Annonce

Annonce

Marie Holmer og Christina Foss i blomstermarken på Stengården.

Marie Holmer (t.v.) og Christina Foss overtager snart driften af caféen på Stengaården, hvor nogle af bordene må vige pladsen for skabe plads til alle deres blomster. Foto: Euroflorist

Blomsterproducenter åbner økologisk blomstercafé på Stengården

Den 20. november slår blomsterproducenterne Marie Holmer og Christina Foss, der står bag Vildevioler, dørene op for et nyt kapitel i deres kamp for økologi og bæredygtighed.

Iværksætterne Marie Holmer og Christina Foss har dyrket økologiske blomster på Stengården i Birkerød i fire år, og om to uger rykker de deres blomsterværksted fra den kolde lade og ind i caféens lune lokaler ved siden af ejendommens velassorterede gårdbutik, der netop er kåret som landets bedste gårdbutik.

"Det har længe været en drøm at få et sted, hvor folk både får cafestemning med god kaffe og hjemmebagte småkager og samtidig en mulighed for at købe økologiske blomster, frø og planter. Derudover har vi fundet nogle superflotte, bæredygtige vaser, krukker, lys og meget mere, så man kan købe julegaver med grøn samvittighed,” skriver kvinderne bag Vildevioler i en pressemeddelelse.

Marie Holmer fortæller, at de f.eks. vil sælge økologiske tørrede blomster fra deres 2.000 kvm store blomsterhave, vaser af genbrugsglas, keramik fremstillet med solenergi og krukker af genbrugspapir.

”Alle produkterne har deres egen historie og der er ildsjæle bag hvert eneste af dem. De historier glæder vi os til at fortælle vores kunder”, siger Marie Holmer, som oplyser, at de får ansvaret for driften af hele gårdcaféen. Den har senest været drevet af en forpagter, som nu overlader ansvaret til Vildevioler, der skruet lidt ned for serveringen af mad, når blomsterne flytter ind.

Fokus på økologi og bæredygtighed

Marie Holmer og Christina Foss er drevet af et ønske om at gøre verden til et grønnere sted. Med deres baggrunde i hhv. miljøplanlægning og biologi, har de i de seneste fem år dyrket økologiske blomster og kæmpet for at sætte blomster og bæredygtighed på dagsordenen.

"Vi er selvfølgelig begrænset af den danske sæson. Uden for sæsonen importerer vi de mest bæredygtige blomster, som vi kan finde på markedet," siger Marie Holmer, som arbejdede med kemi i Miljøstyrelsen, inden hun blev blomsteravler.

Nu ønsker de to 'blomsterpiger' at skabe et alternativ til den industrielle blomsterproduktion og de oplever en voksende efterspørgsel efter deres blomster - fra både private og virksomheder.

”De fleste bliver overraskede, når vi fortæller, at blomsterindustrien sætter et meget markant miljø- og klima-aftryk. Mange ved ikke, at de fleste blomster flyves til Europa fra Afrika eller Mellemamerika – og at de dyrkes med så mange sprøjtemidler, at der i en helt almindelig blomsterbuket findes rester af ca. 10 forskellige meget giftige midler,” oplyser de sjællandske blomsteriværksættere og refererer til belgiske studier.

De er lavet af forskere, som har analyseret indholdet af giftstoffer i blomsterne på Europas største blomsterauktioner. De ligger i Holland, som er transitland for kæmpe partier af blomster fra både Afrika og Sydamerika. 

Flere artikler fra samme sektion

Burgerkæde tilbyder nu øko-plantebøffer i samtlige burgere

Gasoline Grill og Matr har indgået et samarbejde, som betyder, at burgerkædens kunder fremover kan vælge en økologisk plantebaseret bøf lavet af bl.a. frasorterede grønsager.

02-12-2022 3 minutter Plantebaserede fødevarer

Lektor råder landbruget til at satse mere på planteproduktion

Dansk landbrug skal satse mere på innovation og udvikling inden for teknologi og bæredygtige dyrkningsmetoder, hvis ikke det skal gå glip af et væksteventyr, mener lektor.

01-12-2022 2 minutter Eksport,   Plantebaserede fødevarer

Friland og det økologiske kødsalg er udfordret efter turbulent år med rekordomsætning

Friland lagde godt fra land i det seneste regnskabsår, men sidste halvår udviklede sig til lidt af en rutsjebanetur med faldende efterspørgsel og eksplosivt voksende udgifter, men alligevel formåede Friland for første gang at rundede milliarden.

01-12-2022 6 minutter Kødproduktion