Annonce

Annonce

Danske slagterier og slagtermestre har styr på økologien

Selv om Fødevarestyrelsen afslørede en håndfuld eksempler på sjusk i papirarbejdet i de økologiske butikker og virksomheder, som handler med kød, fandt kontrollanterne ingen tegn på bevidst svindel.

08. april 2024
Læsetid: 2 minutter
En slagter er ved at skære kød ud

Kød kan kun få EU's økologimærke, hvis dyret er blevet bedøvet før slagtning, fastslår EU-domstolen. Foto: Colourbox

Forbrugerne kan godt regne med, at der er økologisk gris i den økologiske leverpostej, viser Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol.

Alt tyder på, at de økologiske slagterier, grossister og slagterbutikker holder, hvad de lover. Sådan lyder konklusionen fra Fødevarestyrelsen, som har undersøgt, om blandt andet detailslagtere og deres leverandører har styr på dokumentation for, at de ikke sælger mere økologisk grisekød, end de får ind i deres virksomhed.

I alt fik godt 25 virksomheder et målrettet kontrolbesøg, hvor Fødevarestyrelsen finkæmmede de såkaldte mængderegnskaber, dvs. fakturaer og oversigter over hvor mange grise, slagtekroppe og udskæringer, der blev købt, og hvor meget der efterfølgende blev solgt videre til grossister, detailhandelsbutikker og forbrugere.

Ingen tegn på svindel

Kampagnen er gennemført som en særlig tværgående kontrolindsats med deltagelse af Fødevarestyrelsens kontrolenheder for kødkontrol og fødevarekontrol, Fødevarerejseholdet og Landbrugsstyrelsens økologikontrol.

Kampagnens omfang

  • Kampagnen omfattede kontrol i 26 fødevarevirksomheder: 13 slagterier/små slagtehuse og 13 fødevarevirksomheder (detailslagtere samt engros opskæring/forarbejdning).

  • Alle de fem store slagterier, der aktuelt har godkendelse til slagtning af økologiske grise eller søer, var med i kampagnen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Selvom der ikke blev givet sanktioner vedrørende økologiregnskaber i kampagnen, blev der ifølge slutrapporten kun konstateret to bagatelagtige overtrædelser, mens der ved fem kontroller var anledning til at yde vejledning om regnskabsreglerne.

Alle gange fordi den modtagende virksomhed manglede dokumentation for, at deres leverandør rent faktisk også var økologicertificeret. Derudover fandt myndighederne kun to bagatelagtige overtrædelser af regnskabskravene.

’Flere steder måtte vi bare vejlede. Enten om regnskabsreglerne, reglerne for sporbarhed på varerne eller virksomhedernes egenkontrol. Så selv om vores kontrol ikke viste tegn på svindel, så konstaterede vi flere eksempler på sjusk i papirarbejdet i de økologiske butikker og virksomheder,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand i en pressemeddelelse.

Derfor opfordrer han økologernes brancheorganisationer til at styrke vejledningen af deres medlemmer, så ikke mindst nye iværksættere, kan komme godt i gang.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrevenner tropper op med kaffe på OK's hovedkvarter for at få turbokyllingen ud af Coop

Coop har længe vaklet med at udfase turbokyllingen fra sit sortiment, og Anima har derfor sat sig med informationsmateriale og kaffe foran OK's hovedkontor for at komme i dialog med koncernens direktør, som også er næstformand i Coop Danmarks bestyrelse.

03-04-2025 4 minutter Dyrevelfærd

Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier

Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.

01-04-2025 2 minutter Dagligvarehandel

Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne

Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.

26-03-2025 3 minutter Dagligvarehandel