Annonce
Annonce
Fra 2019 til 2021 har branchen, herunder Danske Sukkerroedyrkere, ansøgt og opnået dispensation til brug af Gaucho i sukkerroer, hvilket Miljøstyrelsen har bevilget hidtil. Foto: Heather/flickr/CC BY 2.0
Så gik den ikke længere: Miljøstyrelsen afviser at give dispensation til forbudt insektgift
Efter i en årrække at have givet danske sukkerroedyrkere dispensation til at bruge en forbudt insektgift stopper Miljøstyrelsen nu sin praksis.
De danske konventionelle sukkerroedyrkere må se sig om efter et alternativ til Gaucho, efter at Miljøstyrelsen har afvist at give dispensation til brugen i 2022.
Gaucho, der indeholder aktivstoffet imidacloprid og er et såkaldt neonikotinoid, er som udgangspunkt forbudt at bruge i EU, men de seneste tre år har Miljøstyrelsen givet bl.a. sukkerroedyrkerne tilladelse til at bejdse frøene med midlet. I januar kunne Økologisk Nu fortælle, at denne praksis fortsatte i 2021, selvom miljøminister Lea Wermelin (S) havde lovet, at den skulle stoppe ved udgangen af 2020.
”Det er meget beklageligt og ulogisk, at retningslinjerne for myndighederne ikke tillægger en større miljøbelastning ved et afslag en betydning – og tilsvarende heller ikke en dårligere bekæmpelse af skadevoldere, hvilket øger risikoen for udbyttetab i roerne," udtaler Troels Frandsen, formand for Danske Sukkerroedyrkere, der er en brancheforening for de ca. 750 producenter i landet.
"Vi arbejder intenst i branchen for at finde alternative løsninger, og bl.a. er flere frøfirmaer tæt på at markedsføre nye roesorter, der er tolerante overfor virusgulsot, som er den alvorligste trussel i dag uden brug af Gaucho. Men forædling tager tid, og de nye sorter bliver tidligst klar til 2023," tilføjer han.
Miljøstyrelsen henviser til, at den sidste år ændrede praksis for, hvordan dispensationer skal håndteres. Det har betydet, at der skal lægges større vægt på, om dispensationerne er gentagne, og for at få tilladelse til gentagne dispensationer stilles der en række krav til dokumentationen.
Neonikotinoider, der er en klasse insekticider, som kemisk minder om nikotin, er forbudt i EU, fordi de vurderes at udgøre en risiko for bestøvere. Sukkerroebranchen har argumenteret for, at deres afgrøder ikke blomstrer og derfor ikke tiltrækker bier, mens nogle forskere advarer om, at der stadig vil være en vis risiko for forurening af omgivelserne.
Flere artikler fra samme sektion
Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag
Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.
Nu er tiden inde: Økologien skal på museum
Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.
2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde
Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.