Annonce

Annonce

Dronebillede af græssende kvæg

Indsatsen mod metangasudledningen har stået stille, men ifølge medier vil de fleste af verdens lande nu tilslutte sig en aftale om at reducere udledningen. Foto: Colourbox

Rapport: Lande og virksomheder verden over sidder på hænderne, når det kommer til at reducere landbrugets tunge klimagas

Verdens fødevaregiganter og landene med den største animalske produktion gør nærmest intet for at nedbringe udledningen af metan fra husdyrproduktionen, viser ny rapport. De fleste har ikke engang sat konkrete reduktionsmål - men noget er ved at ske på området i disse dage.

Skal vi overholde Paris-aftalens mål om en maksimal opvarmning på 1,5 grader i 2100, er det nødvendigt med dybe reduktioner i udledningen af metangasser, der i høj grad stammer fra husdyrproduktionen.

Derfor er det et problem, at de lande i verden med den største husdyrproduktion samt de største fødevarevirksomheder stort set intet gør for at nedbringe udledningerne. Det viser en gennemgang af landenes og virksomhedernes klimapolitikker, som Changing Markets Foundation (CMF) har foretaget og opsummeret i en ny rapport.

CMF har analyseret indberetninger af metan-emissioner og klimapolitikkerne - de såkaldte 'Nationally Determined Contributions' - fra de 18 lande, der har de største kød- og mejeriproduktioner. Det inkluderer blandt andet USA, Brasilien og flere europæiske lande.

Blandt fundene er, at udledningen af metangasser fra de fleste lande er enten relativt stabil eller stigende, selvom udledningen skal falde markant, hvis Paris-aftalen skal overholdes. Godt nok har otte lande indberettet et fald i udledningerne fra gyllehåndtering, men ingen af reduktionerne overstiger fem pct.

"Kød- og mejeriproducenter har fået et fripas af regeringerne og som resultat af dette, gør de nærmest intet for at sænke deres udledninger af metan. Den årlige omsætning for de 20 største kød- og mejerivirksomheder løber op i over en halv trillion dollars (3,2 billioner kr., red.) - mere end Sveriges nationale indtægter - men de investerer blot en brøkdel af denne rigdom i at skære i udledningerne og omstille sig til en mere bæredygtig forretningsmodel," siger Nusa Urbancic, kampagnechef hos Changing Markets Foundation, i en pressemeddelelse.

Utilstrækkeligt ambitionsniveau

Desuden har næsten ingen af landene vedtaget konkrete reduktioner, der lever op til målet om at reducere udledningerne af metan med de 45 pct. i 2030, som en FN-rapport har beregnet som både mulig og væsentlig for at holde den globale opvarmning under 1,5 grader. Kun New Zealand og Uruguay har sat sig reduktionsmål for sektoren, men de lever langt fra op til 45 procentsmålet.

"The Global Methane Pledge (et globalt løfte om at nedbringe metanudledningen, red.) er et skridt i den rigtige retning, men med et utilstrækkeligt ambitionsniveau. FN's Methane Assessment har konkluderet, at vi kan opnå en reduktion på 45 pct. på en omkostningseffektiv måde så hvorfor stoppe to tredjedele af vejen mod målet? Ambitiøs handling der understøtter et skifte mod en sundere kost med mindre, men bedre kød og mejeriprodukter er en vigtig politik i værktøjskassen, som regeringer er nødt til at se på for at undgå katastrofale klimaforandringer," siger professor Robert Howarth, forsker i jordsystemer ved Cornell University, USA, i en pressemeddelelse.

I den forbindelse noterer CMF sig samtidig, at landene ikke har fastsat konkrete handlingsplaner for at ændre befolkningernes animalske forbrug til en mere bæredygtig kost med 'mindre, men bedre kød og mejeriprodukter', som der står i rapporten. Ændrede kostvaner og mindre madspild kan bidrage til en langt større reduktion end nuværende teknologiske løsninger såsom tilsætningsstoffer i foderet, lyder det endvidere i rapporten med henvisning til beregninger fra FN.

Virksomheder svarer på kritikken

Den britiske avis The Guardian har kontaktet de pågældende virksomheder for at få deres svar på kritikken.

Groupe Bigard har sendt avisen en rapport, der viser en reduktion i udledningen af drivhusgasser på ni pct. siden 2015 - dog uden specifikt at nævne metan. Fonterra meddeler avisen, at metan fra husdyrene indgår i virksomhedens årlige bæredygtighedsrapport, og at man har et ønske om at være klimaneutral i 2050.

Nestlé svarer, at virksomheden vil halvere sine udledninger i 2030 og være klimaneutral senest i 2050 og nævner, at man lige nu undersøger mulighederne for at sænke dyrenes udledninger ved at regulere på fodringen og fordøjelsen. Også Lactalis undersøger mulighederne for at mindske metangasserne ved at ændre på fodringen samt at opnå en højere ydelse fra køerne.

Danone oplyser, at selvom den ikke har målsætninger for metangasudledningen, indgår de i den overordnede ambition om at være klimaneutral i 2050.

De øvrige virksomheder har enten ikke svaret på The Guardians henvendelse eller har ikke ønsket at svare.

Lige nu er klimatopmødet, COP26, i Skotland i gang, og noget tyder på, at landene er blevet opmærksomme på den manglende indsats mod metangasser. Ifølge nyhedsbureauet Reuters og The Guardian oplyser en højtstående embedsmand i den amerikanske præsident Joe Bidens administration, at knap 90 lande vil tilslutte sig en amerikansk- og EU-ledet indsats for at reducere udledningen af metangas med 30 pct. inden 2030 i forhold til 2020-niveauet.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed