Annonce
Annonce
De gamle køer, som har været på græs før, ved godt, hvad det handler om, når stalddøren åbner til årets første tur på græs, men det er de færreste malkekøer, som får lov til at opleve det. Foto: Uffe Kjær
De økologiske køer er længere tid på græs, end de har krav på
Mens fire ud af fem konventionelle malkekøer aldrig kommer på græs, er deres økologiske kusiner hvert år sikret mindst seks måneder på græs, og faktisk kan hver tredje øko-ko se frem til 7-9 måneder under åben himmel.
Økodag nærmer sig og forårsfornemmelserne har allerede meldt sin ankomst i flere af de økologiske kostalde rundt om i landet, hvor økologerne på de varmeste forårsdage kan opleve køerne sende lange blikke mod den blå himmel og de grønne græsmarker, som venter til Økodag, når køerne kommer på græs for første gang i år.
”De gamle køer, som har været på græs før, ved godt, hvad det handler om,” siger Erik Andersen, kvægchef hos Økologirådgivning Danmark, som roser økologerne for at holde dyrene ude i længere tid, end økologireglerne forlanger.
Ifølge reglerne skal de økologiske køer være på græs fra 15. april til 1. november, når vejrforholdene, jordbundens tilstand og dyrenes fysiske kondition tillader det. Men faktisk er næsten hver tredje øko-ko ude under åben himmel i 7-9 måneder.
Det fremgår af en særkørsel, som Danmarks Statistik har lavet for Økologisk Landsforening på basis af statistisk materiale fra landbrugs- og gartneritællingen 2020.
Ifølge Erik Andersen er det nok mest korrekt at skrive ’under åben himmel’ frem for ’på græs’, for når udesæsonen bliver længere end syv måneder, vil der sjældent være ret meget græs at komme efter, da man når ud over græssets sædvanlige vækstsæson.
Men ifølge den garvede kvægrådgiver er det ikke ensbetydende med, at det ikke giver god mening at lukke køerne ud på marken i ydersæsonen, så længe landmanden sørge for at give dyrene tilstrækkeligt med foder, når de vender tilbage til stalden efter en tur i marken.
”Det er godt for køerne at få motionen og det er samtidig med til at nedsætte smittetrykket blandt dyrene, når de kommer ud,” siger Erik Andersen, som har arbejdet med kvæg i snart 40 år.
At holde dyrene ude i længere tid kan gøre det lidt nemmere at holde rent i stalden, men da græsningstrykket i ydersæsonerne hurtigt bliver alt for højt, giver ’græsningen’ efter hans vurdering sjældent noget nævneværdigt fodertilskud i ydersæsonerne.
”Det er ikke noget økologerne gør for at højne produktiviteten, for der er stort set ikke noget græs at æde, men derfor er det alligevel positivt, at køerne kommer ud,” fastslår den jyske kvægrådgiver, som vil blive overrasket, hvis det er blandt de landmænd, som går efter at opnå de højeste mælkeydelser på 12.000-13.000 kg om året, at køerne får lov til at være ude i længere tid, end reglerne foreskriver.
”Når nogle økologer holder køerne ude i længere tid, er det for dyrenes skyld. Fordi dyrene kan lide at være ude – ikke for at tjene på det,” siger han.
Forbrugere, som ved selvsyn ønsker at opleve, hvordan de økologiske køer reagerer, når de får året første græs under klovene, kan bestille gratis billetter Kom på græs igen den 16. april 2023 - Økodag (xn--kodag-uua.dk) til en af de 47 værtgårde for Økodag, som i år bliver afholdt 16. april.
Det siger økologireglerne om græsningsperioden for økologisk kvæg
-
Ifølge økologireglerne skal økologisk kvæg være på græs fra 15. april til 1. november, når vejrforholdene, jordbundens tilstand og dyrenes fysiske kondition tillader det.
-
Dyrene skal være på græsningsarealet mindst seks lyse timer dagligt i denne periode.
-
Hvis du vurderer, at dine udearealer ikke er klar til afgræsning, fx pga. jordbundens tilstand, har du mulighed for at vente med at lukke dyrene på græs. Men det skal altid ske på baggrund af en konkret vurdering af de lokale forhold.
-
I forbindelse med økologikontrol skal det tydeligt fremgå af husdyrlogbogen, hvornår dyrene har fået adgang til græsarealer. Derfor skal du huske at notere udbindingsdatoen i. Hvis dyrene ikke bliver lukket på græs fra 15. april, eller du bliver nødt til at afbryde perioden med adgang til afgræsning, skal du også notere en begrundelse for dette samt eventuelt vedlægge fotodokumentation.
Kilde: Landbrugsstyrelsen
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.