Annonce

Annonce

Forbrugerne er vendt hjem til økologien

En ny repræsentativ undersøgelse fra Voxmeter fastslår, at forbrugerne igen griber ud efter det røde økologimærke, når de lægger dagligvarerne i kurven i supermarkedet.

12. september 2024
Læsetid: 4 minutter
Kunde tager økologisk kål fra butikshylde.

Interessen for de økologiske varer er tilbage på niveauet fra for få år siden, og undersøgelsen fra Voxmeter tyder desuden på, at øget viden om kerneværdierne bag den økologiske produktion kan få endnu flere forbrugere til at række ud efter de Ø-mærkede varer. Foto: Moment Studio

Undersøgelsen er lavet for Landbrug & Fødevarer, og den viser, at der igen er stor opbakning til de økologiske fødevarer. Svarene i undersøgelsen tyder samtidig på, at det økologiske salg formentlig ville være endnu større, hvis især forbrugere under 40 år fik mere viden om den højere dyrevelfærd i økologernes animalske produktion.

På nuværende tidspunkt siger hver tredje forbruger, at de altid eller ofte køber økologi. Det betyder, at forbrugernes opbakning til økologiske fødevarer nu er på niveau med den, vi har set før i tiden, og den udvikling glæder Ejvind Pedersen, chefkonsulent, økologi, Landbrug & Fødevarer, at forbrugerne er vendt hjem til økologien. 

"Danmark er et af de førende lande inden for produktion og salg af økologiske fødevarer, og jeg ser det derfor meget positivt, at forbrugerne nu igen vælger økologiske råvarer, når de handler," siger Ejvind Pedersen, som oplever, at forbrugerne er meget bevidste om, hvad de køber. 

Om analysen

  • Forbrugerundersøgelsen om økologi er gennemført af Voxmeter for Landbrug & Fødevarer i maj 2024 blandt 1000 danskere mellem 18-80 år.
  • Undersøgelsen er nationalt repræsentativ på køn, alder, region og uddannelse.

Ifølge undersøgelsen er den væsentligste årsag til at købe økologi ønsket om at undgå sprøjtemidler, og tre ud af fire foretrækker danske produkter.

Grønt og mejeri er mest populært 

Når dansker vælger økologiske varer, sker det oftest i frugt- og grøntafdelingen, på hylderne med mel eller i køledisken med æg, ost, smør og mælk. Derimod fremgår det af rapporten, at der bliver skruet ned for de økologiske ambitioner, når der bliver handlet kød og kødpålæg samt søde sager og bælgfrugter.

Tre fjerdedele af de danske forbrugere oplyser, at de foretrækker økologiske råvarer produceret i Danmark. For en del forbrugere er typen af grøntsag dog vigtigere, end om den er økologisk. Kan man ikke få den ønskede grøntsag i en økologisk version ville langt størstedelen vælge en ikke-økologisk udgave af samme type grøntsag.

Mere viden øger salget

Undersøgelsen viser også, at hver sjette forbruger ville købe mere økologi, hvis de fik mere viden om forholdene til kravene bag den økologiske produktion. Som noget nyt har undersøgelsen i år spurgt ind til forbrugernes viden om dyrevelfærden hos økologiske køer og grise.

Svarene viser, at der især blandt yngre forbrugere kan være et behov for mere oplysning. Blandt borgere under 40 år er der nemlig færre end gennemsnittet, som er enige i en stribe sande udsagn om dyrevelfærd i de økologiske stalde.

Respondenterne blev spurgt om forskellige udsagn om dyrevelfærden i den økologisk produktion, og det viser sig, at under halvdelen af respondenterne ved, at de økologiske køer kommer på græs, og at økologiske kyllinger vokser langsommere end tilsvarende konventionelle kyllinger.

Vi har i Danmark kloge forbrugere, der er bevidste om, hvad de køber, og derfor tror jeg også, at der i fremtiden vil blive købt endnu mere økologi, hvis vi gør forbrugerne mere bevidste om, hvilke andre tilvalg de også foretager ved at købe økologisk.

— Ejvind Pedersen, chefkonsulent, økologi, Landbrug & Fødevarer

Det ser Ejvind Pedersen som et tegn på, at forbrugerne mangler viden om den økologiske produktion. 

"Forbrugerne ved, at når de køber grøntsager og mejeriprodukter, så er det uden sprøjtemidler i produktionen, men når det kommer til de økologiske principper om dyrevelfærd, mangler de viden," fortæller han.

Ved at øge kendskabet til økologiens forskellige kerneværdier, tror Ejvind Pedersen, at det vil være muligt at øge det økologiske salg.

"Vi har i Danmark kloge forbrugere, der er bevidste om, hvad de køber, og derfor tror jeg også, at der i fremtiden vil blive købt endnu mere økologi, hvis vi gør forbrugerne mere bevidste om, hvilke andre tilvalg de også foretager ved at købe økologisk," siger han. 

Flere artikler fra samme sektion

Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier

Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.

01-04-2025 2 minutter Dagligvarehandel

Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne

Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.

26-03-2025 3 minutter Dagligvarehandel

Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger

Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.

21-03-2025 7 minutter Antibiotika,   Kvæg,   Dyrevelfærd