Annonce
Annonce
Godkendelsen af glyphosat udløber i år, og derfor skal EU tage stilling til, om godkendelsen skal forlænges. Foto: Colourbox
Regeringen vil godkende glyphosat for de næste 10 år
EU-Kommissionen foreslår at forlænge godkendelsen af glyphosat, og det bakker den danske regering op om. En række organisationer har i et fælles brev forsøgt at overbevise regeringen om at stemme imod en forlængelse.
Den danske regering bakker op om EU-Kommissionens forslag om at forlænge godkendelsen af glyphosat, aktivstoffet i bl.a. verdens mest udbredte ukrudtsmiddel Roundup.
Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S) i en mail til Folketingets Europaudvalg, som Økologisk Nu har set.
Heri skriver ministeren, at regeringen indstiller, at Danmark støtter forslaget om at stemme for en fornyet godkendelse af glyphosat.
I sin indstilling lægger regeringen vægt på, at der er tale om en forlænget godkendelse på maksimalt 10 år, at der vil være begrænsninger for privates brug og køb af koncentrerede midler med glyphosat, indførelse af bufferzoner, hvor der ikke må sprøjtes og forbud mod nedvisning af afgrøder før høst.
For blot et par uger siden skrev Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening, Greenpeace, Rådet for Grøn Omstilling, Dansk Vegetarisk Forening og Dyrenes Beskyttelse ellers et fælles brev til Magnus Heunicke for at opfordre til et dansk nej til en godkendelse.
Foreningerne nævner i brevet, at forbruget af glyphosat udgør 42 pct. af den samlede mængde aktivstof i dansk landbrugs pesticidforbrug og er på tredjepladsen i samlet belastning for sprøjtegifte i landbruget. De henviser derudover til forskning - bl.a. fra Aarhus Universitet - der viser en skadelig effekt på blomster og frø i vilde planter langs sprøjtede marker og skader på biodiversiteten i vandmiljøet ved udvaskning af Roundup.
Foreningerne hæfter sig også ved EU-agenturet Efsas seneste evaluering af glyphosat: Godt nok fandt Efsa, at der ikke er nogen alvorlige risici for mennesker og miljø ved brug af sprøjtemidler, som indeholder glyphosat, men agenturet nævnte risikoen for pattedyr på længere sigt og manglende data på flere områder.
'EFSA sagde i juli god for en fornyet godkendelse af glyfosat. Ikke desto mindre erkender de, at der er mangler i deres datamateriale. Heldigvis kan det sagtens lade sig gøre at dyrke korn og andre afgrøder uden glyfosat. Det vil fordre mere variation på markerne og bedre planlægning fra landmandens side. Men, så længe glyfosat findes på hylderne, er der intet incitament til at gøre sædskiftet mere varieret og landskaberne rigere', skriver foreningerne.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.