Annonce

Annonce

Danmark har tidoblet investeringerne i planteproteiner

Danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 pct. i 2024, og det gør os til de førende i Europa på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre, og at samarbejdet mellem den akademiske verden, industrien og regeringen øges.

07. maj 2025
Læsetid: 4 minutter
En person viser hakket in vitro-kød

Ifølge AgriFoodTure har Danmark potentiale til at skabe 27.000 arbejdspladser inden for det alternative proteinområde med en markedsværdi på op mod 13 mia. kr. Foto: Mosa Meat

Danmark har positioneret sig som Europas førende land for investeringer i plantebaserede proteiner som plantebaseret kød, æg og mejeriprodukter, samt mycoprotein lavet gennem fermentering og celledyrket kød.

I 2024 rejste danske privatejede alternative proteinvirksomheder 162 mio. kr. – det højeste beløb i Europa og en stigning på 964 pct. fra året før.

Det viser en ny analyse fra Good Food Institute Europe, som fremhæver, hvordan både offentlige og private investeringer har accelereret væksten. 

"Danmark har opbygget et forskningsøkosystem i verdensklasse for alternative proteiner og fungerer som et eksempel for andre lande, der ønsker at satse og profitere på disse nye fødevareformer. Med en stigende global efterspørgsel på kød og med verdens forsyningskæder under pres, er alternative proteiner afgørende for at styrke fødevaresikkerheden,” siger Elena Walden, senior policy manager hos Good Food Institute Europe, i en pressemeddelelse.

"Danmark bør nu tage sin førerposition med til Bruxelles og sikre, at danske innovationer kan udvikles kommercielt i Europa. Danmark skal kæmpe for et regelsæt, der muliggør fødevareinnovation, forsvarer evidensbaserede beslutninger mod misinformation og sikrer EU's ressourcestærke, videnskabeligt baserede kurs mod at bringe sikre, banebrydende teknologier på markedet," fortsætter hun.

Det danske engagement i plantebaserede fødevarer og nye teknologier som fermentering og kultiveret kød ses for eksempel hos den danske startup Meat Tomorrow, som for nylig sikrede sig  27,7 mio. kr. i startfinansiering.

Med den globale efterspørgsel på kød, der forventes at stige med over 50 pct. inden 2050, og den voksende globale økonomiske usikkerhed, er det da også nødvendigt at styrke fødevaresystemernes robusthed.

Diversificering af forsyningskæden for protein kan forbedre fødevaresikkerheden og samtidig reducere miljøpåvirkningen. Plantebaseret kød kræver f.eks. op til 93 pct. mindre jord end konventionelt kød, mens man ved hjælp af fermentering kan lave næringsrig mad fra afgrøder, der ellers ville gå til spilde.

Samarbejde er afgørende

Analysen viser desuden, at danske universiteter er ledende inden for forskning i alternative proteiner: Københavns Universitet er førende inden for optimering af ingredienser, mens DTU Food og DTU Biosustain på Danmarks Tekniske Universitet rykker på plantebaseret og fermenteringsbaseret bioprocessering. 

Aarhus Universitet har blandt andet fokus på kultiveret kød, bæredygtigt landbrug og forskning i landbrugspraksis, mens Aalborg Universitet bidrager med fermenteringsekspertise. Novo Nordisk Fonden styrker Danmarks lederskab gennem store finansieringsinitiativer som CO₂-til-protein-konsortiet og Plant2Food, der fremmer samarbejde mellem ledende institutioner i hele Europa. 

Ifølge AgriFoodTure har Danmark potentiale til at skabe 27.000 arbejdspladser inden for det alternative proteinområde med en markedsværdi på op mod 13 mia. kr. De kommende år vil dog være afgørende for, om Danmark kan fastholde sin position som Europas største investor i alternative proteiner. Fortsatte investeringer i forskning og udvikling, og støtteordninger vil være afgørende, ligesom lovgivningsmæssige beslutninger om nye fødevarer som kultiveret kød og fermenterede ingredienser vil udstikke retningen for sektoren.

Ifølge Good Food Institute Europe bør man styrke samarbejdet særligt i Norden og samtidig sikre, at de forskningsområder, hvor effekten på forbruget er størst, bliver tilgodeset. Det gælder særligt forskning, der forbedrer smag og tekstur for plantebaserede produkter, da disse er afgørende faktorer for, at forbrugerne tager godt imod produkterne. Det ses nemlig fortsat, at mange forbrugere vender tilbage til animalske produkter, når de har haft en skuffende oplevelse med planteerstatningerne, lyder det i analysen.

Flere artikler fra samme sektion

Spisemærkerne er på vej tilbage på danmarkskortet

Til sommer forventer Fødevarestyrelsen at lancere et nyt danmarkskort over alle landets spisemærkede restauranter.

09-05-2025 2 minutter

Økologien åbner nye døre for jysk konferencecenter

Selv om Vingsted Hotel & Konferencecenter har fået Det Økologiske Spisemærke i bronze, er der stadig plads til, at køkkenet kan holde fast i en håndfuld små lokale fødevareproducenter.

09-05-2025 4 minutter Det Økologiske Spisemærke

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

Økologisk rapsolie fra Danmark har mange gode egenskaber, og Dragsbæk-koncernen efterlyser flere producenter, som kan sikre tilgangen af råvarer til nye produktlanceringer.

08-05-2025 4 minutter Plantebaserede fødevarer