Annonce
Annonce
150.000 elever skal lære at bruge økologiske rodfrugter
Coops undervisningsprogram GoCook har i år investeret i 90 tons økologiske grøntsager, som skal inspirere skoleelever i næsten 7.000 skoleklasser over hele landet til at bruge danske råvarer i sæson.

GoCook-ambassadør Micki Cheng t.v. og Tom Christensen fra Brogaard t.h. deltager i mere af undervisningsmaterialet om økologiske rodfrugter, som skal lære landets skoleelever om bæredygtige madvaner. Her er Gustav Svane Nielsen og Karla Flejsborg Find med i rødbedemarken på Brogaard. Foto: Coop Foto: Coop
Fra denne uge og resten af efteråret vil eleverne på 4 ud af 5 grund- og specialskoler over hele landet skrælle og snitte sig igennem et bjerg af økologiske knoldselleri, pastinakker, persillerødder og bolsjebeder.
Det sker som led i Coops årlige madprogram GoCook, som skal inspirere landets skoleelever til at tænke i bæredygtige madvaner.
”Med tidens mange kriser er det vigtigere end nogensinde, at børn lærer at bruge danske råvarer i sæson. Rodfrugter er billige, sunde og klimavenlige - og de smager tilmed godt,” siger Bente Svane Nielsen, projektchef for GoCook.
Hun oplyser, at missionen er at skabe den første generation af børn og unge, som er bedre til at lave grøn mad end deres forældre. Smagekassen er omdrejningspunktet for GoCook, som gratis leverer kassen med økologiske grøntsager og kolonialvarer til Coop-butikker tæt på de deltagende skoler.
I år har skoleklasser over hele landet bestille en kasse fyldt med råvarer og tilhørende undervisningsmaterialer.
En rod står for 85 pct. I Danmark har vi dyrket og spist rødder i mange år, men guleroden er stadig danskernes favorit blandt rodfrugterne. Ikke færre end 85 pct. af det samlede rodfrugtsalg i Coop er guleroden.
Dernæst kommer knoldsellerien med 4 pct., og i år skal eleverne undersøge de mange rodfrugters smag og lære at tilberede dem på mange forskellige måder. De skal blandt andet tilberede rodfrugtsuppe med rodfrugtboller og focaccia-sandwich med rødbedebøffer.
I år er det 16. gang, GoCook sender undervisningsmaterialer, opskrifter og råvarer ud til landets skoler. Hovedparten af rodfrugterne bliver produceret af Søris og Brogaard ved Lammefjorden.
»Samlet har vi købt 90 tons økologiske rodfrugter, og det har været en stor udfordring af finde så store mængder,« erkender Bente Svane Nielsen, som ikke lægger skjul på, at Coop i år har været nødt til at bruge flere penge end normalt på at få fyldt Smagekasserne med lokale råvarer.
Men hun mener, at det er en god investering i fremtidens forbrugere.
»Det er vigtigt, at eleverne lærer noget om bæredygtighed og hvor den mad, de spiser, kommer fra,« siger hun.
For at bidrage til det mål har Coop udviklet en stribe film med tilhørende undervisningsmateriale.
Flere artikler fra samme sektion
Midt i maj sætter Madens Folkemøde sundhed og bæredygtighed på menuen, og det er gratis at deltage
Madens Folkemøde er i år flyttet til nye rammer i Nykøbing Falster, men som altid handler det folkelige madmøde om det, der ligger på vores tallerkener, og måden, vi producerer det på.
Tre nominerede dyster om Kantineprisen 2025
To jyske og en københavnsk kantine er nomineret til Kantineprisen 2025, og du kan møde dem på Madens Folkemøde, hvor de deltager i en 'Cook Off'.
Danskerne køber nu økologi for 16 mia. kr.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget af økologiske fødevarer i 2024 voksede med 3 pct. Men trods fremgangen faldt økologiprocenten en anelse fra 11,8 pct. til 11,6 pct., da det konventionelle fødevaresalg sidste år voksede endnu hurtigere.