Annonce

Annonce

Hovedbygningen på Tjele Gods

Tjele Gods kan formentlig se frem til øget opmærksomhed, når de første økologiske produkter om godt et halvt års tid efter planen finder vej til både Føtex og Bilka. Foto: Tjele Gods

Godsejer ser spændende perspektiver i partnerskabet med Salling Group

Ditlev von Lüttichau, som ejer Tjele Gods, ser frem til samarbejdet med landets største dagligvarekoncern, som er parat til at markedsføre flere forskellige produkter, der er baseret på råvarer fra det jyske gods.

Før jul blev det offentliggjort, at Tjele Gods har indgået en omfattende partnerskabsaftale med Salling Group. Sammen ønsker de at skabe et økologisk brand, der stiller strengere krav til produktionen end de gældende økologiregler ved kun at bruge økologisk gødning på markerne.

Som en del af projektet Energipark Tjele planlægger Tjele Gods bl.a. at etablere et biogasanlæg med en økologisk linje, som vil gøre godset selvforsynende med økologisk gødning. Men det jyske gods er allerede nu i stand til at forsyne Bilka og Føtex med grøntsager, korn, kød og mejeriprodukter fra et landbrug, som udelukkende anvender økologisk gødning.

Tjele Gods ligger i hjertet af Jylland ved Tjele Langsø mellem Viborg og Hobro. Her begyndte Ditlev von Lüttichau omlægningen til økologi i 2017. Godset driver i dag ca. 4.000 ha jord inklusive forpagtninger, hvoraf omkring 1.650 ha er skov.

Grønt, mejeri og kød

I første omgang omfatter samarbejdet med Salling Group grøntsager, mejeriprodukter, korn og kød, og i øjeblikket arbejder godsejer Ditlev von Lüttichau på at etablere et stort økologisk biogasanlæg.

»Jeg tror, at vi bliver straffet, hvis ikke vi efter 2030 er i stand til at få alt gødning kørt gennem et biogasanlæg med den klimagevinst, som det giver,« siger Ditlev von Lüttichau, og han oplyser, at det planlagte biogasanlæg får en kapacitet, der også kan sikre gødning til andre økologer i området.

Siden 2017 har godset samarbejdet med Dan Roots, som dyrker rodfrugter på godsets marker. Det samarbejde fortsætter, men det bliver godset selv, som sammen med en endnu unavngiven samarbejdspartner kommer til at stå for grøntsagsproduktionen til Salling Group oplyser Ditlev von Lüttichau. I første omgang skal han levere økologiske gulerødder og pastinakker til Føtex og Bilka.

Tjele Gods skal også finde en samarbejdspartner til at producere økologiske mejeriprodukter, men godsejeren er endnu ikke klar til at sætte navn på det mejeri, som skal producere de økologiske mejeriprodukter.

»Det er noget af alt det, vi skal finde ud af i de kommende måneder,« siger Ditlev von Lüttichau, som går et travlt forår i møde og glæder sig til, at komme tættere på forbrugerne via samarbejdet med Salling Group.

Naturmælk er i spil

Naturmælk har i mange år været fast leverandør af økologiske mejeriprodukter til Salling Group. Det er derfor en nærliggende tanke, at mejeriet også skal forarbejde mælken fra Tjele Gods. også et andet forhold peger i den retning, idet Naturmælk efter årsskiftet får et økologisk landbrug ved Hadsund med 750 malkekøer og egen grøntsagsproduktion som ny andelshaver.

Der er tale om et landbrug med 388 ha jord samt forpagtninger, som Tjele Gods ifølge AgriWatch netop har overtaget for 90 mio. kr. Sælgeren er den mangeårige øko-producent Anders Peter Laustsen, og hans tidligere landbrug bliver dermed den nordligste leverandør til det sønderjyske mejeri.

Leif Friis Jørgensen, direktør for Naturmælk, ønsker dog ikke at kommentere, om mejeriet skal stå for produktionen af de nye Tjele-mejeriprodukter.

Flere artikler fra samme sektion

Nordjysk sommerland vil have øko-fritter i gryden, men det har været svært at finde nok

Fårup Sommerlands seks sæsonåbne spisesteder har nu Det Økologiske Spisemærke, men det har været en udfordring at få nok økologiske pommes frites. I 2025-sæsonen tager parken næste skridt og udfordrer markedet for is.

28-12-2024 10 minutter Det Økologiske Spisemærke,   Kartofler

Kokke i offensiv for økologiske bælgfrugter

For tredje år i træk har en gruppe kokke bidraget til den grønne omlægning ved at udvikle nye retter med klimavenlige bælgfrugter som en vigtig ingrediens.

19-12-2024 6 minutter Bælgfrugter,   Foodservice

Rapport: Stor risiko for, at der følger pesticidrester med i julemenuen

Næsten alle konventionelle klementiner samt halvdelen af appelsiner og rødvin indeholdt pesticidrester, da DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen tog prøver til den nyeste pesticidrapport. Økologien viser sig igen som det sikreste valg, hvis man vil undgå pesticidrester.

17-12-2024 4 minutter Pesticider