Annonce

Annonce

En kvinde sidder på en restaurant og tager et stykke kød fra et fad

Ifølge Concito er den årlige udledning af drivhusgasser fra gennemsnitsdanskerens madvaner tre ton CO2e og dermed større end den samlede belastning fra personens el-, varme- og brændstofforbrug. Foto: Colourbox

Danskerne spiser mere klimabelastende end før

Trods statslige kampagner om flere bælgfrugter og nye klimakostråd er CO2-belastningen fra danskernes fødevareforbrug steget.

Det går den forkerte vej med at få nedbragt klimabelastningen fra vores fødevareforbrug. Faktisk er vores madrelaterede klimaaftryk steget med 10,6 pct. fra 2017 til 2020.

Det viser tal fra en hvidbog, der netop er offentliggjort af den socialøkonomiske virksomhed Deltager Danmark i samarbejde med den grønne tænketank Concito. Det skriver Jyllands-Posten.

Det sker trods de seneste års debat om mere grønt på tallerkenen og statslige kampagner for flere bælgfrugter og nye klimavenlige kostråd.

En gennemsnitlig dansker spiser over dobbelt så mange animalske fødevarer som den gennemsnitlige verdensborger og sågar også mere end det europæiske gennemsnit. Ifølge Concitos tal er den årlige udledning af drivhusgasser fra gennemsnitsdanskerens madvaner tre ton CO2e og dermed større end den samlede belastning fra personens el-, varme- og brændstofforbrug, der tilsammen udleder 2,5 ton.

”På otte år bør vi halvere det globale klimaaftryk fra vores forbrug. Det kan vi ikke overlade til den enkelte borger eller ny teknologi alene. Vi skal have mere bæredygtige madvaner, transportformer, boliger osv. Politikerne skal sætte et tydeligt mål og gøre det billigt og attraktivt for borgerne at leve mere bæredygtigt,” siger Rune Baastrup, direktør i DeltagerDanmark, i en pressemeddelelse.

Brug for indsats i professionelle køkkener

Derfor er der brug for handling fra både politikere, virksomheder, organisationer, restauranter og kantiner, mener Michael Minter, der er programchef for fremtidens fødevarer hos Concito.

"Vi bør spise meget mindre kød og færre mejeriprodukter, hvis vi skal leve klimavenligt og sundt. Men der er lang vej hjem, og det kræver nogle politiske tiltag. Det kunne være afgifter, der bedre afspejler varernes klima- og miljøaftryk i prisen," siger han til Jyllands-Posten og tilføjer, at de professionelle køkkener bør sætte mere fokus på at servere en planterig kost, som folk samtidig vil synes er lækker.

I hvidbogen foreslår de to organisationer, at kommunerne fremmer klimavenlig mad ved at samarbejde med detailhandlen om at opprioritere de plantebaserede fødevarer, spise efter årstiden og mindske madspild samt stille krav til, at bevillinger til arrangementer, der involverer spisning, følger de nye klimakostråd, og at der altid skal være et plantebaseret alternativ.

Alle offentlige køkkener kan lave klare reduktionsmål, hvilket vil gøre de offentlige indkøb af fødevarer mere klimavenlige, og samtidig kan borgerne inddrages mere ved at facilitere events om bæredygtige fødevarer, så de føler et medejerskab af omstillingen.

Også regionerne bør fremme en mere bæredygtig kost, lyder det fra organisationerne, som foreslår, at der serveres mere klimavenlig mad på alle offentlige sygehuse, og at der som minimum er et plantebaseret alternativ.

Flere artikler fra samme sektion

Ronni Lundegaard vil egentlig helst lave plantefars, men det er den formede plantebøf, der hitter

Årets plantemesse af Dansk Vegetarisk Forening bød på besøgsrekord. Messen gav et indblik i de huller, der er i markedet, og som producenter og iværksættere forsøger at udfylde, bl.a. med sundere snacks og plantefars til kantiner. En sundere variant af hasselnøddecreme kan være på vej.

30-11-2023 6 minutter Plantebaserede fødevarer,   Messer

USA: Næsten 40 pct. af testet babymad indeholder pesticidrester

Babymad med æbler, pærer, jordbær og blåbær havde de højeste rester af pesticider i en ny test. Organisationen bag undersøgelsen råder forældre til at købe økologiske produkter, hvis de vil undgå pesticidrester.

28-11-2023 3 minutter Pesticider,   Udland

Finanslov støtter grønt topmøde på Madens Folkemøde

Der er afsat en mio. kr. til et grønt topmøde ved Madens Folkemøde, hvor deltagerne skal diskutere, hvordan vi skaber en større mangfoldighed af frugt og grønt i dansk madkultur.

27-11-2023 2 minutter Events