Annonce
Annonce
Et flertal af de forbrugere, der vælger en plantebaseret kost, så gerne, at der var et bedre udvalg af danske råvarer. Arkivfoto: Morten Telling
Voksende forbrugergruppe savner flere danske råvarer
En stor undersøgelse viser, at danske vegetariske forbrugere foretrækker, at deres mad er produceret i Danmark.
Fødevarer skal helst komme fra Danmark.
Sådan lyder det fra 55 pct. af de danske fleksitarer, veganere og vegetarer, der indgår i en ny undersøgelse, som Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har gennemført med svar fra 4.290 forbrugere.
De oplever dog, at de er nødt til at købe produkter lavet på udenlandske råvarer, fordi udvalget af de danskproducerede varer er for dårligt. Blot 7 pct. mener ikke, at det er vigtigt, om produkterne er produceret i Danmark.
"Det her sender et meget klart signal til danske landmænd og producenter om, at danskproducerede ingredienser til plantebaserede produkter er en mangelvare," siger Mie Nordly, erhvervschef i DVF, i en pressemeddelelse.
Hvad betyder begreberne?
- En fleksitar spiser kød, men overvejende plantebaseret.
- En vegetar spiser plantebaseret med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg.
- En veganer spiser ingen former for kød eller biprodukter fra slagtning af dyr.
__Kilde: DVF
Undersøgelsen viser også, at kun 14 pct. af respondenterne mener, at der er nok danskproducerede plantebaserede produkter til rådighed.
Mie Nordly finder det paradoksalt, at et landbrugsland som Danmark ikke kan imødekomme efterspørgslen på plantebaserede fødevarer fra landets egen befolkning.
"Vi kan jo sagtens producere havre til plantedrik eller bælgfrugter til plantefars i Danmark. Alligevel er rigtig mange af de anvendte råvarer importerede," siger Mie Nordly.
Naturli' Foods, der er en af storleverandørerne herhjemme til plantebaserede produkter, oplyser til Økologisk.nu, at det endnu ikke er muligt at skaffe råvarerne i de nødvendige mængder endnu. Eksempelvis bruger man en bestemt havresort i sin økologiske havredrik, og da forsyningen i Danmark er utilstrækkelig, har man valgt at aftage den fra landmænd i hele Europa.
Naturli' Foods oplyser samtidig, at den i høj grad ønsker, at den i fremtiden kan få sine råvarer i Danmark eller så tæt på Danmark som muligt.
ØL har efterlyst flere øko-landmænd
Tidligere på året var Økologisk Landsforening (ØL) da også ude i medierne og efterlyse flere økologiske landmænd, da man i en ny prognose havde beregnet, at der om 2,5 år vil være behov for ca. 50 pct. flere øko-grønsager end i den nuværende produktion.
"Trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, er der fortsat behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder," sagde Henrik Hindborg, markedschef for detail i ØL.
Netop økologi har stor betydning for de vegetariske, veganske og fleksitariske forbrugere, oplyser DVF, som derfor forventer i august at offentliggøre en undersøgelse om disse forbrugeres holdning til økologi.
Antallet af forbrugere, der lever vegetarisk, herunder også vegansk, er stigende. I 2010 var tallet ikke statistisk målbart, i 2017 var det 1,8 pct., og i 2018 var det steget til 2,4 pct. ifølge DVF og Coop Analyse.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.