grøntsager og frugt skal udgøre mindst en tredjedel af alle måltider, at bælgfrugter skal tilbydes i de fleste måltider, og at æg, planteolier, nødder, frø og fuldkorn gerne skal indgå.

I den nye undersøgelse svarer 49 pct. da også, at de forventer, at deres kantine bruger frugt og grønt for at levere mere bæredygtig mad, og 20 pct. kunne godt tænke sig, at deres kantine brugte endnu mere frugt og grønt end nu. 4 ud af 10 forventer desuden, at køkkenpersonalet genbruger madrester i nye retter.

Undersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-65-årige danskere indsamlet via Epinion i perioden 4. februar – 17. februar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

Data fra pressemeddelelsen fra Arla Pro tager udgangspunkt i ca. 800 adspurgte danskere, som har svaret, at de har adgang til en kantine via arbejde eller studie.

Nøgletal fra undersøgelsen

Kun besvarelser fra respondenter, der har adgang til kantine:

  • 37 procent synes, at kantineordningen på deres arbejdsplads eller studie bør have minimum 1 vegetardag om ugen
  • 87 procent forventer, at kantinen gør en indsats for at levere bæredygtig mad
  • 49 procent forventer, at kantinen bruger frugt og grønt for at levere mere bæredygtig mad
  • 68 procent svarer, at det er vigtigt eller meget vigtigt for dem, at kantinemaden på arbejdspladsen eller studiet er sund
  • 73 procent svarer, at det er vigtigt eller meget vigtigt for dem, at den mad, der serveres i kantinen, varierer fra dag til dag
  • 36 procent svarer, at det er vigtigt for dem, at der er mulighed for at vælge retter uden kød i kantinen
  • 20 procent kunne godt tænke sig, at kantinen brugte flere grøntsager

Flere artikler fra samme sektion

I tre dage midt i maj sætter Madens Folkemøde sundhed og bæredygtighed på menuen, og det er gratis at deltage

Madens Folkemøde er i år flyttet til nye rammer i Nykøbing Falster, men som altid handler det folkelige madmøde om det, der ligger på vores tallerkener, og måden, vi producerer det på.

28-04-2025 2 minutter Events

Tre nominerede dyster om Kantineprisen 2025

To jyske og en københavnsk kantine er nomineret til Kantineprisen 2025, og du kan møde dem på Madens Folkemøde, hvor de deltager i en 'Cook Off'.

25-04-2025 2 minutter Foodservice

Danskerne køber nu økologi for 16 mia. kr.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget af økologiske fødevarer i 2024 voksede med 3 pct. Men trods fremgangen faldt økologiprocenten en anelse fra 11,8 pct. til 11,6 pct., da det konventionelle fødevaresalg sidste år voksede endnu hurtigere.

22-04-2025 3 minutter Dagligvarehandel