Annonce

Annonce

En slagter er ved at skære kød ud

Kød kan kun få EU's økologimærke, hvis dyret er blevet bedøvet før slagtning, fastslår EU-domstolen. Foto: Colourbox

Danske slagterier og slagtermestre har styr på økologien

Selv om Fødevarestyrelsen afslørede en håndfuld eksempler på sjusk i papirarbejdet i de økologiske butikker og virksomheder, som handler med kød, fandt kontrollanterne ingen tegn på bevidst svindel.

Forbrugerne kan godt regne med, at der er økologisk gris i den økologiske leverpostej, viser Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol.

Alt tyder på, at de økologiske slagterier, grossister og slagterbutikker holder, hvad de lover. Sådan lyder konklusionen fra Fødevarestyrelsen, som har undersøgt, om blandt andet detailslagtere og deres leverandører har styr på dokumentation for, at de ikke sælger mere økologisk grisekød, end de får ind i deres virksomhed.

I alt fik godt 25 virksomheder et målrettet kontrolbesøg, hvor Fødevarestyrelsen finkæmmede de såkaldte mængderegnskaber, dvs. fakturaer og oversigter over hvor mange grise, slagtekroppe og udskæringer, der blev købt, og hvor meget der efterfølgende blev solgt videre til grossister, detailhandelsbutikker og forbrugere.

Ingen tegn på svindel

Kampagnen er gennemført som en særlig tværgående kontrolindsats med deltagelse af Fødevarestyrelsens kontrolenheder for kødkontrol og fødevarekontrol, Fødevarerejseholdet og Landbrugsstyrelsens økologikontrol.

Kampagnens omfang

  • Kampagnen omfattede kontrol i 26 fødevarevirksomheder: 13 slagterier/små slagtehuse og 13 fødevarevirksomheder (detailslagtere samt engros opskæring/forarbejdning).

  • Alle de fem store slagterier, der aktuelt har godkendelse til slagtning af økologiske grise eller søer, var med i kampagnen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Selvom der ikke blev givet sanktioner vedrørende økologiregnskaber i kampagnen, blev der ifølge slutrapporten kun konstateret to bagatelagtige overtrædelser, mens der ved fem kontroller var anledning til at yde vejledning om regnskabsreglerne.

Alle gange fordi den modtagende virksomhed manglede dokumentation for, at deres leverandør rent faktisk også var økologicertificeret. Derudover fandt myndighederne kun to bagatelagtige overtrædelser af regnskabskravene.

’Flere steder måtte vi bare vejlede. Enten om regnskabsreglerne, reglerne for sporbarhed på varerne eller virksomhedernes egenkontrol. Så selv om vores kontrol ikke viste tegn på svindel, så konstaterede vi flere eksempler på sjusk i papirarbejdet i de økologiske butikker og virksomheder,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand i en pressemeddelelse.

Derfor opfordrer han økologernes brancheorganisationer til at styrke vejledningen af deres medlemmer, så ikke mindst nye iværksættere, kan komme godt i gang.

Flere artikler fra samme sektion

Friland melder om voksende salg og spirende optimisme

Voksende salg i både ind- og udland skaber tro på, at de økologiske kødproducenter går lysere tider i møde, men afregningen skal højere op, oplyser Friland-direktør Søren Tinggaard.

23-05-2024 4 minutter Kødproduktion,   Grise

Smørbar fra Naturli’ lander i Storbritanniens største supermarkedskæde

Naturli’-direktør Henrik Lund betegner aftalen med Tesco som en milepæl for det Dragsbæk-ejede selskab, som har været aktive på det engelske marked siden 2018.

22-05-2024 2 minutter Eksport,   Plantebaserede fødevarer

Vind en overnatning i en grisehytte når økologer søndag fejrer Sofari

På de 11 Sofari-gårde glæder værterne sig til den 26. maj, hvor de byder danskerne velkomne til en god dag på landet. Der er også mulighed for at vinde en overnatning i en grisehytte.

21-05-2024 3 minutter Events,   Grise