Annonce

Annonce

Jerseykøer på græs

Projektleder Malene Jensen fra Økologisk Landsforening ærgrer sig over, at økologernes mest populære forbrugerevent i år bliver splittet i to, da de økologiske mælkeproducenter hos Arla har valgt at droppe mange års samarbejde om Økodag. Foto: ØL

Arla siger farvel til Økodag og laver eget event

Arla har i år valgt at forlade samarbejdet om Økodag, og mejerikoncernen laver i stedet for sit eget event, som afvikles parallelt med Økodag, når de økologiske køer kommer på græs 14. april.

Når økologerne i år kan holde 20-års jubilæum for Økodag, bliver det uden deltagelse af Arlas økologer, som har valgt at lave et parallelt arrangement, hvor Arlas økologiske mælkeproducenter åbner gårdene for besøg. 

Hvor Danmarkskortet med Økodagsgårde tidligere år typisk omfattede et halvt hundrede gårde fordelt over hele landet, betyder Arlas afbud, at der i år kun er 17 gårde, som deltager i Økodag, mens Arla samme dag afholder sin egen version af det populære event, som gennem de seneste 20 år har lokket et par mio. danskerne ud på landet for at se de økologiske køer danse.

Arlas beslutning bunder i mejerikoncernens utilfredshed med rapporten ’Fra Foder til Føde II, som Økologisk Landsforening er medforfatter på, og som fik Arla til at melde sig ud af foreningen. Det kaster nu grus i mange års godt samarbejdet om Økodag, som alene sidste år trak 140.000 gæster ud på 45 værtsgårde. 

Økodag er jo i bund og grund en festdag og en glædelig begivenhed for både store og små, hvor økologerne får en god anledning til at fortælle om fordelene ved den økologiske driftsform, og jeg håber, at de to events i fremtiden smelter sammen.

— Malene Jensen, projektleder i Økologisk Landsforening

Et ærgerligt brud

I år kommer de økologiske køer på græs 14. april, og det bekymrer Økologisk Landsforening, at dagen i år for første gang ikke bliver markeret via et fælles landsdækkende arrangement.

”Jeg synes, at det er ærgerligt, at årets største forbrugervent for økologi bliver splittet op i to,” siger Malene Jensen, som gennem flere år har været foreningens projektleder for Økodag, som hidtil med stor succes er blevet afviklet i tæt samarbejde med alle de økologiske mejerier.

Det var også planen, da foreningen 16. november sidste år inviterede til informationsmøde for økodagsværter på Gothenborg sammen med Arla og landets øvrige øko-mejerier forud for Økodag 2024. 

Arla melder afbud

Men dagen inden mødet havde ØL i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Vegetarisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, Foreningen for Regenerativt Jordbrug, Foreningen Klimabevægelsen i Danmark, Greenpeace, Rådet for Grøn Omstilling og World Animal Protection offentliggjort rapporten 'Fra Foder til Føde II'. Den blev de efterfølgende uger genstand for massiv kritik fra ikke mindst producenter af animalske fødevarer.

”Da vi holdt værtsmødet, var der god stemning, og det var planen at gennemføre Økodag, som vi plejer, men i begyndelsen af 2024 blev vi kontaktet af Arla, som forklarede, at mejeriet ikke længere ønskede at deltage i Økodag. Arla ville lave deres eget event,” siger Malene Jensen.

Vores ambitioner har ikke ændret sig. Vi er verdens største økologiske mejeri, og vi har stadig behov for at markere, at de økologiske køer kommer på græs.

— Jesper Skovlund, pressechef hos Arla

Hun peger på, at det måske kan svække fortællingen om økologien, at man ikke kan blive enige om et fælles arrangement og at forbrugerne i år skal kigge på to forskellige websites for at finde den gård, de vil besøge.

”Vi tror, at vi ville stå meget stærkere, hvis hele branchen står bag Økodag som et fælles event, hvor det er økologien og dyrevelfærden, som er i fokus.”

Usikkerhed om fremtiden

Arlas pressechef, Jesper Skovlund, er dog ikke enig i, at Arlas enegang behøver at svækker fejringen af den årlige festdag, hvor de økologiske køer kommer på græs.

”Vores ambitioner har ikke ændret sig. Vi er verdens største økologiske mejeri, og vi har stadig behov for at markere, at de økologiske køer kommer på græs, og vi arbejder stadig sammen med Økologisk Landsforening i den forstand, at vi markerer dagen på samme dato som foreningen. Aktiviteterne ude på gårdene bliver også de samme, som de plejer at være,” siger pressechefen til Økonu.dk.

Han oplyser, at Arla i år har 25 gårde med til Arlas alternativ til Økodag, som snart er klar til at offentliggøre et kort med mejeriets værtsgårde.

Da Økodag er et registreret varemærke, som er ejet af Økologisk Landsforening, har mejerikoncernen valgt at markedsfører sit event som ”Se køerne komme på græs”, og på spørgsmålet om, hvorfor Arla har valgt at køre sololøb, svarer Jesper Skovlund:

”Vi har meldt os ud af Økologisk Landsforening på grund af en rapport, (’Fra Foder til Føde II’, red) som vi ikke kan se os selv i. Derfor holder vi vores eget event.”

Betyder det, at Arla fremover vil holde sit eget arrangement, når de økologiske køer kommer på græs?

”Det har vi endnu ikke taget stilling til, så jeg kan ikke fortælle noget konkret om, hvordan formatet bliver i de kommende år,” siger Jesper Skovlund, mens Malene Jensen ærgrer sig over, at en rapport, som handler om, at det i de kommende år bliver nødvendigt at nedskalere Danmarks animalske produktion for at holde sig inden for de planetære grænser og leve op til alle landets nationale og internationale aftaler, nu har afsporet mange års tæt samarbejde om Økodag.

En glædelig begivenhed

Arlas beslutning medfører, at Økodag i år hverken har værtsgårde på Fyn eller nord for Limfjorden, og foreningen er blevet kontaktet af flere borgere, som undrer sig over, at de ikke kan se køerne danse til Økodag i deres lokalområde.

”Økodag er jo i bund og grund en festdag og en glædelig begivenhed for både store og små, hvor økologerne får en god anledning til at fortælle om fordelene ved den økologiske driftsform, og jeg håber, at de to events i fremtiden smelter sammen,” siger hun.

Økodag bliver gennemført med støtte fra Mælkeafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug.

Find en gård her

Flere artikler fra samme sektion

Friland melder om voksende salg og spirende optimisme

Voksende salg i både ind- og udland skaber tro på, at de økologiske kødproducenter går lysere tider i møde, men afregningen skal højere op, oplyser Friland-direktør Søren Tinggaard.

23-05-2024 4 minutter Kødproduktion,   Grise

Smørbar fra Naturli’ lander i Storbritanniens største supermarkedskæde

Naturli’-direktør Henrik Lund betegner aftalen med Tesco som en milepæl for det Dragsbæk-ejede selskab, som har været aktive på det engelske marked siden 2018.

22-05-2024 2 minutter Eksport,   Plantebaserede fødevarer

Vind en overnatning i en grisehytte når økologer søndag fejrer Sofari

På de 11 Sofari-gårde glæder værterne sig til den 26. maj, hvor de byder danskerne velkomne til en god dag på landet. Der er også mulighed for at vinde en overnatning i en grisehytte.

21-05-2024 3 minutter Events,   Grise