Annonce

Annonce

Bord med mange forskellige grøntsager

En ny undersøgelse viser, at forbrugere fravælger de mere klimabelastende fødevarer, hvis de vha. en mærkning kan finde et mere grønt alternativ. Foto: Colourbox

Studie: Klimamærkning virker

Et nyt studie peger på, at klimamærkning af fødevarer kan ændre forbrugernes vaner og få dem til at vælge den klimavenligere variant.

En australsk undersøgelse, som omfatter 1.000 forbrugere, viser, at de fleste har en tendens til at undervurdere udledningen af drivhusgasser fra produktionen af fødevarer. Undersøgelsen konkluderer samtidig, at det kan have en effektiv adfærdsregulerende effekt, hvis varerne bliver klimamærket, så forbrugerne har mulighed for at handle mere klimavenligt. 

Det fremgår af en undersøgelse, som er ledet af forbrugerpsykolog Adrian Camilleri fra University of Technology Sydney. 

Hun bad undersøgelsesdeltagere om at estimere mængden af drivhusgasser, der udledes ved henholdsvis at producere en portion af 19 forskellige fødevarer og ved at bruge 18 elektriske apparater i en time. Resultaterne viste, at de forsøgspersonerne undervurderede emissionerne for elektriske apparater og i endnu højere grad undervurderede udledningen fra fødevarerne. 

"Hvis du beder folk om at gætte forskellen mellem oksekødsuppes og grøntsagssuppes påvirkning af miljøet, antager de, at der ikke er megen forskel. Men oksekødsuppen skaber over 10 gange mere drivhusgas end grøntsagssuppe," siger Adrian Camilleri ifølge EurekAlert

Adrian Camilleri og hendes kolleger gav så 120 af undersøgelsens deltagere valget mellem at vælge klimamærkede supper og supper uden klimamærkning. Forsøget viste, at når forbrugerne fik oplysninger om, hvor megen drivhusgas, der blev udsendt for at producere hver dåse, valgte de ofte lavemissions-løsningen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed