Annonce

Annonce

Rasmus Prehn: Fremtiden er økologisk

Økologi er en vigtig del af løsningen på landbrugets udfordringer, men økologien er ikke i mål endnu, mener fødevareminister Rasmus Prehn.

25. november 2021
Læsetid: 2 minutter
Rasmus Prehn på talerstolen i Vingsted

Fødevareminister Rasmus Prehn deltog efter sin åbningstale i en paneldebat med blandt andre formanden for Økologisk Landsforening. Arkivfoto: Jakob Brandt

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er ikke i tvivl om, at fremtiden er økologisk. Det blev kraftigt understreget i hans åbningstale til økologikongressen, hvor op mod 700 er samlet for at blive opdateret på den nyeste viden inden for økologi.

”Når jeg ser fremtiden, ser jeg et kæmpestort Ø-mærke for mig,” sagde Rasmus Prehn.

Han slog fast, at selvom det økologiske areal i Danmark allerede er mere end fordoblet siden 2007, så ønsker regeringen, at det nuværende økoareal igen skal fordobles inden 2030.

”Økologien er en del af svaret på de udfordringer, landbruget står over for. Som eksempel ved vi, at økologien hjælper med mindre kvælstofudvaskning,” begrundede han ønsket om mere økologi med.

Rasmus Prehn fortalte om eksportfremstød i udlandet og om den nyligt vedtagne landbrugsaftale, der ifølge ham giver økologien et gevaldigt løft, som konkrete eksempler på, hvordan regeringen efterlever de høje ambitioner.

Økologien er ikke i mål

Selvom regeringen er ambitiøs med økologien, og at økologien er en vigtig del af den grønne omstilling, så betyder det dog ikke, at økologien er i mål endnu. Det kræver vedvarende fokus på udvikling ifølge ministeren.

Han pegede på klima som et af udviklingspunkterne for det økologiske landbrug og henviste i den forbindelse til, at det kræver mere plads at producere en given mængde fødevarer ved økologisk dyrkning.

"Økologi og klima er i samme grønne familie, men det betyder ikke, at økologi altid er identisk med at være klimavenlig," sagde han.

Den påstand skabte dog panderynken hos nogle tilskuere, der umiddelbart forinden havde hørt seniorforsker Marie Trydeman Knudsen fra Aarhus Universitet fremlægge data i sit åbningsindlæg, der viser, at økologisk dyrkning er mere klimavenlig end konventionel dyrkning målt pr. hektar, mens klimapåvirkningen er tilnærmelsesvis den samme pr. kg høstet vare.

Rasmus Prehn mente til gengæld heller ikke, at der er større problemer, end at de kan løses.

”Hele verden oplever en grøn vækkelse, og her står økologien stærkt. Fremtiden er økologisk,” sagde han.

Flere artikler fra samme sektion

Økologien får et rygstød i ny politisk aftale

En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.

12-04-2025 6 minutter Politik,   Tilskud,   Grøn trepart

Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider

Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.

11-04-2025 3 minutter Pesticider

Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet

Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.

07-04-2025 3 minutter Pesticider