Annonce

Annonce

Buffet på restaurant

I mange kantiner på landets arbejdspladser og skoler kan du i dag vælge vegetariske retter i frokostbuffeten. Det sætter de madprofessionelle på nye opgaver, og fødevareminister Rasmus Prehn lancerer derfor nye vegetariske kostråd til at vejlede dem. Foto: Colourbox

Nye vegetariske kostråd skal hjælpe kantiner og skoler

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lancerer nu officielle vegetariske kostråd, som skal hjælpe perso-nalet i de professionelle køkkener på vej mod sundere og mere klimavenlige måltider.

Når skoleelever fremover sætter tænderne i et frisklavet måltid i spisepausen, skal de vænne sig til en anden slags tallerken, end den de kender. Bælgfrugter, grøntsager samt nødder og frø skal have mere plads på tallerkenen, mens der bliver mindre plads til mælkeprodukter samt ris og pasta, der i stedet skal varieres med kartofler.

Det er i hvert fald håbet, efter fødevareminister Rasmus Prehn (S) netop har lanceret en række kostråd til vegetariske måltider, som skal hjælpe køkkenpersonale landet over med at lave sunde og klimavenlige retter uden kød og fisk.

”Meget tyder på, at bevægelsen mod flere plantebaserede måltider kun vokser sig større og større. Flere danskere fravælger kød og fisk helt eller delvist – måske især, når vi bliver tilbudt en lækker vegetarisk ret til frokost på vores arbejdsplads eller skole. Derfor skal vores madprofessionelle i køkkenerne landet over selvfølgelig også have en række kostråd at navigere efter, når de sammensætter næringsrige vegetariske måltider til gavn for både sundhed og klima,” siger Rasmus Prehn i en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen. 

Grove grøntsager og bælgfrugter skal gøre måltiderne mere klimavenlige, mens korrekt sammensætning af råvarer skal sørge for det rette næringsindhold. Ifølge Fødevarestyrelsen kan man sænke et måltids klimaaftryk med 85-90 pct. ved at erstatte alt kødet med linser og planteolie.

”Et generelt råd til tilberedning af vegetariske måltider er at skrue op for bælgfrugter og æg, men f.eks. også frø. Vi håber, at vi med det nye digitale materiale kan gøre det nemmere og mere overskueligt for landets køkkener at sammensætte sunde, vegetariske retter, som indeholder de næringsstoffer, vi har brug for,” fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen i pressemeddelelsen.

Kostrådene består af tre værktøjer herunder en række principper, en råvareoversigt samt en vejledning til portionsstørrelser. Alt materiale ligger online på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Udvalgte principper fra de nye kostråd:

  • Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3-del af alle måltider.
  • Husk mørkegrønne grøntsager.
  • Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider.
  • Husk æg.
  • Brug oftest planteolier.
  • Brug ofte nødder og frø.
  • Vælg primært fuldkorn.
  • Variér med kartofler i stedet for pasta og ris.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Danmarks største svineproducent skærer kraftigt ned i produktionen

Bertel Hestbjerg planlægger at slagte hver tredje af de 1500 søer, som har gjort ham til landets største producent af økologisk grisekød.

27-09-2022 5 minutter Svin

Kæderne giver rødt kort til konventionelle græskar i den danske sæson

Både kæderne under Coop, Salling Group og Dagrofa har i år valgt kun at sælge økologiske spisegræskar fra danske avlere i den danske sæson.

27-09-2022 7 minutter Grøntsager,   Detailhandel

Flere økologiske varer har overtaget førertrøjen på butikshylderne

Antallet af produkter, hvor det økologiske salg bidrager med over halvdelen af omsætningen, vokser år for år, og det åbner nye muligheder for de økologiske producenter, mener markedschef fra Økologisk Landsforening.

27-09-2022 2 minutter