Annonce
Annonce
Områder, der ligger uberørt og ude af drift i længere tid, får en større naturværdi. Foto: Irene Brandt-Møller
Rødt nej til at udskyde brakkrav kan hjælpe naturen
Lempelsen af brakkravet kommer ikke til at gælde de danske landmænd, efter at forligspartier har afvist forslaget. Det kan få positiv betydning for den danske natur, vurderer forsker.
Inden længe skal de danske landmænd begynde at overveje hvilke dyrkningsarealer, de ønsker at braklægge. Fødevareminister Rasmus Prehns (S) ønske om at udskyde brakkravet til 2024 er blevet afvist af regeringens støttepartier, og brakkravet fastholdes derfor til implementering i 2023.
Helt konkret skal der omlægges mindst 4 pct. af dyrkningsarealet, og de kommende brakarealer kan få betydning for naturen og biodiversiteten i Danmark:
”Der er evidens for at områder, der ligger uberørt og ude af drift i længere tid, får en større naturværdi. Naturværdien afhænger særligt af jordens beskaffenhed, tidsperspektivet i braklægningen samt områdets placering i landskabet. Der er stor forskel på en sandet, tør bakke og en næringsrig bræmme i skyggen,” forklarer Toke Thomas Høye, der er professor ved Dansk Center for Miljø og Energi på Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet (DCE).
Arealerne kan omlægges til både slåningsbrak, blomsterbrak eller bestøverbrak, der tilgodeser flere forskellige arter af bestøvere og rovinsekter.
Bare pletter er ikke en fiasko
Toke Thomas Høye pointerer desuden, at det mest optimale for at styrke naturværdien er at bevare brakarealerne gennem længere tid og samtidig lade områderne passe sig selv:
”Vilde arter kommer af sig selv. Jo mindre man blander sig, jo større naturværdi kan man opnå. Der er brug for både små vandhuller, barjordspletter og forskellige arter af vilde blomster. Det er ikke en fiasko, hvis der er bare pletter i brakmarken. Her bor der også insekter, eksempelvis jordboende bier samt biller, der overvintrer på arealet.”
Han forklarer desuden, at brakarealer, der kan udlægges i næringsfattige områder, har et særligt potentiale for biodiversiteten. Her er der plads til specialiserede og mere sjældne arter, der ellers er trængte i det danske landskab.
Støttepartier var skeptiske
Brakkravet, der er en del af EU's landbrugsreform, træder i kraft 1. januar 2023. Formålet med reformen er at skabe en mere bæredygtig udvikling indenfor jordbruget, fødevareproduktionen og landdistrikterne og dækker over flere forskellige miljø- og klimatiltag.
EU gav i juli medlemslandene mulighed for selv at bestemme, om landmændene skulle omlægge 4 pct. af deres dyrkningsarealer til brak i 2023 eller 2024. Det skete på baggrund af krigen i Ukraine og risikoen for en potentiel fødevarekrise som vurderet af EU-Kommissionen.
Inden mødet onsdag mellem forligspartierne bag den danske landbrugsaftale havde både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre udtrykt skepsis over for at udskyde kravet.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.