Annonce
Annonce
Der er udsigt til at øge produktionen hos de økologiske griseproducenter, som håber, at de nu kigger ind i en længere periode med stabile afregningspriser og sorte tal i regnskaberne. Arkivfoto: ØL
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.
Efter nogle udfordrende år blæser der nu igen optimistiske vinde omkring de økologiske grisehytter. Det oplyser Friland A/S, som i aftes holdt årsmøde i Randers. Her kunne Danish Crown-datterselskabet fortælle leverandørerne af kreaturer og grise, at omsætningen i 2024 var vokset med 5 pct. fra 919 til 965 mio. kr.
”Det er fantastisk at opleve, hvordan forbrugerne igen vælger os til, når de står ved køledisken. Vi er på ganske få måneder gået fra at kæmpe benhårdt for at sælge mest muligt hver uge, til nu at have udsolgt flere uger frem, så det har virkelig været et år, hvor vi har taget et stort skridt i den rigtige retning,” siger Søren Tinggaard i en pressemeddelelse efter sit første årsmøde
Det er kun at lille år siden, at han afløste Claus Hein som direktør for Friland, og i forordet til selskabets årsberetning lægger den nye direktør ikke skjul på, at der har været tale om en stejl læringskurve, men han glæder sig over, at markedet for økologisk kød og Friland i dag står et bedre sted end for et år siden.
Vi er helt med på, at særligt de økologiske producenter har brug for en stabil periode og gerne med en pil op på afregningen.
— Søren Tinggaard, direktør, Friland A/S
”Der deltog 80-85 andelshavere i mødet, og for mig var det en god oplevelse at kunne præsentere et regnskab med vækst i omsætning, men det var naturligvis en noget kontrastfyldt situation i forhold til moderselskabet, som i øjeblikket er noget udfordret,” siger Søren Tinggaard til Økonu.dk
Måtte melde udsolgt
Det er både de danske forbrugere og de internationale kunder inden for foodservice og forædlingsindustrien, der nu igen vælger Frilands produkter til. Faktisk i en så høj grad, at selskabet måtte melde udsolgt i regnskabets sidste måned.
I Danmark er der solgt fire pct. mere økologisk grisekød, selv om Friland har slagtet 8 pct. færre grise. Salget af økologisk oksekød er stort set uændret, selv om tilførslen af dyr er faldet med 12 pct. Markedsudviklingen har gjort det muligt at øge afregningen for økologisk grisekød
”I det seneste år har markederne forbedret sig markant i forhold til det seneste regnskabsår. Vi har set et lavere udbud af økologiske dyr, men efterspørgslen er samtidig vokset i takt med en bedre privatøkonomi hos især forbrugerne i Nordeuropa. Samtidig har vi en række detailkunder i Europa, der er med til at øge efterspørgslen på især økologisk grisekød,” siger Søren Tinggaard.
Som direktør betragter han det som sin vigtigste mission at opnå den højst mulige afregning til leverandørerne, som har behov for en periode med en stabil økonomi. Han styrer Frilands internationale kødbutik efter selskabets nye strategi, som står på flere ben. Lidt forenklet sammenfatter han den aktuelle kurs for Friland i budskabet:
”Vi skal udvikle Friland, men vi skal ikke løbe hurtigere, end vi har luft til.”
Den kriseramte moderkoncern Danish Crown har netop gennemført en massiv fyringsrunde, som også har ramt Friland. Samlet har koncernen vinket farvel til 500 ansatte. Det betyder bl.a., at de ansatte og aktiviteterne i Center for Frilandsdyr overføres fra Friland til Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
I dag har Danish Crown offentliggjort et årsregnskab, hvor store nedskrivninger koster dyrt og overskuddet falder fra 1.469 mio. kr. i 2022/23 til 1.042 mio. kr. i 2023/24. En tilbagegang på 29 pct. Men selv om Danish Crown stadig kæmper for at genvinde konkurrenceevnen, vurderer Søren Tinggaard, at Friland er godt rustet til de kommende udfordringer.
På den kommercielle side handler det om, at Friland skal endnu tættere på de strategiske nøglekunder, og samtidig skabe en bredere kundebase, så selskabet bliver mindre afhængig af store enkeltkunder. Samtidig peger direktøren på, at det bliver nødvendigt at kigger på, hvordan Friland kan bidrage til at udvikle økologien på en måde, som kan være med til at øge indtjeningen.
Momentum med pil op
På årsmødet blev der spurgt en del ind til DC-koncernens aktuelle situation, mens deltagerne ifølge Søren Tinggaard, gav udtryk for, at de generelt var godt tilfredse med Frilands aktuelle performans.
”De har også en tiltro til, at moderkoncernens forretning bliver rettet op, og de bad mig kigge ind i krystalkuglen i forhold til den fremtidige udvikling.”
Ifølge direktøren er det dog vanskeligt at kigge længere frem end et halvt til et helt år, men han forventer, at de økologiske producenter kigger ind i en mere stabil periode, hvor Friland kan fastholde det nuværende momentum.
”Vi er helt med på, at særligt de økologiske producenter har brug for en stabil periode og gerne med en pil op på afregningen,” siger direktøren, som kigger fortrøstningsfuldt mod sit andet år som rorgænger for Danmarks største økologiske slagterivirksomhed.
”Vi tror fortsat på en opadgående trend og dermed stigende priser, fordi vi lige nu ser en meget svag appetit på at udvide blandt de økologiske producenter i Europa. Samtidig er det vores vurdering, at vi har styrket vores position i markedet. Vi valgte at holde fast i vores sortiment og prioriterede at servicere vores kunder i den periode, hvor forbrugerne udviste tilbageholdenhed, og det husker kunderne nu.”
Afregningspriser
Mens afregningen for det økologiske grisekød det seneste år er steget med 1,05 kr./kg, faldt afregninger for økologiske kreaturer med 8 øre.
Øko-gris: Afregning er vokset fra 23,69 kr./kg til 24,74 kr./kg - (resttillæg: 1 kr.)
Øko-kraturer: Afregning er faldet fra 31,73 kr./kg til 31,65 kr./kg - (restbetaling 1,50 kr.)
Kilde: Friland
Artiklen er opdateret kl. 11.46 med kommentar af Søren Tinggaard.
Flere artikler fra samme sektion
Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener uden at hæve budgettet
På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet.
Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik
Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.