Annonce

Annonce

Stengårdens gårdbutik fyldt med økologiske fødevarer

Et enigt dommerpanel betegnede Stengården som et kulinarisk slaraffenland fyldt med økologiske varer, da de pegede på Stengården som Årets Gårdbutik 2020. Foto: Goforlocal

Danmarks bedste gårdbutik ligger på Sjælland

Goforlocal har kåret Stengården som Danmarks bedste gårdbutik 2020.

For andet år i træk er det en økologisk gårdbutik, der bliver kåret som landets bedste gårdbutik i en konkurrence udskrevet af firmaet bag hjemmesiden Goforlocal, som promoverer små og mellemstore producenter af lokale fødevarer.

Sidste år gik prisen til Økoladen ved Ringkøbing, men hvis du skal besøge Årets Gårdbutik 2020, skal du til den anden ende af landet – nærmere betegnet til Bregnerød i Nordsjælland, hvor Elisabeth og Jens Otto Rasmussen gennem 23 år har drevet og udviklet en velassorteret gårdbutik, som for få år siden blev suppleret med en café.

Ifølge et enigt dommerpanel, er der ikke mange butikker, som kan hamle op med det kulinariske slaraffenland, som det økologiske landmandspar har skabt på Stengården.

"At give Stengården prisen er mere end bare et klap på skulderen. Det er en form for ’life-time achievement award’, der siger, at det har de sgu gjort godt", siger jurymedlem Flemming Birch, detailhandels- og forbrugerekspert fra Birch & Birch.

Elisabeth og Jens Otto Rasmussen håber at prisen som Årets Gårdbutik kan være med til at skabe øget trafik i de økologiske gårdbutikker over hele landet
Elisabeth og Jens Otto Rasmussen håber at prisen som Årets Gårdbutik kan være med til at skabe øget trafik i de økologiske gårdbutikker over hele landet. Foto: Goforlocal

Årets økologiske frontløber

Professionel dommerjury

Årets Gårdbutik er kåret af et dommerpanel, som består af:

  • Detailhandels- og forbrugereksperten Flemming Birch.
  • Klimajournalist og forfatter Anna Fenger Schefte
  • Gastronomisk iværksætter Claus Meyer.

Elisabeth og Jens Otto Rasmussen er ikke uvant med at modtage priser. I 2016 blev de kåret som Årets Økologiske Frontløber af deres økologiske landmandskolleger, og ifølge Elisabeth Rasmussen, der er medlem af Udvalget for lokalt salg og gårdbutikker i Økologisk Landsforening, bliver man aldrig træt af at modtage anerkendelse for at arbejde med det, man brænder for.

"For os er det meget tilfredsstillende, at vi blev nomineret af vores egne kunder, men det er også dejligt at blive anerkendt af den professionelle jury. Det er vi ikke lige så vant til, som de økologer der leverer til landets toprestauranter," siger Elisabeth Rasmussen.

Det hænger efter hendes vurdering sammen med, at Stengården primært satser på private kunder, og hun håber, at kåringen vil bidrage til at skabe mere trafik hos de økologiske gårdbutikker i alle dele af landet.

"Her på Stengården oplevede vi stor fremgang i starten af coronakrisen med en vækst på 30 pct., men nu har salget fundet en naturligt leje. Normalt har vi en årlig vækst på ca. 10 pct., men i år ender den nok på 15 pct., siger Elisabeth Rasmussen.

Folk vil gerne ud at se, hvor fødevarerne kommer fra, og her har vi en vigtig rolle at spille.

— Elisabeth Rasmussen, medejer af Stengården

Stengården oplever, at det især er gårdens mange friske grøntsager, som trækker kunder til gårdbutikken.

"Folk vil gerne ud at se, hvor fødevarerne kommer fra, og her har vi en vigtig rolle at spille," siger hun om landbruget og den tilhørende gårdbutik, som ifølge dommerne, bedst kan betegnes som et lille økologisk supermarked, hvor man kan handle ind til et helt måltid på én gang.

Stor egenproduktion på Stengården

Udover det brede udvalg af varekategorier, lagde dommerne især vægt på, at Stengården har en stor egenproduktion af ca. 100 forskellige typer grøntsager, kål og salater, hvilket Furesø Kommunes borgmester, Ole Bondo Christensen (S), kunne konstatere ved selvsyn, da han i weekenden besøgte Stengården for at overrække prisen sammen med Niels Høegmark, medstifter og partner i Goforlocal.

Sidstnævnte oplyser, at Goforlocal-prisen først og fremmest er tænkt som et skulderklap til de mange gårdbutikker og lokalproducenter, der året rundt knokler for at producere kvalitetsprodukter til de danske forbrugere. Han mener, at der findes mange fødevareentreprenører rundt omkring i landet, der ikke får den opmærksomhed, de fortjener. Det ønsker goforlocal at ændre på, og det initiativ bliver støttet af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer, som også var med i juryen:

"Det pibler frem med sultne fødevareentreprenører i hele landet og små, fine gårdbutikker i hver en egn. Hvad enten det er dyrkning af en særlig grøntsag, kærligheden til et nyt banebrydende produkt eller varmt værtskab i hjertet af en landsby, så er det vigtigt, at vi hylder dem, der har skabertrangen og viser vejen", siger Claus Meyer.

Årets vinder af goforlocal-prisen i kategorien ’Danmarks Bedste Lokalproducent 2020’ blev i år fundet uden for de økologiske rækker, idet prisen gik til landsmandsparret bag fynske Syberg Kvæg, som har specialiseret sig i at producere og sælge kød af skotsk højlandskvæg.  

Flere artikler fra samme sektion

De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test

Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade.

20-11-2024 2 minutter

Økologi styrker dit grønne regnskab

I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.

15-11-2024 5 minutter

Dansk krydderifabrik henter hovedparten af omsætningen i udlandet

Den sjællandske krydderifabrik Mill & Mortar sætter smag på maden i de private husholdninger i mere end en snes lande. Næste destination i messekalenderen hedder Nürnberg og BioFach-messen 2025.

14-11-2024 8 minutter Eksport