Annonce
Annonce
Jens Peter Hermansen, der indtil 1. oktober lavede omlægningstjek for Økologisk Landsforening og nu laver dem for Innovationscenter for Økologisk Landbrug, mener, at antallet af omlægningstjek i år viser, at landmænd ikke lader sig skræmme af debatten om, hvorvidt udfasning af konventionel gylle kan betyde mangel på næringsstoffer i økologien. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen
Trods debat om udfasning af konventionel gylle: Øko-omlægningstjek fortsætter med uformindsket styrke
Økologisk Landsforening og Innovationscenter for Økologisk Landbrug regner med sammenlagt at have foretaget 200 økologiske omlægningstjek, inden året er omme. Flere tjek er på vej i Norddjurs Kommune.
Økologisk Landsforening kan snart indirekte markere sit omlægningstjek nr. 200 i indeværende år, da organisationens tidligere landbrugsmedarbejdere, der 1. oktober overgik til Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel), har flere omlægningstjek i vente før nytår.
Forventningen er, at tjek nr. 200 rundes, når man i denne måned påbegynder en række omlægningstjek, som er aftalt med Norddjurs Kommune.
De 200 årlige tjek er ikke i sig selv et bemærkelsesværdigt tal – det er faktisk på niveau med de antal tjek, der hvert år foretages. Omlægningskonsulent Jens Peter Hermansen, Icoel, mener dog, at tallet alligevel er vigtigt at hæfte sig ved, fordi det viser, at den senere tids debat om udfasning af konventionel gylle og den dertilhørende kritik fra en mindre gruppe økologer, der frygter for mangel på næringsstoffer, ikke har skræmt konventionelle landmænd fra at overveje at lægge om til økologi.
"Det er en helt reel problematik, når man er planteavler og har svært ved at finde gødning, men det er rart at se, at flere producenter stadig gerne vil undersøge, om der findes en fremtidig for dem i økologien," siger Jens Peter Hermansen, der er projektleder for projektet Tjek21, som med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug har fået finansiering til 225 omlægningstjek i år.
Ca. 400 tjek om året
Han vurderer, at der samlet set laves mellem 300 og 400 økologitjek om året, hvoraf ØL plejer at stå for omtrent halvdelen, mens andre rådgivningsselskaber som Velas og VKST står for de øvrige.
Teknisk set har ØL stået for alle omlægningstjek frem til 1. oktober i år, hvorefter foreningens landbrugsafdeling overgik til Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel), og alle omlægningstjek nu foretages af Icoel.
Baseret på den fortsatte vækst i det økologiske areal og antallet af økologiske landmænd vurderer Jens Peter Hermansen, at omtrent en tredjedel af de landmænd, der får foretaget et omlægningstjek, ender med at påbegynde en omlægning inden for en toårig periode herefter.
Aleksander Myrhøj, der er byrådsmedlem i Norddjurs Kommune for SF og medlem af Miljø- og teknikudvalget, har været med til at stemme runden af omlægningstjek i kommunen igennem. Han ønsker, at det skal være så nemt som overhovedet muligt for landmænd at omlægge til økologisk drift, og han er glad for Økologisk Landsforenings og Icoels bidrag til dette.
"Det er altid dejligt, når nogle vil hjælpe erhvervslivet i Norddjurs Kommune, og det er en kæmpe hjælp for dem, der vil gå i en mindre skadelig retning, for vi har en udfordring med stigende fund af pesticider i drikkevandet og en presset biodiversitet," siger Aleksander Myrhøj, som håber, at landbruget i fremtiden kan give endnu mere plads til naturen ved at dyrke flere plantebaserede fødevarer og nedskalere den animalske produktion.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.