Annonce

Annonce

Søer på faremark med poppeltræer.

Ca. 500 af søerne hos Hestbjerg Økologi har udsigt til at blive sat ud for at tilpasse produktionen til den faldende efterspørgsel. Foto: Hestbjerg Økologi

Danmarks største svineproducent skærer kraftigt ned i produktionen

Bertel Hestbjerg planlægger at slagte hver tredje af de 1500 søer, som har gjort ham til landets største producent af økologisk grisekød.

Et markant fald i efterspørgslen på økologisk grisekød tvinger i øjeblikket mange af landets økologiske griseproducenter til at nedjustere produktionen. Det gælder også Bertel Hestbjerg, som er landets største producent af øko-grise. Han oplyser, at gårdene under Hesbjerg Økologi ApS nu er nødt til at tilpasse produktionen til det faldende salg. Det betyder i praksis, at han planlægger at vinke farvel til hver tredje so.

Det er en drastisk beslutning for den jyske økolog, som især er kendt for at levere kødet til det økologiske velfærdskoncept Poppelgrisen, som ligger i køledisken i Coops dagligvarekæder. Han lægger ikke skjul på, at de økologiske griseproducenter i øjeblikket er alvorligt udfordret på grund af voksende omkostninger til foder og energi m.m. I kombination med den aktuelle inflation og det deraf ændrede forbrugsmønster får det Bertel Hestbjerg til at frygte, at salget af grisekød vil fortsætte med at falde i de kommende måneder.

Håber at ride stormen af

Coop oplyste forleden, at salget af økologisk grisekød er faldet med 20 pct., men Bertel Hestbjerg frygter, at den usikkerhed der følger i kølvandet på krigen i Ukraine kan risikere at skubbe endnu mere til forbrugsmønsteret hos de de europæiske forbrugere.

Jeg tror ikke, at vi har set det sidste prisfald, så i en fri økonomi handler det om, at vi nu skal finde en ny bund.

— Bertel Hestbjerg, økologisk griseproducent

”Jeg planlægger at sætte ca. 500 af vores 1500 søer ud. Det er det eneste, vi kan gøre, og så håber jeg, at vi kan ride stormen af,” siger Bertel Hestbjerg, som oplyser, at han sender de første søer til slagtning allerede i næste uge.

”Men så går der ni måneder, før det slår igennem i form af mindre kød på markedet, så der kommer tidligst en bedre balance i slutningen af 2023,” vurderer Bertel Hestbjerg, som har regnet på mange scenarier for sin virksomhed.

Også hvad der vil ske, hvis han lukker helt ned for den økologiske produktion, hvilket er en sidste udvej, som han meget nødig vil følge, da han har opbygget et stærkt brand omkring sin produktion, og det ville samtidig efterlade ham med et dyrt produktionsudstyr i form grisehytter, og slagtegrisestalde, der ved en lukning af produktionen vil skulle værdisættes til nul.

Det koster 700 kr. mere at lave en gris

”Men vi er nødt til at regne på alle scenarier,” siger den jyske økolog, som vurderer, at afregningsprisen, med det nuværende omkostningsniveau, bør hæves fra de nuværende ca. 22 kr. pr. kg til ca. 30 kr. pr. kg, hvis det igen skal være en sund forretning af producere økologisk grisekød.

”I dag koster det 700 kr. mere at producere en gris. Ca. 650 kr. i foder og 50 kr. ekstra til energi og diverse andre udgifter.  Dertil kommer et fald i noteringen på fem kr. pr. kg, og jeg tror ikke, at vi har set det sidste prisfald, så i en fri økonomi handler det om, at vi nu skal finde en ny bund.”

Bertel Hestbjerg mener ikke, at det er realistisk, at en stigende pris på grisekød alene skal sikre en rentabel produktion.

"Vi må også forholde os til foderprisen. Eksempelvis er en pris på økologisk byg på 335 kr. pr 100 kg, jo ganske meget over den ligevægtspris, som vi må forvente, at markedet finder tilbage til," siger han.

For en stor virksomhed som Hestbjerg Økologi betyder den nuværende markedssituation, at selskabet årligt risikerer at mangle et tocifret millionbeløb i indtægter.

”Det kan vi ikke holde til i ret mange år,” siger Bertel Hestbjerg, som hæfter sig ved, at alle medier i øjeblikket skriver om, hvordan borgerne kan spare penge på husholdningsbudgettet, og han frygter, at det får flere til at fravælge det relativt dyre øko-kød.

”Lige nu er der nok en del forbrugere, som hellere vil bruge deres penge til at betale deres elregning med, og jeg tror, at krisen bliver større end vi regner med, så jeg tvivler på, at vi er tilbage på niveau før tidligst om to år.”

Andre tager samme medicin

Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion er enig i, at situationen kræver handling.

"Jeg forventer, at de fleste vil skære ned på produktionen, mens andre vil benytte anledningen til at sanere. Vi har selv besluttet at skære ned med en tredjedel," sagde han mandag til Landbrugsavisen.

Hans Erik Jørgensen har 300 søer på landbruget Risbjerg, hvor han producerer 6.000 økologiske slagtegrise om året. I løbet af det næste års tid, vil 100 af søerne blive sendt til slagtning.

Flere artikler fra samme sektion

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion

Efter et par trange år har griseproducenterne kurs mod lysere tider

Efterspørgslen efter økologisk grisekød er nu vokset så meget, at der igen er penge i at producere økologiske grise, viser en analyse fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

22-11-2024 4 minutter Grise,   Kødproduktion