Annonce
Annonce
Vandværker hæver priserne for at kunne beskytte drikkevandet mod pesticider
Flere danskere kan se frem til dyrere drikkevand, som en direkte konsekvens af at der bliver brugt pesticider i områder, hvor midlerne risikerer at forurene vandet.

Som en del af den grønne trepartsaftale er det blevet muligt at få tilskud fra Naturstyrelsen til at tage et areal ud af landbrugsproduktion og dermed beskytte grundvandet mod blandt andet sprøjtegifte. Foto: Colourbox
Det kan godt være, at brugen af pesticider kan øge udbytterne og holde priserne på fødevarer nede sammenlignet med de økologiske - til gengæld risikerer regningen at ende et andet sted: Otte vandværker i Vesthimmerlands Kommune vil nemlig hæve nemlig priserne for at finansiere opkøb af landbrugsjord, hvor der bruges pesticider.
Prisstigningen ventes at blive én kr. per m3, hvilket for en familie med to børn betyder en ekstra udgift på mellem 150 og 200 kr. om året. Det skriver TV 2 Nord.
Som en del af den grønne trepartsaftale er det blevet muligt at få tilskud fra Naturstyrelsen til at tage et areal ud af landbrugsproduktion og dermed beskytte grundvandet mod blandt andet sprøjtegifte. Og det er der, prisstigningen kommer i spil.
"Det er en forsikring for fremtidige generationer. Vi køber et stykke jord for at sikre mod fremtidig forurening," siger Søren Hestbæk, bestyrelsesformand for Aalestrup vand, der er et af vandværkerne, som hæver prisen.
Samlet står står de otte vandværker for ca. 80 pct. af vandboringerne i Vesthimmerlands Kommune.
Prisstigningen ventes først at ske fra 1. januar 2026.
Rensning koster også
Priserne er i forvejen påvirket af det stigende behov for at rense vandet. I en artikel på Økologisk Nu bragt i 2023 fortalte Claus Vangsgaard, konsulent hos Danva, som er interesseorganisation for vandbranchen, at forureningen af vores vand har en pris:
"Det er blevet hverdag i branchen, at problemer med pesticidresterne fordyrer den rene vandpris. Især når det er en lille forsyning, du får dit vand fra. Prisen på vandet varierer efter lokale forhold, men findes der pesticidkoncentrationer over grænseværdien, kan det kræve, at en lille forsyning skal have en ny kildeplads. Det er udgifter i millioner af kroner, som et lille anlæg ikke kan forrente. Så må de overtages af en større nabo," forklarede han.
Et eksempel er rensning af vandet for pesticidet DPC, der hovedsageligt findes under landbrugsarealer og maskinstationer. DPC kan relativt effektivt fjernes med et kulfilter, men det koster. Prisen afhænger af anlægget, men Claus Vangsgaard har vurderet, at fordyrelsen ligger i størrelsesordenen én-to kr. per m2 - og det er blot for det ene stof.
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.