Annonce

Annonce

Portrætfoto af Søren Tinggaard

Søren Tinggaard lægger ikke skjul på, at det har været en hård uge på hovedkontoret i Randers, hvor Frilands moderkoncern har taget afsked med 175 medarbejdere, men han oplyser, at Friland vil gøre, alt hvad der er muligt, for at kunderne ikke kommer til at mærke, at organisationen er blevet slanket. Foto: Jakob Brandt

Friland slipper nådigt gennem massiv fyringsrunde

Frilands kunder og leverandører kommer kun i mindre omfang til at mærke de seneste fyringer i Danish Crown-koncernens danske virksomheder, vurderer Friland-direktør Søren Tinggaard.

Selv om det ærgrer Friland-direktør Søren Tinggaard, at skulle vinke farvel til dygtige medarbejdere, vurderer han, at Danish Crown-datterselskabet er kommet nådigt igennem den omfattende fyringsrunde, som koncernen har været igennem i denne uge.

Danish Crown har nu gennemført alle de varslede fyringer i den danske gren af koncernen, og opsagt samtlige af de funktionærer, der skal afskediges i Danmark, oplyser andelskoncernens pressechef Jens Hansen til FødevareWatch

Alene i Danmark var der tale om 278 funktionærstillinger, hvoraf 30 var ledige stillinger, som ikke bliver genbesat. Fyringerne sker som led i den omfattende spareplan, som slagterikoncernen varslede, da den nye topchef, Niels Duedahl, den 11. oktober oplyste, at det bliver nødvendigt at fyre 500 funktionærer.

Isoleret set, kan Friland stort set køre uforandret videre, og vores kunder kommer kun til at mærke ændringerne i mindre omfang.

— Søren Tinggaard, direktør, Friland A/S

”Det er klart, at man ikke kan opsige så mange mennesker, uden at det får konsekvenser. Men det er vores mål, at vi i så høj grad som overhovedet muligt skal bevare den samme service til vores kunder,” siger Jens Hansen til mediet. 

Stor udskiftning i Randers

Ifølge Randers Amtsavis fik 175 ansatte på hovedkontoret syd for Randers tirsdag besked på, at de måtte pakke deres ting, mens de øvrige danske fyringer ramte ansatte i andre dele af koncernen.

Blandt Frilands leverandører og selskabets kunder har der selvsagt været spænding om, hvilke konsekvenser fyringsrunden ville få DC-datterselskabet, men ifølge Søren Tinggaard, som for 10 måneder siden overtog direktørposten i selskabet, vil effekten af fyringerne ikke blive særligt mærkbare.

”Isoleret set, kan Friland stort set køre uforandret videre, og vores kunder kommer kun til at mærke ændringerne i mindre omfang,” siger Søren Tinggaard efter et par uger, som han meget gerne havde været foruden.

Når det er sagt, anerkender han fuldt ud, at slagterikoncernen er i en situation, hvor det er nødvendigt at skære dybt i udgifterne.

Har været i alle hjørner

”I Friland har vi vores egen bestyrelse og formandskab, og der var gået en tvungen ordre ud fra koncernledelsen. Den gik ud på, at vi var nødt til at feje ude i alle hjørner og finde alle de aktiviteter, som vi kunne skære fra. Det har vi kigget ind i,” uddyber Søren Tinggaard.

Han håber, at den seneste fyringsrunde udgør hovedparten af den medicin, som kan få koncernens økonomi tilbage på ret kurs.

Selv om alle danske fyringer nu er gennemført, er direktøren dog ikke i stand til at sætte tal på, hvor mange ansatte Friland samlet har vinket farvel til.

”Det skyldes, at flere af vores medarbejdere både udfører opgaver for Danish Crown og Friland. Men selv om vi nu har rystet posen, kommer vores salgsarbejde stort set til at køre videre som tidligere.”

Ifølge Frilands seneste årsregnskab udgjorde selskabets medarbejderstab i 2023 12 årsværk fordelt på 22 ansatte.

Farvel til Center for Frilandsdyr

”Den største forskel for Friland er, at vi skiller os af med Center for Frilandsdyr, som bliver overtaget af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Det er aldrig sjovt at gennemføre den slags tunge ændringer, men for os betød spareplanen, at vi satte turbo på allerede igangværende forhandlingerne om at overføre aktiviteterne i Center for Frilandsdyr til Innovationscenter for Økologisk Landbrug.”

Center for Frilandsdyr er i dag ejet af Dyrenes Beskyttelse og Friland A/S, men til nytår forlader de to partnere det fælles selskab bag centeret, og overfører aktiviteterne til Icoel.

”Set i lyset af de tvungne besparelser, mener jeg, at det er den optimale løsning, og det er aftalt, at både Dyrenes Beskyttelse og Friland i 2025 skal sidde med i en følgegruppe, da mange af de igangværende projekter har stor betydning for begge parter,” siger Søren Tinggaard.

Tysk datterselskab slap billigt

Da Frilands tyske datterselskab, Friland Deutschland, sidste år flyttede fra Kiel til Hamborg, skete der en større reduktion i medarbejderstaben, som nu udgør 10-11 personer, og derfor slipper selskabet ifølge Søren Tinggaard stort set for besparelser i denne omgang.

Men for at nå op på de varslede 500 fyringer, vil Danish Crown i den kommende periode skille sig af med flere medarbejdere i andre af koncernens udenlandske virksomheder.

Flere artikler fra samme sektion

Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener uden at hæve budgettet

På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet.

28-11-2024 4 minutter Omlægning,   Foodservice

Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik

Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.

27-11-2024 4 minutter Foodservice,   Klima

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer