Annonce

Annonce

Helge Kjær Sørensen i jordbærmark

Helge Kjær Sørensen har solgt økologiske jordbær til østjyderne i 20 år, men da et planlagt generationsskifte ikke blev til noget, har han efter længere overvejelser pløjet jordbærrene op og lejet jorden ud til en konventionel nabo. Privat foto

Holtgaard har pløjet alle jordbærrene op

Et planlagt generationsskifte er sat på standby, gårdbutikken er lukket, og det er ikke længere muligt at købe kartofler, mel og pluk-selv jordbær og ærter på det østjyske deltidslandbrug.

Gennem de seneste 20 år har Holtgaard ved Gyllingskov syd for Aarhus udviklet sig til et af Østjyllands mest populære pluk-selv-steder for økologiske jordbær og ærter, men nu er det slut.

Et planlagt generationsskifte er sat på standby og det bliver måske aldrig til noget. Derfor har landmandsparret Helge Kjær Sørensen og Anne Juhl pløjet jordbærrene op, lukket gårdbutikken og lejet jorden ud til en konventionel nabo.

"Det har krævet mange overvejelser og været en vanskelig beslutning at træffe, men da vi nærmer os pensionsalderen, og vores generationsskifte er sat i bero, føles det efter mere end 20 år som jordbæravlere, rigtigt at tænke på os selv," skriver Helge Kjær Sørensen og Anne Juhl på gårdens Facebook-side, hvor de siger farvel til de mange kunder, som har købt jordbær og ærter m.m. på deres deltidslandbrug.

Alt lå på skinner

Holtgaard var ellers et af de ca. 50 landbrug, som for et par år siden deltog i projektet Grønt Generationsskifte, hvor Økologisk Landsforening og en stribe samarbejdspartnere forsøgte at gøde jorden for vellykkede generationsskifter via nogle længere forløb, hvor det i høj grad handlede om at afstemme forventningerne blandt alle parterne i processen for at sikre sig, at alt var tænkt igennem, inden den næste generation tog over.

Skinnerne var derfor lagt ud til et planlagt generationsskifte, hvor parrets søn og svigerdatter skulle overtaget driften i 2021, mens Helge Kjær Sørensen og Anne Juhl så ind i en fremtid, hvor de ville få tid til at hjælpe næste generation på vej og være med til at passe børnebørnene i højsæsonen.

Økologisk Landsforening har produceret en video, som fortæller om tankerne bag generationsskiftet, som blandt andet handlede om at udbygge gårdens produktion

"Vi var gennem et fantastisk godt forløb sammen med Økologisk Landsforening, hvor vi fik afklaret en masse ting, og fandt ud af, at vores søn og svigerdatter var interesseret i at føre gården videre," fortæller Helge Kjær Sørensen, som dog i dag har stor forståelse for, at planerne måske aldrig bliver gennemført.

Det skyldes at deres gartneruddannede søn i 2020 blev forældre for første gang og samtidig fik tilbudt et spændende job med en 37 timers arbejdsuge. Han kom derfor i tvivl om, hvorvidt det var rigtigt at binde sig til en så tidkrævende produktion som Holtgaards, hvor det ville være nødvendigt udvide produktionen en del, for at han kunne leve af den.

Det kræver en særlig livsstil

Helge Kjær Sørensen og Anne Juhl købte Holtgaard i 1988 og i 1999 omlagde de deltidslandbruget, der i dag omfatter 75 ha, til økologi og plantede de første jordbær.

Gennem de seneste år dyrkede de ca. 10 ha. med jordbær, ærter og kartofler, som de både solgte via lokale dagligvarebutikker, til selvplukkere og i gårdbutikken, mens resten af jorden blev brugt til hvidkløver til frø og forskellige kornarter til foder eller konsum.

Alt var kørt i stilling, og jeg var sikker på, at det ville blive en succes, så det er selvfølgeligt ærgerligt, at det ikke kunne flaske sig.

— Jens Peter Hermansen, økologikonsulent i ØL

"Efter nogle år blev vores selvpluk så populært, at vi ikke længere kunne styre det, og vi blev nødt til at lave et bookingsystem for at sikre, at der var modne bær til alle," siger Helge Kjær Sørensen.

Han erkender, at det kræver en særlig livsstil at drive et landbrug som Holtgaard, hvor der er meget travlt i højsæsonen, men efter 30 år som landmand lægger han ikke skjul på, at det er lidt vemodigt at sige farvel.

"2020-sæsonen var en af de bedste, og det er selvfølgelig lidt ærgerligt at sige farvel til et landbrug, der gav et godt afkast."

Der bliver stille på gården

Samtidig har han stor forståelse for, at hans søn ikke på nuværende tidspunkt har mulighed for at overtage gården, hvor der i de travleste måneder kunne være et mix af 25-30 deltids- og fastansatte til at plukke bær og ærter m.m. Det samme har økologikonsulent Jens Peter Hermansen, fra Økologisk Landsforening, som i sin tid var med til at rådgive om generationsskiftet:

"Alt var kørt i stilling, og jeg var sikker på, at det ville blive en succes, så det er selvfølgeligt ærgerligt, at det ikke kunne flaske sig," siger han.

Omvendt er han overbevist om, at forløbet med Grønt Generationsskifte har været med til at skabe klarhed over, hvad der i sidste ende var den rigtige beslutning, og da forældrene fortsat ejer jorden, er der stadig en mulighed for, at næste generation vælger at genoptage produktionen på et senere tidspunkt.

Både Jens Peter Hermansen og Helge Kjær Sørensen er overbevist om, at der ligger et attraktivt marked i Østjylland og venter på dem eller andre økologiske jordbæravlere, som i sommermånederne har mod på at få besøg af en mindre hær af plukkelystne kunder med skåle, kurve, og baljer, men i år bliver det ikke på Holtgaard.

"Tusind tak til alle jer trofaste jordbær- og ærteelskende kunder, der har lagt vejen forbi Holtgaard gennem årene. Der bliver stille på gården til sommer, men vi håber på jeres respekt og forståelse for vores beslutning," slutter beskeden til kunderne på Holtgaards Facebook-side.

Flere artikler fra samme sektion

Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil

Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.

21-11-2024 4 minutter Detailhandel,   Mærkning

De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test

Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.

20-11-2024 2 minutter Forbrug

Økologi styrker dit grønne regnskab

I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.

15-11-2024 5 minutter