Annonce

Annonce

Buffet på restaurant

I mange kantiner på landets arbejdspladser og skoler kan du i dag vælge vegetariske retter i frokostbuffeten. Det sætter de madprofessionelle på nye opgaver, og fødevareminister Rasmus Prehn lancerer derfor nye vegetariske kostråd til at vejlede dem. Foto: Colourbox

Nye vegetariske kostråd skal hjælpe kantiner og skoler

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lancerer nu officielle vegetariske kostråd, som skal hjælpe perso-nalet i de professionelle køkkener på vej mod sundere og mere klimavenlige måltider.

Når skoleelever fremover sætter tænderne i et frisklavet måltid i spisepausen, skal de vænne sig til en anden slags tallerken, end den de kender. Bælgfrugter, grøntsager samt nødder og frø skal have mere plads på tallerkenen, mens der bliver mindre plads til mælkeprodukter samt ris og pasta, der i stedet skal varieres med kartofler.

Det er i hvert fald håbet, efter fødevareminister Rasmus Prehn (S) netop har lanceret en række kostråd til vegetariske måltider, som skal hjælpe køkkenpersonale landet over med at lave sunde og klimavenlige retter uden kød og fisk.

”Meget tyder på, at bevægelsen mod flere plantebaserede måltider kun vokser sig større og større. Flere danskere fravælger kød og fisk helt eller delvist – måske især, når vi bliver tilbudt en lækker vegetarisk ret til frokost på vores arbejdsplads eller skole. Derfor skal vores madprofessionelle i køkkenerne landet over selvfølgelig også have en række kostråd at navigere efter, når de sammensætter næringsrige vegetariske måltider til gavn for både sundhed og klima,” siger Rasmus Prehn i en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen. 

Grove grøntsager og bælgfrugter skal gøre måltiderne mere klimavenlige, mens korrekt sammensætning af råvarer skal sørge for det rette næringsindhold. Ifølge Fødevarestyrelsen kan man sænke et måltids klimaaftryk med 85-90 pct. ved at erstatte alt kødet med linser og planteolie.

”Et generelt råd til tilberedning af vegetariske måltider er at skrue op for bælgfrugter og æg, men f.eks. også frø. Vi håber, at vi med det nye digitale materiale kan gøre det nemmere og mere overskueligt for landets køkkener at sammensætte sunde, vegetariske retter, som indeholder de næringsstoffer, vi har brug for,” fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen i pressemeddelelsen.

Kostrådene består af tre værktøjer herunder en række principper, en råvareoversigt samt en vejledning til portionsstørrelser. Alt materiale ligger online på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Udvalgte principper fra de nye kostråd:

  • Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3-del af alle måltider.
  • Husk mørkegrønne grøntsager.
  • Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider.
  • Husk æg.
  • Brug oftest planteolier.
  • Brug ofte nødder og frø.
  • Vælg primært fuldkorn.
  • Variér med kartofler i stedet for pasta og ris.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Unik økologisk drik snupper Gourmetprisen

Naturmælks nye drik Ferm, som består af 70 pct. æblemost og 30 pct. upcyclet ostevalle kom helt til tops, da Gourmetprisen 2023 blev uddelt i dag.

07-06-2023 5 minutter Mejeri

350 festivalgæster testede deres viden om musik og bælgfrugter

Plantebaseret Videnscenter var til stede på Northside Festival for at udbrede kendskabet til økologiske bælgfrugter, og flere hundrede gæster dystede i viden om musik og plantebaseret mad.

06-06-2023 3 minutter Events,   Plantebaserede fødevarer

DC-topchef: Friland risikerer at ende som Irma

Hvis ikke forbrugerne snart begynder at hale mere økologisk grisekød op af kølediskene i de danske dagligvarebutikker, frygter adm. direktør i slagteri- og forædlingsvirksomheden Danish Crown, Jais Valeur, at Friland risikerer at ende som Irma.

06-06-2023 2 minutter Kødproduktion