Annonce

Annonce

Mobiltelefon med åben madspilds-app.

Hver femte i alderen fra 16-54 år køber overskudsvarer eller får tips til at bruge sine madvarer for at minimere sit madspild, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Foto: Jakob Brandt

Hver sjette dansker bruger apps til at mindske madspild

Især landets yngste borgere har fået øjnene op for potentialet ved at benytte de forskellige madspilds-apps, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Man behøver ikke at tænke ret mange år tilbage, for at komme til en tid, hvor de økologiske køkkener stod meget mere alene som frontløbere i kampen mod madspild. I dag er indsatsen for at nedbringe madspild blevet et vigtigt mål på mange niveauer. Både dagligvarekæderne og mange private husholdninger har indset, at det på alle måder er en dårlig ide at smide fødevarer ud.

Den udvikling bliver senest dokumenteret via en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet om it-anvendelsen i befolkningen. Den viser, at en sjettedel af danskerne har mindsket madspild ved enten at købe overskudsmad gennem apps som 'Too Good To Go' og 'YourLocal' eller ved at søge ideer til, hvordan man anvender de madvarer, der allerede ligger i køleskabet via 'For Resten', som er en app fra Forbrugerrådet Tænk.

Det er især personer under 55 år, der benytter sig af forskellige apps for at begrænse deres madspild. Derefter falder anvendelsen stødt med alderen. Hver femte fra 16-54 år køber overskudsvarer eller får tips til at bruge sine madvarer for at minimere sit madspild. Det er dobbelt så mange som hos de 65-74-årige og fire gange så mange sammenlignet med de 75-89-årige.

Undersøgelsen viser også, at madspilds-apps især appellerer til enlige forældre med børn. En fjerdedel af denne gruppe har brugt en app mod madspild, mens det f.eks. kun er tilfældet for 15 pct. af de enlige uden børn.

Brugen af apps til at reducere madspild er mest udbredt i hovedstadsområdet, mens Nordjylland er den landsdel, hvor færrest benytte madspilds-apps.

Bekæmpelse af madspild er et af FN's verdensmål. Ifølge målet 'Ansvarligt forbrug og produktion' skal det globale madspild i detailhandlen og i de private husholdninger halveres inden 2030.

Herhjemme løber det årlige madspild op i 715.000 ton, viser den seneste beregning fra Miljøstyrelsen fra 2017. Tallene viser, at forbrugerne står for størstedelen af det danske madspild, idet 36 pct. af det samlede madspild ryger i skraldespandene i private hjem, mens detailhandlen står for knap en fjerdedel (23 pct.).

Frugt og grønt udgør den største varegruppe, som smides ud, efterfulgt af kød, brød og kager.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning