Annonce

Annonce

Griseproducent Flemming Madsen fra Sørvad med grise i faremark

Efter nogle vanskelige år for branchen er der formentlig udsigt til bedre tider for Flemming Madsen fra Sørvad og Frilands øvrige producenter af økologisk grisekød. Foto: Friland

Friland melder om voksende salg og spirende optimisme

Voksende salg i både ind- og udland skaber tro på, at de økologiske kødproducenter går lysere tider i møde, men afregningen skal højere op, oplyser Friland-direktør Søren Tinggaard.

Efter et par udfordrerende år, hvor flere danske producenter af økologisk grisekød drejede nøglen, mens de resterende droslede ned for produktionen, melder Danish Crowns økologiske datterselskab, Friland, nu om voksende salg og spirende optimisme. Det sker i forbindelse med, at selskabet i dag løftede sløret for sit halvårsregnskab.

Salgstallene viser, at Friland trods en stor nedgang i leverancerne af økologisk kød har været i stand til at opnå så gode priser, at selskabet atter kan melde om en beskeden fremgang i omsætningen på en procent.

Det skyldes både vækst på hjemmemarkedet, og at de europæiske forbrugere igen har fået smag for at bruge penge på god dyrevelfærd og økologisk kød, oplyser Friland i en pressemeddelelse.

I de første seks måneder af regnskabsåret steg Frilands omsætning til 484 mio. kr. Og hvis man renser omsætningen for det fald, Friland har haft i tilførslerne af slagtedyr, oplyser selskabet, at omsætning reelt er steget med 10 pct.

Efterspørgslen på vores koncepter har været god og er fortsat stigende i Nordeuropa. Vi kan se, at forbrugerne er på vej tilbage, men der mangler stadig en del, før økologien er tilbage til på det niveau, vi så for bare tre år siden.

— Søren Tinggaard, direktør for Friland A/S

”Det er lykkes at vende udviklingen i takt med, at inflationen er faldet. Vi har øget vores salg af økologiske produkter i både Danmark og på flere af vores eksportmarkeder, så jeg vil betegne vores resultat som okay, fordi vi har evnet at få løftet både priserne og vores udnyttelsesprocent, som er de parametre, vi selv er herrer over,” siger adm. direktør i Friland, Søren Tinggaard.

Flere leverandører trådte på bremsen

Direktøren, som tiltrådte ved årsskiftet, lægger ikke skjul på, at særligt Frilands økologiske leverandører har været udfordret gennem flere svære år med meget høje omkostninger i produktionen. Det har smittet af på de leverancerne af dyr, som de økologiske producenter har sendt til Friland. Nedgangen i antallet af slagtninger betød, at Friland i første halvdel af regnskabsåret modtog 13 pct. færre kg økologisk grisekød, mens leverancen af økologiske kreaturer faldt med fem pct. målt i kg.

Til gengæld er indvejningen af kød fra konceptet Frilandsgris i regnskabsårets første seks måneder vokset med 10 pct.

”Vi er stadig udfordrede af, at flere leverandører har trådt på bremsen og skruet ned for produktionen. Omkostningerne til især foder har været høje de seneste to år, og de priser, vi har kunnet hjembringe fra markederne, hvor forbrugerne har været ramt af inflation, har ikke været helt høje nok til at skabe positive resultater hos alle leverandører. Derfor skal vi løfte indtjeningen yderligere, så vi kan sikre, at det er en bæredygtig forretning at levere dyr til Friland,” siger Søren Tinggaard.

Adm direktør i Friland, Søren Tinggaard betegner selskabets halvårsresultat som okay, men han lægger ikke skjul på, at der er behov for at løfte indtjeningen yderligere
Adm direktør i Friland, Søren Tinggaard betegner selskabets halvårsresultat som okay, men han lægger ikke skjul på, at der er behov for at løfte indtjeningen yderligere. Foto: Jakob Brandt

I 2023 var de økologiske fødevarer og særligt økologisk kød ramt af en vigende efterspørgsel fra de danske forbrugere. Men mens tallene fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologiske fødevarer sidste år nogenlunde holdt skansen efter et større fald i salget i 2022, kunne kødkategorien sidste år samlet notere et fald i omsætningen på 14 pct.

Den udvikling synes dog at være på vej til at rette sig, oplyser Friland. Målt på omsætning er selskabets salg af økologisk gris og Frilandsgris til de danske detailkæder steget med fem pct. i forhold til samme periode i 2022/23.

”Efterspørgslen på vores koncepter har været god og er fortsat stigende i Nordeuropa. Vi kan se, at forbrugerne er på vej tilbage, men der mangler stadig en del, før økologien er tilbage til på det niveau, vi så for bare tre år siden,” siger Søren Tinggaard.

Tilfredshed i DC-ledelsen

Hos Group CEO i Danish Crown, Jais Valeur, er der tilfredshed med, at udviklingen i Friland igen er på vej frem.

”Jeg glæder mig over, at de danske forbrugere igen vælger produkter fra Friland efter et par svære år. Vores tro på økologien er uændret, og vi kæmper sammen med vores andelsejere for at sætte mere skub i udviklingen af markedet,” siger Jais Valeur.

Små udsving i afregningen

  • For økologiske grise er den gennemsnitlige afregning steget fra 22,40 kr. pr. kg i første halvår af det seneste årsregnskab til 23,52 kr. pr. kg i de første seks måneder af indeværende regnskabsår. 

  • For økologiske kreaturer var den gennemsnitlige afregning for perioden 29,28 kr. pr. kg mod 30,39 kr. pr. kg.

  • Leverandører af Frilandsgris blev afregnet med 15,37 kr. pr. kg mod 15,12 kr. pr. kg i samme periode året før.

Kilde: Friland

Flere artikler fra samme sektion

Nordjysk forlystelsespark etablerer eget økologisk ismejeri

Fårup Sommerland sender i løbet af de kommende måneder seks medarbejdere på ismejerikursus i Italien, så parken næste år kan fejre sit 50 års jubilæum ved at servere is fra parkens eget økologiske ismejeri.

14-10-2024 4 minutter Mejeri,   Foodservice

Danish Crown fyrer 500 ansatte

Datterselskabet Friland ved endnu ikke, hvordan det bliver ramt af moderkoncernens spareplan, som samlet skal reducere omkostningerne med en halv mia. kr.

11-10-2024 3 minutter Kødproduktion

Øko-pionerer drog til Carlsberg Byen for at tale det økologiske oksekød op

Kvæg bliver i disse år udskammet som klimasyndere, men debatten mangler nuancer, mener Økologisk Landsforening, der argumenterer for, at naturen og biodiversiteten er afhængig af koen på græs. Derfor har foreningen inviteret Danske Madpublicister og en række øko-pionerer på en tur med formålet at sætte fokus på nuancerne.

10-10-2024 12 minutter Kvæg,   Kødproduktion