Annonce

Annonce

En medarbejder i SuperBrugsen er ved at lægge grønsager på plads i frugt- og grøntafdelingen med økologiske varer.

Et flertal af de forbrugere, der vælger en plantebaseret kost, så gerne, at der var et bedre udvalg af danske råvarer. Arkivfoto: Morten Telling

Voksende forbrugergruppe savner flere danske råvarer

En stor undersøgelse viser, at danske vegetariske forbrugere foretrækker, at deres mad er produceret i Danmark.

Fødevarer skal helst komme fra Danmark. 

Sådan lyder det fra 55 pct. af de danske fleksitarer, veganere og vegetarer, der indgår i en ny undersøgelse, som Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har gennemført med svar fra 4.290 forbrugere. 

De oplever dog, at de er nødt til at købe produkter lavet på udenlandske råvarer, fordi udvalget af de danskproducerede varer er for dårligt. Blot 7 pct. mener ikke, at det er vigtigt, om produkterne er produceret i Danmark.

"Det her sender et meget klart signal til danske landmænd og producenter om, at danskproducerede ingredienser til plantebaserede produkter er en mangelvare," siger Mie Nordly, erhvervschef i DVF, i en pressemeddelelse.

Hvad betyder begreberne?

  • En fleksitar spiser kød, men overvejende plantebaseret.
  • En vegetar spiser plantebaseret med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg.
  • En veganer spiser ingen former for kød eller biprodukter fra slagtning af dyr.

__Kilde: DVF

Undersøgelsen viser også, at kun 14 pct. af respondenterne mener, at der er nok danskproducerede plantebaserede produkter til rådighed.

Mie Nordly finder det paradoksalt, at et landbrugsland som Danmark ikke kan imødekomme efterspørgslen på plantebaserede fødevarer fra landets egen befolkning.

"Vi kan jo sagtens producere havre til plantedrik eller bælgfrugter til plantefars i Danmark. Alligevel er rigtig mange af de anvendte råvarer importerede," siger Mie Nordly.

Naturli' Foods, der er en af storleverandørerne herhjemme til plantebaserede produkter, oplyser til Økologisk.nu, at det endnu ikke er muligt at skaffe råvarerne i de nødvendige mængder endnu. Eksempelvis bruger man en bestemt havresort i sin økologiske havredrik, og da forsyningen i Danmark er utilstrækkelig, har man valgt at aftage den fra landmænd i hele Europa.

Naturli' Foods oplyser samtidig, at den i høj grad ønsker, at den i fremtiden kan få sine råvarer i Danmark eller så tæt på Danmark som muligt.

ØL har efterlyst flere øko-landmænd

Tidligere på året var Økologisk Landsforening (ØL) da også ude i medierne og efterlyse flere økologiske landmænd, da man i en ny prognose havde beregnet, at der om 2,5 år vil være behov for ca. 50 pct. flere øko-grønsager end i den nuværende produktion.

"Trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, er der fortsat behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder," sagde Henrik Hindborg, markedschef for detail i ØL.

Netop økologi har stor betydning for de vegetariske, veganske og fleksitariske forbrugere, oplyser DVF, som derfor forventer i august at offentliggøre en undersøgelse om disse forbrugeres holdning til økologi.

Antallet af forbrugere, der lever vegetarisk, herunder også vegansk, er stigende. I 2010 var tallet ikke statistisk målbart, i 2017 var det 1,8 pct., og i 2018 var det steget til 2,4 pct. ifølge DVF og Coop Analyse.  

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning