Annonce

Annonce

Organic Plant Protein uddeler smagsprøver på BioFach.

Om to uger er Organic Plant Protein klar med smagsprøver på plantebaserede fødevarer, når virksomheden sammen med 30 andre danske producenter deltager på BioFach-messen i Nürnberg, hvor de trods krig og inflation i Europa, håber at få kontakt med udenlandske indkøbere, som efterspørger dansk økologi. Foto: Frank Boxler

Danske producenter af økologiske fødevarer går på jagt efter ny vækst i udlandet

I dagene fra 14.-17. februar deltager 31 danske virksomheder på verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg, hvor de skal forsøge at sætte yderligere skub i eksporten.

Der er lagt op til fire travle dage for de danske udstillere på den tyske BioFach-messe, som i år efter to års pause vender tilbage til den sædvanlige termin i uge syv.

"Danske producenter er kendt for innovative produkter, og vores fællesstand tilbyder produkter i stort set alle varekategorier, så jeg tror, der bliver masser af trafik på standen," siger Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

I 2022 tvang coronarestriktioner BioFach til at flytte fra februar til juli - midt i den danske industriferie. Året før var den fysiske messe erstattet af en ren virtuel messe. Ingen af delene blev den helt store succes, så både udstillerne og arrangørerne fra Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark ser frem til 2023-udgaven, hvor de forventer, at antallet af udstillere og internationale indkøbere vender tilbage til det gamle niveau.

To messer i én

  • BioFach bliver afholdt 14.-17. februar i Nürnberg.
  • Den danske fællesstand er placeret i hal 6.
  • Standen er arrangeret i et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og Bio Aus Dänemark.
  • Som altid bliver BioFach afholdt sammen med lillesøstermessen Vivaness, som primært udstiller naturkosmetik og produkter til personlig pleje.
  • Arrangørerne forventer op mod 50.000 gæster til de to tyske fagmesser.
    Se de danske udstillere her

Det betyder, at de danske producenter kan forvente op mod dobbelt så mange internationale gæster end på sommermessen sidste år, og det styrker troen på fortsat vækst i eksporten, og der er noget at leve op til. De seneste eksporttal fra Danmarks Statistik er fra 2021, hvor eksporten voksede med 17 pct. til rekordhøje 3,3 mia. kr.

Det er i krisetider, at man skal investere i fremtiden. Det ved de danske virksomheder, selvom de selvfølgelig også er realistiske og klar over, at det kræver tålmodighed at skabe høje vækstrater, når markedet er præget af kriser.

— Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening

Tallene for 2022 er endnu ikke opgjort, men selvom Pernille Bundgård vurderer, at væksten er aftaget en del i løbet af det seneste år, har hun en ret god mavefornemmelse forud for afrejsen til den tyske messe, som hun beskriver som årets vigtigste eksportevent.

"Det er i krisetider, at man skal investere i fremtiden. Det ved de danske virksomheder, selvom de selvfølgelig også er realistiske og klar over, at det kræver tålmodighed at skabe høje vækstrater, når markedet er præget af kriser,” siger Pernille Bundgård.

Åbning uden minister

Forventningerne til en udbytterig messe er dog i år iblandet en pæn portion ærgrelse over et afbud fra en ganske særlig gæst. Gennem de seneste mange år har det været kutyme, at en nyudnævnt fødevareminister er med til at åbne den danske fællesstand på BioFach.

Men mens messen ifølge Pernille Bundgård og Malene Aaris fra Bio Aus Dänemark er et must for seriøse eksportvirksomheder, har SVM-regeringens nye fødevareminister, Jacob Jensen (V) meddelt, at han ikke kan finde tid i kalenderen til at besøge Nürnberg og klippe snoren til den danske fællesstand.

"Det er første gang, at en ny fødevareminister ikke besøger BioFach. Det er megaærgerligt, da messen er en unik mulighed for at møde et bredt udvalg af landets mest innovative, økologiske fødevareproducenter. Det er dem, som skal være med til at indfri politikernes mål om en fordobling af den økologiske eksport i 2030," siger Pernille Bundgård, som dog kan glæde sig over, at Thise-direktør Poul Pedersen har takket ja til at være substitut for ministeren og åbne den danske stand, hvor Salling-mejeriet gennem mange år har haft en stand.

"Det er en fremragende erstatning, som samtidig giver Poul Pedersen mulighed for at sætte et punktum for sine mange år på messen,” siger hun med henvisning til, at Poul Pedersen har besluttet at på pension efter sommerferien.«

Messen er et must

Sammen med Malene Aaris glæder hun sig også over, at de danske udstillere i Nürnberg tæller mange gengangere fra BioFach-sommermessen i juli 2022.

"31 udstillere i en krisetid er et flot antal. Jeg havde forventet at flere ville stå over," siger Malene Aaris.

Ifølge de to garvede messearrangørerne viser opbakningen, at Danmark har et ambitiøst korps af eksportparate virksomheder, som ved, at eksportarbejde typisk handler om et langt sejt træk.

"BioFach er et must. Man er nødt til at være der, hvis man vil noget med eksport, og i modsætning til andre messer, kan man ikke bare springe et år over," forklarer de.

Flere artikler fra samme sektion

Danish Crown indrømmer fejl og undgår tur til Højesteret

Danish Crown erkender nu at have brudt markedsføringsloven med sin kampagne om klimakontrollerede grise. Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening havde anket sagen, efter at Danish Crown oprindeligt var blevet frikendt i flere anklagepunkter.

13-04-2024 5 minutter Grise,   Klima,   Forbrug

Danske spisesteder og barer ved for lidt om udbuddet af økologiske drikkevarer

Hoteller, restauranter og caféer i Danmark står ved en skillevej, hvor valget af økologiske drikkevarer ikke blot er et spørgsmål om smag, men også om image, bæredygtighed og fremtidig vækst, mener forskere bag ny rapport fra MAPP Centret.

12-04-2024 2 minutter Foodservice,   Professionelle køkkener

Europæiske økologer dyster om EU’s økologi-award i syv forskellige kategorier

Både økologiske landbrugere, butikker, restauranter byer og regioner kan deltage i dysten om EU's økologipris.

12-04-2024 1 minutter Events